用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問聖若瑟英文小學 (彩石里), 保良局陳守仁, 拔萃小學 ...
go

請問聖若瑟英文小學 (彩石里), 保良局陳守仁, 拔萃小學點揀? [複製鏈接]

請問不理會學費的問題, 如果聖若瑟英文小學 (彩石里), 保良局陳守仁, 拔萃小學同時獲取錄, 應該選邊問, 可否給我分析一下, 謝謝!
   0    0    0    0

1.保良局陳守仁, --- 呢到係我地ke地方,我當然支持TSL . 6年的開心學習及校園生活, 程度亦公認不差. 校網亦不錯. 叻的再誇網. 在任何一間學校讀書, 如果你想6年後有成果都要付出努力, 只是過程是否帶著開心的童年回憶 .
2.拔萃小學,  --- 也是好選擇.
3. 聖若瑟英文小學 (彩石里)--- 個人認為無論校網, 實際程度都不比以上兩間好.

.

原帖由 DimJack 於 10-7-13 23:31 發表
請問不理會學費的問題, 如果聖若瑟英文小學 (彩石里), 保良局陳守仁, 拔萃小學同時獲取錄, 應該選邊問, 可否給我分析一下, 謝謝!

Agreed

原帖由 mamimummy 於 10-7-14 13:32 發表
1.保良局陳守仁, --- 呢到係我地ke地方,我當然支持TSL . 6年的開心學習及校園生活, 程度亦公認不差. 校網亦不錯. 叻的再誇網. 在任何一間學校讀書, 如果你想6年後有成果都要付出努力, 只是過程是否帶著開心 ...

同意!  小朋友喺TSL真係讀得好開心.

原帖由 mamimummy 於 10-7-14 13:32 發表
1.保良局陳守仁, --- 呢到係我地ke地方,我當然支持TSL . 6年的開心學習及校園生活, 程度亦公認不差. 校網亦不錯. 叻的再誇網. 在任何一間學校讀書, 如果你想6年後有成果都要付出努力, 只是過程是否帶著開心 ...

多謝各位o既回覆,
請問....可唔可以再深入一些分析三間o既分別, 謝!!
原帖由 angelprincess 於 2010/7/14 17:51 發表
同意!  小朋友喺TSL真係讀得好開心.

只要有主觀, 分析都唔中肯啦.
如果係我, 我只會在保良局陳守仁拔萃小學之間做選擇.

聖若瑟英文小學 (彩石里)付出同收獲不成正比.

.

原帖由 DimJack 於 10-7-14 20:35 發表
多謝各位o既回覆,

侄仔在 聖若瑟 讀小五好開心, 英文教深一年,
每年一個主題課外活動, 如武術, 游泳, baseball.
個性幾活潑同主動.
舊年去聽過簡介會校長都幾 OK.
(可惜中學不是英中)
考完收左, 不過最後揀左 TSL.

拔萃小學 唔知.
拔萃 DBS, 2nd in完, 唔收.
學校當然超級 OK, 不過 interview時已經 sell嘉年華門票,
簡介會時又 sell 校刊同 magazine.  應該開支幾大.
校長是 TSL 過去的.

TSL 大女以前考過唔得.
宜家個 music hall 起好,感覺 TSL 有保良局 backup,
同埋的升中都幾好呀.
細仔喜歡英文, 所以沙田都出黎讀.

原帖由 DimJack 於 10-7-14 20:35 發表
多謝各位o既回覆,

三間口啤都O.K.聽說聖若瑟英文小學 (彩石里) 功課多, 但我朋友的小朋友讀得開心又應付到.

DBS同TSL的教育模式比較類似, 是好多家長心儀之選.

好難叫大家幫你比較, 我地讀緊TSL, 一定覺得自己學校好. 其他兩間都不是第一身感受.  魚與熊掌, 只有你才知道點樣為之最合適.

多謝各位o既回覆

你指的拔萃小學係九龍塘嗰間? 如果係, 我覺得同TSL差不多o甘好, 英文教學, 小班, 仲免費.

如你指的拔萃小學是旺角的Diocesan Boys' School Primary Division, 一定揀呢間, 一條龍男校, 資源足, 師資好, 考到入去都係精英, 但4千幾一個月.

九龍塘嗰間叫DPS不是DBS, 全名叫Diocesan Preparatory School 拔萃小學
‹ 上一主題|下一主題