用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
樓主: mandy2003
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢?

回覆家長 mandy2003:
"tangko, 很想請問, 你要怎樣說服你女兒轉英中的呢?  真的很想知道。  謝謝你啊!"

因近日忙於為女兒四周搜購課本,今天才看到閣下的帖子,現回覆如下:

雖然他們已是小學最高年級生,但仍不脫小孩子思想,唯有靠父母與之認真詳談,利弊逐一給他們分析,再帶她到港九各心儀而估計能力可達的學校(包括直資與官津學校)觀摩一下,看看其他中學學生和將與她一起升中的培小同學在學習態度上的分別。她看到了外面的世界是怎麼樣的,也決心出去闖一闖,她自己選擇了今天的中學為自行首選,最後成功獲派學位。一年過去,她現在的成績也能站在全級的前列位置,也證明培小學生是可以應付頂級英中的課程,但當然亦要付出不少努力呢!
無可否認在同齡的升中生中,女生在思想上確比男生成熟,在與他們分析升中問題時,女生會較易掌握。但如果父母願意從小便花多點時間在子女身上,而非臨近升中最後關頭才把問題搬上上要小朋友硬"芹"的話,應該萬事有商量的餘地。

回覆 家長fatkk:
"好想問一問,如時光倒流,你在女兒K3時會否也選培小為首選?原因?
另想請教...在British Council 你女兒小學時進修了哪些英文課程?有否考Cambridge/KET..."

會!小朋友升中的策略在初小時已盤算在心。培小升中時只要位列前茅,就可在統一派位時確保培中一席位,這即是最佳的升中安全網,因我從沒否定培中的學術水平,只是人望高處,如小朋友能力可達,又何妨在自行派位時嘗試報考更高水平的學校呢!
小朋友在british council報讀的只是普通按級別的小學課程,唯到高小(p.4-6)時,british council會按老師的評估讀高一級還是讀低一級,培小和喇沙,協恩,瑪莉諾等學生在那裏多數會被編排讀高一級的課程,亦證明培小生如非玩玩下者,在外面是有一定競爭力的。
女兒只在4年級時在培小老師挑選了報考london test for children,成績是distinction。

tangko
請問吓,如讀British Council是否一定要揀係金鐘上堂,聽講無論師資和環境都好好多,對嗎?你小朋友是否都在金鐘上堂?

原帖由 tangko 於 10-7-17 12:14 發表
回覆 家長fatkk:
"好想問一問,如時光倒流,你在女兒K3時會否也選培小為首選?原因?
另想請教...在British Council 你女兒小學時進修了哪些英文課程?有否考Cambridge/KET..."

會!小朋友升中的策略在初小時已盤算在心。培小 ...

原帖由 wkymama 於 10-7-17 14:34 發表
tangko
請問吓,如讀British Council是否一定要揀係金鐘上堂,聽講無論師資和環境都好好多,對嗎?你小朋友是否都在金鐘上堂?

我和你的想法有點相近,那裏的課室不像一般課室,小朋友心理上沒有上課的壓力,點都會開心點吧!所以他們2姐弟於幼稚園和p1&2時都在金鐘上課,02年沙士過後因那裏實在太多學生家長逼埋一齊,兼且逢星期六楂車過海十分塞車,故後期轉到油麻地天主教小學(東莞街那間)上課。他們年紀日漸長大,讀書不需要"tum"了,認清楚是自己的責任,所以在那裏上課都沒有太大的分別了。現在女兒升中後,british council 在九龍華仁書院上課,都有升培中的舊同學同一班。
小女自從升上小五後,我再沒有跟她的功課了,每天只替她在手冊簽名,學校回條都要她填好才交給我簽名,功課每遇有不明白或不懂的,我都會在下一天早一點車她回校問老師,所以她是miss man,miss chow或鄺老師的常客。這樣就是為了讓她升中後易於面對獨立的學習模式,所以她很快便融入中學的生活了,無論成績和服務都得到中學老師的稱許。凡事都不可臨急抱佛腳,升學的事每每都要預早準備,而不是一下子可以達成的。同學們面對如何升中選校的時候,我已要求她如何面對中學課程了。

十分多謝這麼多培正家長的意見.

我之前聽朋友講培小中文是用普通話教授,所以幼稚園時最好先替小朋友學普通話.是不是真的?

原帖由 tangko 於 10-7-17 17:16 發表

我和你的想法有點相近,那裏的課室不像一般課室,小朋友心理上沒有上課的壓力,點都會開心點吧!所以他們2姐弟於幼稚園和p1&2時都在金鐘上課,02年沙士過後因那裏實在太多學生家長逼埋一齊,兼且逢星期六楂車過海十分塞車,故後 ...

原帖由 Jason_la_la 於 10-7-18 23:57 發表
十分多謝這麼多培正家長的意見.

我之前聽朋友講培小中文是用普通話教授,所以幼稚園時最好先替小朋友學普通話.是不是真的?

幼童的語言學習能力是很強的,如果真的是以普教中的話,便等如天天都在補習普通話,那又何需再在外面學呢!留多點時間給小朋友在初小階段愉快學習吧!又或將時間分配在課外閱讀更佳。

請問是否真是普教中?

原帖由 tangko 於 10-7-19 10:47 發表

幼童的語言學習能力是很強的,如果真的是以普教中的話,便等如天天都在補習普通話,那又何需再在外面學呢!留多點時間給小朋友在初小階段愉快學習吧!又或將時間分配在課外閱讀更佳。 ...

siulili:

插小二咁多人, 即係依家我中彥個屆了 (我中彥都係九月升小二), 當年由培幼一直讀上去, 亦唔考慮升培小, 所以一早 give up 讓位俾有心之人, 見到今年佢同屆既同學仔有咁多人走左 (唔知有冇我識既呢.....), 都真係幾唏噓, 忍唔住收口多年 here 亦來搭個訕 (勿介意), 但亦同時更 confirm 我諗同見到既野, 可能有人同我一樣睇到, 好似 mandy2003 話齋, 要走好似係要你斬左隻手指咁痛 (我又冇佢咁犀利, 呵呵) 只係更開心既係, 出左去先發現海可以更闊, 天可以更高而已.

原帖由 siulili 於 10-7-16 07:20 PM 發表
講開轉校, 頭先學校網頁出左插班生結果,小二居然收左12個。 到底係好多人要留班定係好多人轉走呢?

有無升小二的家長有咩資料呢?  純粹八卦下! ...

我相信離校係有好多原因既,某d特別個案係好個人化,難以評論。除之以外,大圍人想更上一層樓係人之常情,而家選擇又多好多,so what!

原帖由 彥彥媽咪 於 10-7-20 14:09 發表
siulili:

插小二咁多人, 即係依家我中彥個屆了 (我中彥都係九月升小二), 當年由培幼一直讀上去, 亦唔考慮升培小, 所以一早 give up 讓位俾有心之人, 見到今年佢同屆既同學仔有咁多人走左 (唔知有冇我識既呢.....),  ...

彥媽

阿女同大彥都幾有緣,又係撞正果位三年級班主任。。。。

所以我要唱首歌仔你聽:

“同是天涯淪落人,在這傷心者通道上同行”

希望大家都可以行出一條光明大道啦!

上星期同阿女返幼稚園,李老師先提起你同大彥呀!

siulili:

插小二咁多人, 即係依家我中彥個屆了 (我中彥都係九月升小二), 當年由培幼一直讀上去, 亦唔考慮升培小, 所以一早 give up 讓位俾有心之人, 見到今年佢同屆既同學仔有咁多人走左 (唔知有冇我識既呢.....),  ...

Alexismama:

老老實實, 唔係見係你, 老朋友, 點到名叫我, 我收口多年都真係唔想出聲 ga la....哈哈...老朋友, 近況如何..??

阿女同大彥都幾有緣,又係撞正果位三年級班主任
==> Sorry to hear that, 但我知你心中既盤算既, 唔緊要啦, 都係 6 年小學 je, 比心機啦.  你阿女頂得住就得啦, I guess she can.  細佬呢...P1 未呀..?

希望大家都可以行出一條光明大道啦
==> 依家大中彥都 OK la, 細彥都 K2 了, 話咁快佢地一個二個上哂小學中學就好喇...

上星期同阿女返幼稚園,李老師先提起你同大彥呀
==> 係咩? 好多謝李老師呀, 佢係入面少數既一個好老師, 我咁講唔係因為佢錫大彥先咁讚佢, 係佢知咩叫 diversity, 對佢, 我地既心係感激的, 算係咁多年留下既一個好回憶呀, 估唔到佢仲記得我地, 揾日真係要特登過去帶大彥去探佢先得.

對走左既而言, 有自己需要, 無可厚非既! 少數好老師?? 我估我今次諗住幫阿女轉校時, 就係多謝各老師關愛包容, 先決定留底. 老師總有唔同性格, 不能一面倒評論既!

當然六年間會遇到冇咁夾到自己既老師, A ma, 為你打氣呀! 如有更好選擇, 做父母總會為小朋友開路的! 我剛經歷完咋.

每年總有小朋友轉出更好更岩自己既小學架啦 .

原帖由 彥彥媽咪 於 10-7-21 09:14 發表
Alexismama:

老老實實, 唔係見係你, 老朋友, 點到名叫我, 我收口多年都真係唔想出聲 ga la....哈哈...老朋友, 近況如何..??

==> Sorry to hear that, 但我知你心中既 ...

ELLENSU

多謝你為我打氣,但我怕再PUMP D氣比我, 我會谷爆,都係唔好提啦!

原帖由 Ellensu 於 10-7-21 09:49 發表
對走左既而言, 有自己需要, 無可厚非既! 少數好老師?? 我估我今次諗住幫阿女轉校時, 就係多謝各老師關愛包容, 先決定留底. 老師總有唔同性格, 不能一面倒評論既!

當然六年間會遇到冇咁夾到自己既老師, A ma, 為你 ...

老友

NICE TO TALK TO YOU AGAIN AR!!

YOU ARE RIGHT, 李老師真係好好,佢都好錫阿女,每次見到阿女都要攬下先得,佢無教過細佬,但都好錫細佬。 阿女有幸比佢教過一年,都算係阿女的福份。

但公平D講,培幼的老師大部份都幾好架,阿仔今年的老師都好好。 但我估李老師應該唔會做到阿仔班主任架啦,今年佢好似仲係教幼兒班。

呢排忙唔忙呀?搵個SUNDAY等我地聚下舊,又等阿女同HENRY聚下,睇下佢地仲認唔認得大家? 哈哈!

原帖由 彥彥媽咪 於 10-7-21 09:14 發表
Alexismama:

==> Sorry to hear that, 但我知你心中既 ...

彥彥媽媽:

記得以前見到妳 D 留言都幾 Buy 培正嘅辦學理念,可唔可以分享吓點解而家睇法唔同曬?比考慮考培正嘅家長有個參考。

siulili:

PCPS comments from the link provided by another BK mom:

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/16-kowloon-city/422-2010-03-01-20-23-09.html

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 06:30 發表
好難明白這一點.  百思不得其解.

中文教學 + 但是又英文又唔差,

這是學校的功力, 還是家長的功力呢?

而家d小學生已經好忙, 放學後已經要花時間做功課, 另外又要温默書, 又要一人一體藝, 又要有其他課外活動。

...

看到這些評價非常正面,實在跟一些BK會員的意見不符合...令人有點疑惑...

到底培小的英文水平是怎樣?

看到樓主的擔心.  其實係大女讀K1時, 已經想過. (她是後補生).  讀下讀下, 看見她真係好開心, 好愛這所學校... 今年9月準備升小一啦... 細女都入到今年的K1

當初俾佢入培幼, 就是看中它的一條龍. 免除了攪珠時的失望... 又喜歡它敬人, 敬雙親的道德規範. 當然有不喜歡的地方.

每所學校一定有它的長短, 只要小朋友學習開心又應付到'求分數', 對我來講, 這就足夠啦...  就是希望小孩能遇到她喜歡的老師, 咁樣她學起來, 都事半功倍... 我相信無論什麼學校, 家長一定要協助下的. 每人都有自己的一片天, 自己的一片光明,  對小孩來講讀邊間小學都是一樣, 不一樣的只有家長自己吧了!!

大女25/7/04 細女25/3/07 2

其實培正在德育一向是很好,這也是當初替小朋友選培正一個原因.
至於英文要在出面補習,事實上一班成30人,可與老師用英文溝通的時間有限,怎樣也要出面上英文補習.

今年培中會考成績也不錯, 共有8個尖子. 雖不可與預級英中如St Paul, DBS相比, 但可證明培正的學術水平和成績有保證,英文也不是差.

原帖由 emeraldlam 於 10-8-11 21:02 發表
看到樓主的擔心.  其實係大女讀K1時, 已經想過. (她是後補生).  讀下讀下, 看見她真係好開心, 好愛這所學校... 今年9月準備升小一啦... 細女都入到今年的K1

當初俾佢入培幼, 就是看中它的一條龍. 免除了攪珠時的失 ...

看過大家的留言,我也說說我的體會吧!  我兩個兒子都從培正幼稚園讀起,到培小,再到培中,暑假後他們便分別升上中四和中六了。

十多年前為大囝選培幼時,一是免卻考小學的煩惱、二是它是一所基督教學校、三是因為它的校風,因我在培正附近工作,眼見培中學生在校外的表現(尤其是十多年前),給我留有好印象。

老實說,如果你要求孩子在幼稚園階段已可以有兩文三語訓練,肯定培幼一定不是你的選擇,而我只希望小朋友在這階段是學習與人相處、開開心心的上學便夠!

我個人覺得培小的敎學也不是催谷的,初小又比高小輕鬆得多,不過這還要看看個別老師的要求。因小五、六時,見大囝跟細囝的功課量又分別很大!  

論到英文程度,也是看你的要求,在我來說,我只要他們學曉切合他們年級的程度,所以沒有在課堂以外要他們補習,甚至大囝今年會考,他也沒有上補習班,所以可以說他所學的,全都是從學校,老師處學得的。而結果,他也考得不錯的成績呀!

其實我貼這POST出來,只是想分享一下我的看法,並不是要為培正作辯護,而事實上,每間學校都有它的優劣之處,有時我對學校也有不滿,不過可以肯定的是中中並不一定比英中差。

我自己亦是一位老師,教的學生都是中五畢業,我眼見香港教育制度的改變,由回歸前大部份的畢業生都是由英中出來(相信我們也是這批人),到後來硬性分成中中、英中的程況。語文又好,其他科目也好,成績好壞並不是英中、中中的分別,反而是學習態度的問題。