用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信小學今年派位结果
go

德信小學今年派位结果 [複製鏈接]

http://www.taksun.edu.hk/sch_news/20100707/0910College.pdf

睇落都唔差,你地覺得如何?

正在為仔仔選擇入讀德小還是彩石里聖若瑟英小...在派位上,是不是德小會比聖若瑟英小優勝?

0    0    0    0

原帖由 rsfwong 於 10-7-13 13:15 發表
http://www.taksun.edu.hk/sch_news/20100707/0910College.pdf

睇落都唔差,你地覺得如何?

正在為仔仔選擇入讀德小還是彩石里聖若瑟英小...在派位上,是不是德小會比聖若瑟英小優勝? ...

你睇升中派位最好自己減返直資人數, 有d 直資係唔參加派位.  

而好多學校計埋派入英中,  我個人覺唔準.

而有d 學校又計埋微調ge中學入派入英中ge % 裹面.  但係都唔知個學生入唔入到英文班.

我唔係話德信唔好, 好怕鬧交.

回覆 2# wensi 的文章

thanks for your reply...
彩石里聖若瑟英小冇show到派位结果,如果有都可以做比較...
我最想知就係在聖若瑟英小讀得一般般的學生一般會派到邊?因為聖若瑟英小程度一般比其他律小高,這些學生在派位上有没有優勢?

原帖由 rsfwong 於 10-7-13 17:55 發表
thanks for your reply...
彩石里聖若瑟英小冇show到派位结果,如果有都可以做比較...
我最想知就係在聖若瑟英小讀得一般般的學生一般會派到邊?因為聖若瑟英小程度一般比其他律小高,這些學生在派位上有没有優勢? ...

你不如問吓自己想仔仔入乜野中學? 因為中學跟小學, 你喜唔喜歡個區中學?

仔係TST 出路幾好, 但係band two 中學好似少d.  兩間男校之後唔知選乜.

我當年都想去德信,因為我好想入九華, 但係九龍城中學好似平均d, 所以入左陳瑞祺.

兩間都不是很好, 係個人睇法. 樓主住係邊, 2間地區唔同, 搵間近屋企. 九華自行每年收幾個德小, 已係最比面. 而觀塘男校不清楚, 佢無公供升中派位, 如最後派番佢果間中學, 甘就唔藉要比$讀佢.

原帖由 catcatmom 於 10-7-14 08:35 發表
兩間都不是很好, 係個人睇法. 樓主住係邊, 2間地區唔同, 搵間近屋企. 九華自行每年收幾個德小, 已係最比面. 而觀塘男校不清楚, 佢無公供升中派位, 如最後派番佢果間中學, 甘就唔藉要比$讀佢. ...

我想問你點知德信入九華係自行定派入?  

以我知每年九華都俾form 德信叫佢選d 學生去in.  之後德信會train lee 批學生去面試.  入到去ge 係九華表現都唔差.

我唔係唔信你, 我真係想知.  我d 風有無收錯, 如果錯我以後唔同人講.

其實九華年年得幾十個位自行, 年年都比幾個位小德, 已經係好多 & 好比面, 九佢仲係好多人心目中的頂級名校.

佢以往一直有收開小德學生, 有交情+上同區, 德信小6家長好清楚, 大家唔好以為小德張表格好特別, 以前做開甘姐! 以前德小最多係28個派九華, 現在已派少了. 階因佢個BAND1生少了.

係德信讀到小6而又係BAND1生, 一定係叫你抽九華, 點選D學生去考九華, 第一志願選九, 無得IN, 都有得抽.

所以睇番同區其他小學, 男仔方面既派位, 人地BAND1生男仔派得好散, 小德係好集中的.   

原帖由 wensi 於 10-7-14 10:19 發表

我想問你點知德信入九華係自行定派入?  

以我知每年九華都俾form 德信叫佢選d 學生去in.  之後德信會train lee 批學生去面試.  入到去ge 係九華表現都唔差.

我唔係唔信你, 我真係想知.  我d 風有無收錯, 如果錯 ...

原帖由 catcatmom 於 10-7-14 11:59 發表
其實九華年年得幾十個位自行, 年年都比幾個位小德, 已經係好多 & 好比面, 九佢仲係好多人心目中的頂級名校.

佢以往一直有收開小德學生, 有交情+上同區, 德信小6家長好清楚, 大家唔好以為小德張表格好特別, 以前做開 ...

thanks!

我都見今年少左10個.   我仔間今年自行一個都無. 唔知無人選定唔收.

54/155 Band 1

Just average.

Allocated to WYK over past 5 years from Tak Sun

2010 - 18
2009 - 21
2008 - 22
2007 - 23
2006 - 24

过去5年計,今年是唯一年派去WYK少过20人,少大约3 - 6人,但係有参不多20人派去WYK都唔错了!

我住在油尖旺區,第四志願抽入去德小。對德小認識不深,只知道Band1生有很大機会派去WYK。喜歡聖若瑟只係因為英文小學和程度深,但讀唔掂就麻煩。
我有個朋友是在WYK和HKU畢業,最近從另一個朋友知道他以前都係讀德小…

听講德中都係麻麻,是吗?

派位方面CSK今年有冇公报结果?

原帖由 rsfwong 於 10-7-14 13:29 發表
2010 - 18
2009 - 21
2008 - 22
2007 - 23
2006 - 24

过去5年計,今年是唯一年派去WYK少过20人,少大约3 - 6人,但係有参不多20人派去WYK都唔错了!

我住在油尖旺區,第四志願抽入去德小。對德小認識不深,只知道Band1生有很 ...

可以咁講德中多數入5到英中 band 2頭學生入. 係直資英中太差都唔會收ge!好遠下係馬鞍山.

csk 有公報升中
http://www.cskps.edu.hk/................  你click 入教與學再入升中概況

可以咁講德中多數入5到英中 band 2頭學生入. 係直資英中太差都唔會收ge!好遠下係馬鞍山.
..

不是多得太明..
是不是德小入5到英中的Band2頭學生會考慮入德中?

CSKP今年冇人入WYK,可能不是同區吧...

如果您很想博抽入九華的就應該選德信小啦!

原帖由 rsfwong 於 10-7-15 18:24 發表

原帖由 rsfwong 於 10-7-15 18:14 發表
..

不是多得太明..
是不是德小入5到英中的Band2頭學生會考慮入德中? ...

以我知多數入唔到英中ge 德小學生都會選德中, 如果唔嚴遠同要俾錢.

原帖由 rsfwong 於 10-7-15 18:24 發表

往時都有一兩個考入.

Hi Wensi,

Do you have any comments about 彩石里聖若瑟英小?

彩石里聖若瑟英小
I remember there was much noises about this school sometimes ago & mostly negative from those parents.   

For 德小 --I will agree to choose this if you target at 九華

原帖由 rsfwong 於 10-8-23 13:22 發表
Hi Wensi,

Do you have any comments about 彩石里聖若瑟英小?

SORRY 我唔多熟識!

‹ 上一主題|下一主題