用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區  

為食仔 發表於 19-7-31 22:55
我記得好似自己出去影,要影到襟章

明白,謝謝

banhung 發表於 19-7-30 23:01
想問下學校是否會替學生影個人學生相,因為見到9月頭開學時間表有F2-F6的個人拍照時間,但是見不到F1照相 ...

last yr我仔在bridging course最後一天有師兄影, 只用了softcopy在eclass上,學校沒有要求交相,所以我冇影過學生相

cmchang0927 發表於 19-8-1 13:41
last yr我仔在bridging course最後一天有師兄影, 只用了softcopy在eclass上,學校沒有要求交相,所以我冇影 ...

明白,謝謝回覆

大家好,我姪仔叩門入了SPC,我見佢書單寫住英文書係用2A的,我想請問SPC的英文是否很深?我哋係九龍區小學,會唔會讀得好吃力呢?

nhjimmy 發表於 19-8-1 19:13
大家好,我姪仔叩門入了SPC,我見佢書單寫住英文書係用2A的,我想請問SPC的英文是否很深?我哋係九龍區小學 ...

是的,英文一開始已是中二課程,但不要擔心,之後學校會按同學的不同程度去分set

為食仔 發表於 19-8-1 19:53
是的,英文一開始已是中二課程,但不要擔心,之後學校會按同學的不同程度去分set
...
謝謝你的回覆,請問分組是指英文堂?還是所有課程都會按照9月4日的分組測驗而分開上堂?

nhjimmy 發表於 19-8-1 22:51
謝謝你的回覆,請問分組是指英文堂?還是所有課程都會按照9月4日的分組測驗而分開上堂? ...

英文

回覆 為食仔 的帖子

謝謝回覆!

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

下星期一的Bridging Course
會否如常舉行?

MamaQueen 發表於 19-8-3 19:21
下星期一的Bridging Course
會否如常舉行?

暫時學校冇特別宣佈,星期五打電話去學校問,罷工會否影響bridging,書記姐姐話學校冇特別安排,如果驚影響交通,叫我們早d出門口, 唯有星期一早上再上校網望望,希望一切平靜,唔影響交通

有冇人知道在那裡可以看到DSE result and 升大學情況
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

Fionyiu 發表於 19-8-5 15:38
有冇人知道在那裡可以看到DSE result and 升大學情況

School website: spc.edu.hk
在pull down manual 找到
DSE results : curriculum > academic results
升大學情況:students > destinations of our students

Thanks
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

大家好,我姪仔叩門入了SPC,我見佢書單寫住英文書係用2A的,我想請問SPC的英文是否很深?我哋係九龍區小學 ...

請問幾時收到通知收架?

恭喜您。想問你叩門入,首輪有冇apply 過同in 過?因為我們也心儀SPC , thanks.

ElizaW 發表於 19-2-19 02:27
回覆 dearmm 的帖子

学校重視英文和數理化
如果是數學校隊加英文好,會唔會有機會有interview?

LITTLESPICY 發表於 19-8-31 15:50
如果是數學校隊加英文好,會唔會有機會有interview?

數學加英文都是重點,還要看是那類小學的全級位置,如果是二線小學,級頭5還有面試機會,級5後都沒有面試了,不過如果有音樂或運動,又有其他考慮優勢

2jkidsfather    發表於 22-12-2 09:58

banhung 發表於 19-9-1 07:37
數學加英文都是重點,還要看是那類小學的全級位置,如果是二線小學,級頭5還有面試機會,級5後都沒有面試 ...
Thanks, 如果是一缐小學,數學校隊加有獎項?

LITTLESPICY 發表於 19-9-1 15:47
Thanks, 如果是一缐小學,數學校隊加有獎項?

要看是否代表性比賽,名次,是否香港代表,令外成績當然都重要

2jkidsfather    發表於 22-12-2 09:58
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊