用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
樓主: mandy2003
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? [複製鏈接]

prisc88

同你一樣, 喜歡培正的校風. 這兩年來間中接下大女返/放學, 見到培小/中的學生, 感覺唔錯. 覺得他們, 乾淨純樸.

每間學校都有佢的好同麻麻的地方. 只要佢適應到, 成綪又切合老師要求, 這樣我便滿足.

回想自己小時候, 放學就只要做好功課, 溫好書就可以看卡通片, 但現在的小朋友要兼顧的東西很多...  

認同呀. 學習態度及求智識的心呀... 小朋友一但太大壓力, 放棄學習, 就算家長老師付出幾多, 都難成事呀

原帖由 prisc88 於 10-8-16 15:26 發表
看過大家的留言,我也說說我的體會吧!  我兩個兒子都從培正幼稚園讀起,到培小,再到培中,暑假後他們便分別升上中四和中六了。

十多年前為大囝選培幼時,一是免卻考小學的煩惱、二是它是一所基督教學校、三是因為它的校風,因 ...

大女25/7/04 細女25/3/07 2

各位

我知道小二點解咁多插班生,初頭我都以為是好多人退學,原來是每班由30人加至32人

所以其實不是有人退學,全級可能只是一,兩個

原帖由 tangko 於 10-7-17 11:40 發表
回覆家長 mandy2003:
"tangko, 很想請問, 你要怎樣說服你女兒轉英中的呢?  真的很想知道。  謝謝你啊!"

因近日忙於為女兒四周搜購課本,今天才看到閣下的帖子,現回覆如下:

雖然他們已是小學最高年級生,但仍不脫小孩子思 ...

Why?? 點解係小二既?

原帖由 Samba 於 10-8-28 01:55 發表
各位

我知道小二點解咁多插班生,初頭我都以為是好多人退學,原來是每班由30人加至32人

所以其實不是有人退學,全級可能只是一,兩個

...

細佬今年都入左培幼, 校長講今年連K1都收多左人, 上午班每班收多兩個, 下午班每班多三個~~

大話怕計數,只要上培正的網頁看看其近年會考的英文科合格率及優良率,再將之比較全港英中,便知培正的英文水平如何,何用自行猜測!

培正
合格率~ 100%  優良率~45%
全港
學校合格率~65% 優良率~20%

全港英中?

培正合格率~ 100%  優良率~45%
全港
學校合格率~65% 優良率~20%

全港英中?
‹ 上一主題|下一主題