用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 ...
樓主: liktin
go

決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道

原帖由 liktin 於 10-7-14 16:40 發表
waiwai2006: 絕不會考慮優才,在另一處答了妳。至於SFA是對份IQ Test Report 的分析,明白到小兒的強項及弱項,如他到SFA讀, 希望我可怎樣照顧到他的心情等,這是其他學校沒有提及的。其實Gifted係無需IQ很高的,又吾係要做科 ...

thanks for your reply

咁sfa好似真係對gifted child 好有研究 ! 等我都留意下佢先

其實你果幾間學校, 你有冇consider 埋佢係唔係傳統教學 ? 太傳統的學校未必o岩 gifted 小朋友, 因為佢地一般會多口d, 不喜抄寫功課, 傳統學校老師會視為"唔乖"........

原帖由 waiwai2006 於 14-7-2010 16:45 發表

thanks for your reply

咁sfa好似真係對gifted child 好有研究 ! 等我都留意下佢先

其實你果幾間學校, 你有冇consider 埋佢係唔係傳統教學 ? 太傳統的學校未必o岩 gifted 小朋友, 因為佢地一般會多口d, 不喜抄 ...

哈哈 哈哈!你所說的「多口d, 不喜抄寫功課」就肯定你明白我地啦,小兒已經被老師投訴了,但校長及班主任仍十分喜歡他的。
無錯,聖方濟各辦了18年的資優教育,馬頭涌(紅磡)是官校資優教育的代表; 英華校長更在多方媒體宣傳她怎樣協助資優生,這些你也可留意一下!這也是我選這些學校的原因。

should be 30 points?
原帖由 brima 於 10-7-14 10:14 發表
if you choose DPS, your younger son must get a seat. (25 points)

大部份人的意見仍是 英華, 我也有85%決定英華了! 尚有小許喜歡聖芳濟各同拔萃, 其餘都放棄了, 也去通知了, 免得阻止其他小朋友, 心急在等。
明早就被英華的音樂老師叫左去考下他的小提琴同鋼琴啦。d老師好勤力! 但家長也要隨傳隨到。

原帖由 liktin 於 10-7-15 22:24 發表
大部份人的意見仍是 英華, 我也有85%決定英華了! 尚有小許喜歡聖芳濟各同拔萃, 其餘都放棄了, 也去通知了, 免得阻止其他小朋友, 心急在等。
明早就被英華的音樂老師叫左去考下他的小提琴同鋼琴啦。d老師好勤力! 但家 ...

my son will also go to YingWa for piano and violin, when will be your time? I requested to meet the teacher on 8:00, so that i can back to office without too late, may be we will hv chance to meet each other tomorrow!

原帖由 靚太太 於 15-7-2010 23:00 發表
請問你小朋友是否資優呀?係唔係出去做test呀?
同埋可否分享你小朋友,幼稚園時侯學過d乜,有無取過咩獎狀呀??同埋你點樣培養你小朋友咁叻呀!

希望你可以答下我地呢d無耐的家長啦,如果你小朋友的學校我將來小朋友事 ...

有到臨床心理學家處test過的,但其實資優與否不是最重要的,學習心態更重要。幼稚園時無學過d乜野咁特別,亦無取過咩獎狀。只是學下鋼琴,恆宇仁龍拳至小一。
我的培養方法?我邊到識...只是買大量(佢有興趣睇果D)書,不論中或英,學術或非學術,有一兩個書櫃淨係俾小朋友放佢地d書。然後我自己係佢地面前又日日不停咁睇書,讀書風氣自然形成!

另外已經有很多人問我有關怎樣報學校或插班, 不如在這裏一次過講一下啦。
小一派位我是完全失敗的,因為我原本認為讀邊間小學都唔太重要, 無準備過,派了一間我地無揀的學校,最後後悔,惟有去3間原區扣門,才入了一間中上的小學。所以我係唔識點去攪小一的。Sorry!
如你要部處插班其他所謂名校,我辛苦了3個月, 就有小小體會。
第一: 寧願揀易讀的,你小朋友最易發揮的,而不是程度高但最後又唔會留係度讀的。因為你要保佢在全班10名之內(越前越有利), 操行B+以上。例如你讀間不知名的, 但考第1至3名, 一定好過讀一間中上的但考13,咁隨時無得In.
第二: 如K3暑假就要教小1上學期d野,下年4月前最小能熟悉小2(中英數)上學期課程,最好能包括小2下學期啦,最小keep住快半個學期,考入學試咁先有d機會。
第三: 插班多數學校是由每年四月份開始報, 6-7中月考試。最重要睇入學試成績(中英數)收生,面試其次,與收小一時是不同的。當然有d仲要英文同普誦通話面試, 如聖方濟各英文小學
第四: 報多幾間,當做練習。而且小朋友也會失手的,可能呢間唔得果間得呢!

liktin,

我有朋友跟你同一情況, 哥哥考到英華,  弟弟成績較差, 考不到, 入waiting list, 她向校長求位多次, 最後收了, 不過列出中英數程度要她跟細仔入小一前自修. 她對我說, 英華是一間+分好的學校, Congratulations! Hope your younger son can get into Ying Wah as well!

原帖由 newbkmember 於 18-7-2010 08:10 發表
liktin,

我有朋友跟你同一情況, 哥哥考到英華,  弟弟成績較差, 考不到, 入waiting list, 她向校長求位多次, 最後收了, 不過列出中英數程度要她跟細仔入小一前自修. 她對我說, 英華是一間+分好的學校, Congratulation ...

請問:
你朋友的孩子, 哥哥與弟弟是同一年或是不同年的入學的呢?
"向校長求位多次"是用那種方式, 寫信定係電話?

如果你兒子是 140+ 拔小, 九龍塘宣道 比較適合. .
如果你兒子是 under 140+, around 135 九龍塘宣道, 紅馬, 培正.
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是gifted child.
英華 對 弟弟入學是無幫助的. -- 這是朋友的親身經歷.

他們不是同一年的, 弟弟考的時候哥哥正在二年級, 他媽媽不用上班,每天都帶細囝接哥哥, 哥哥品學兼優. 她是寫信及親身求位的.
原帖由 liktin 於 10-7-18 10:53 發表

請問:
你朋友的孩子, 哥哥與弟弟是同一年或是不同年的入學的呢?
"向校長求位多次"是用那種方式, 寫信定係電話?

原帖由 mamimummy 於 18-7-2010 12:14 發表
如果你兒子是 under 140+, around 135 九龍塘宣道, 紅馬, 培正.
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是 ...

Oh, 我從未聽過這樣用IQ的分析, Thank you very much.
My son is IQ 140+, 但可否請教為何 "英華 是最適合 110-130 讀的"呢? 我如決定英華是否錯了? 因我不想阻住人個學位, 已回覆紅馬和培正不去讀了, 擔心!
另外, 請問你女兒也是gifted child, 她IQ是多少, 讀那一小學? 只作參考.

原帖由 mamimummy 於 10-7-18 12:14 發表
聖方濟各 同 英華 是最適合 110-130 讀的. --- 我弟弟以前讀聖方濟各, 亦有4個朋友現讀英華. 我女兒也是 ...

Funny !!
是否印了在每間學校的收生手冊內?

回覆 4# mamimummy 的文章

不好意思! 我是路過的, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?

原帖由 Sinman68 於 19-7-2010 16:00 發表
不好意思! 我是路過的, 想請問點先至可以知道個小朋友係埋資優生? 那裡可以做評估,可否P.M d 資料給我? 費用貴嗎?

唔知點解, pm唔到,奇!
有需要資料可否先pm我。因為我只可回覆!

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:02 發表

Funny !!
是否印了在每間學校的收生手冊內?

嘩...原來係咁呀?
咁睇來聖方濟同英華既好多同學要快d轉去九龍塘宣道,紅馬,培正,甚至要去埋拔小啦.

咁dbspd,ls同spcc又係適合iq幾多既人讀呢哦?

原帖由 mamimummy 於 10-7-18 12:14 發表
http://era-central.blogspot.com/

多謝各位回覆, 亦請別介懷!
完全相信mamimummy只是講出他自己對資優兒童適合那類學校的個人意見,本人很感謝回覆!這是一種我未考慮過的新想法!
雖然我的個人睇法亦是有一點不同,例如聖方濟各應是學業上最深的(從學校給我的書單及聽聞中見),而且她們做了18年資優兒童教育,對不同程度的IQ, 容忍及適應性應較大。