用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道手續費.........
樓主: Wingwingtong
go

真道手續費......... [複製鏈接]

回覆 20# ziyi 的文章

首先你眞係眞道的超級fans, 你由k1留意每一間學校, 又去簡介會, 晤知最後有無讀真道, 你講得對, 我應該晤係咁適合依間學校, 留位費比一個同晤係問題, 而我本人覺得間學校$200手續費係貴, 收生無deadline, 前兩天打去都收form, 你比較清楚d每一間學校的資料, 都知收form有時間限制, 點解???????????

唔緊要啦, 其實都唔係咁大件事....

肉赤可以理解, 但係比我會睇成係比小朋友一個經驗, 一個磨練, 可能我未去過第二D 學校面試, (幼稚園時只見過一間), 所以去真道時會睇清楚先去排隊, 因為隔離 carpark full 左爸爸要排入去, 所以就只有我一個拖住阿女左走右走, 先發現係跟姓氏排, 我都成腳濕晒, 係好 lei hea, 不過可能學ziyi 爸話齋, 有心去申請呢間學校, 就會睇到多d 好既野, 所以真係唔覺得有咩問題既~

咁當然每個人睇法感受都唔同啦, 就當係一個經歷啦, 如果真係咁唔鍾意間學校, 咪無謂side 時間再去in 啦 (if 有2nd in 的話), 仲可以留返個位比真心喜歡呢間學校既朋友~ hehe~

乜真係無 deadline 咩? 學校website 寫明2011/2012 小一既係 6/15 ? 定19 截止報明wor~ 咁我都唔係好明喇~

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 21:42 發表
首先你眞係眞道的超級fans, 你由k1留意每一間學校, 又去簡介會, 晤知最後有無讀真道, 你講得對, 我應該晤係咁適合依間學校, 留位費比一個同晤係問題, 而我本人覺得間學校$200手續費係貴, 收生無deadline, 前兩天打去 ...

回覆 23# jdepp 的文章

係眞, 前兩日打去職員話你可以交form嚟, 記得交$200手續費!

oh 係呀? 但係係真道學校入而其中一個topic, 有家長問過話今年applicants 仲多過舊年wor, 所以要安排多一日面試tim, 咁奇怪既....唔通佢地想揀d 真係好岩佢地學校既學生先收, 所以想多d 人報?!?!

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 22:00 發表
係眞, 前兩日打去職員話你可以交form嚟, 記得交$200手續費!

回覆 25# jdepp 的文章

希望係啦!

咁又唔洗get it too personal. $200客觀事實係貴,貴的意思是比較其他學校而得到的客觀結論,唔代表話佢唔值,或者濫收。我比得好情願,因為若當佢warmup,比番費用好合理。若我係Logo我真係唔會太執著,因為坦白的現實是有家長係真係當佢warmup,佢又咁早收生,一定應該預左,收到的費用又可以用番落學校,是好事黎。而家長也有選擇權,佢唔係官津校,無理由唔收,不過,佢係唔平。

安排係唔係最完美,50分鐘或老師年齡無問題,但係排隊果度真係唔太OK,排完又排。老師們很helpful,但係客觀事實、議事論事的話,logistics係可以好D。揀一間學校比仔女係一件大事,唔相信有人會因為排隊的安排而放棄。所以,我覺得無必要扯得太遠。若logistics 可以下年再好D, why not?

原帖由 ziyi 於 10-7-14 21:18 發表
無deadline叫濫
$200申請費叫貴
那你一定要bad list真道了,因為他的留位費是1個月的學費
如果唔喜歡的就不要申請,請申請唔駛申請費又有成績,有帶少少Blue Blood的SPCC啦
而且人地又是按照收入 ...

醒目開學勳章

1.係唔係超級Fans,我唔係,只是以事論事,連GT因interview那天多人使用洗手間都可以俾人罵安排唔好
2.全港有20間直資,40間私校,扣除了男校/女校那幾間,總數有50間以上你可以入紙申請,試問你可以申請得幾間,是否需要找適合小朋友的學校,唔通單憑別人說一句,但明知自己又唔係甘喜歡的情況下申請,那不是會只放大唔好的地方
3. 6/15號截了第1輪,現在入紙的是第2輪,沒有硬性deadline是上年10月我聽校長在簡介會說的,當時其實唔係得返多少位,但如果你真的喜歡,仍可申請
如果因此視為吸水,那我要說,不單真道, ICQM, TSL都不要申請了
因TSL年年都有第2輪,幾佰人爭十幾個位,而且第1輪唔收的重新要申請過
ICQM也分2輪
第2輪位一定少.明知架
我自已是考慮了10~20間,經一年慢慢刪下來,最後target約5~6間,都是真的認同學校的方向,了解學校後才打算申請.

學校老師年齡大?
定整個團隊70%以上有碩士或以上
有專業的課程發展顧問重要?

如果想入的話,大部份家長一早在6/15號之前入紙了

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 21:42 發表
首先你眞係眞道的超級fans, 你由k1留意每一間學校, 又去簡介會, 晤知最後有無讀真道, 你講得對, 我應該晤係咁適合依間學校, 留位費比一個同晤係問題, 而我本人覺得間學校$200手續費係貴, 收生無deadline, 前兩天打去 ...

回覆 25# lsltennis 的文章

聽落真係好差, 比佐成二佰蚊唔去見吓好似好唔抵,點知唔去好過去

回覆 23# ziyi 的文章

那麼這所學校資源應該好唔夠,係雖然要環保,但都要看天氣,資源唔夠,應變能力唔夠,係這所學校真係唔適合D小朋友,你講到自己這麼高貴,一間適唔適合自己小朋友嘅學校唔係用錢來衡量的,還以為你有多高貴.

呀!唔記得同大家講,我不是應屆的家長.

我那天有冷氣房開喎, 仲有影片睇...

醒目開學勳章

你真係好好笑,我高貴,我什麼時候說高貴了
我一開始坦白我唔只申請佢
但連學校校舍是屬於那類型都唔知
學校是怎樣也不知就去申請的
那不是要檢討一下嗎
舊時的校舍,禮堂在1/F, 開禮堂有什麼難處
千禧校舍的禮堂在4樓
我去當天分14組面試,即用了14個課室
學校得30個課室,6層樓
即每層5個
如果開了禮堂報到,又要顧及面試,唔通同一條樓梯,又上又落,又有家長脅小朋友上禮堂報到,又有老師帶一組組人去面試房,又帶去pick up的地方
不要只識得辛而沒有解決的方法
而不是心目中收了會讀,連$200都貴,那1個月學費的留位費不是更貴了嗎
ICQM只要1000
HKGUA都是under此數
不要亂扣帽子了
學校不是搶你銀包攞你錢
請你看清楚才發言
一個說,唔係心儀,不過有人recomments,所以申請
一個foucs在$200 application fee貴
我第1個回應就是說比ICQM, TSL, SPCC一定是貴
但當你免費時,一些白撞的,連自己有沒有申請都唔記得,那學校可以怎樣做?
那咪收application fee,趕走一些白撞的
如果單比application fee, 我一直說貴
講真,唔係那些白撞的,要俾$200嗎
但如果論學校的質數,$200是值的
真不知道,又沒有去,又不清楚的人,憑什麼說我只以為高貴

原帖由 38243927 於 10-7-14 23:08 發表
那麼這所學校資源應該好唔夠,係雖然要環保,但都要看天氣,資源唔夠,應變能力唔夠,係這所學校真係唔適合D小朋友,你講到自己這麼高貴,一間適唔適合自己小朋友嘅學校唔係用錢來衡量的,還以為你有多高貴. ...

點解你前言不對後語嘅, 你又話由k1開始留意d學校, 又去簡介會, 點會晤知邊類型呀, 你好清楚眞道的面試當日的資料, 你是否教職員? 其實d家長是以個人意見發表, 你何必那麼緊張呢!!!!!!!!!

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-15 00:04 發表
點解你前言不對後語嘅, 你又話由k1開始留意d學校, 又去簡介會, 點會晤知邊類型呀, 你好清楚眞道的面試當日的資料, 你是否教職員? 其實d家長是以個人意見發表, 你何必那麼緊張呢!!!!!!!!! ...

ziyi唔係教職員,佢留意咗真道好耐架喇,你可以查返以前討論區佢啲留言。

不過,我覺得呢條thread開始有多事嘅人入嚟加把口,唯恐天下不亂。

其實,真道係好係醜,唔使靠討論區,我哋有心入真道嘅家長自然會親自去了解,有人抹黑都唔會影響到我哋嘅決定,使乜理佢哋吖。

醒目開學勳章

我真的不知道什麼時候前言不對後語
我說的是從小囡K1,我就開始在直資/私校 vs 津貼
2大類中選擇了以直資/私校為首選
原因是我囡囡得15分,她是多說話多問題的小孩
接著從全港50幾間 (扣除男校)逐一了解,才選擇了5~6間打算申請
有什麼不對,又有什麼前言不對後語
難道為了自己的小朋友,去了解學校,從中找出可能較為適合的有問題
唔通單憑道聽途說的申請是好?
我清楚是因我每一間真心打算申請的,都會找資料,虛心去問家長,而不是去估別人有內幕
我相信,機會是給真心,有準備的人

P.S.在此提醒一下,自從工作中在國內朋友的提醒, 我不會對國內的人說"前言不對後語"
這是很得罪人的,國內的語法,文字的理解跟我們不一樣

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-15 00:04 發表
點解你前言不對後語嘅, 你又話由k1開始留意d學校, 又去簡介會, 點會晤知邊類型呀, 你好清楚眞道的面試當日的資料, 你是否教職員? 其實d家長是以個人意見發表, 你何必那麼緊張呢!!!!!!!!! ...

原帖由 ziyi 於 10-7-15 00:25 發表
接著從全港50幾間 (扣除男校)逐一了解,才選擇了5~6間 ...

ziyi:別動氣嘛,我只能說一句「網上的留言不足信」。Check pm.

我都好相信 ziyi 爸爸絕對唔係教職員, 而係一個為女兒準備十足既好爸爸, 睇佢既message 我學到唔少野, 好佩服佢可以為女兒選小學一早有所安排, 自問真係好慚愧, 係呢幾個月先開始留意d 小學, 好在有 ziyi 爸爸, littlefaith 呢一類肯幫人唔計較既家長係度, 教識我地好多野, 亦比左好多資料我地~

完全唔覺有咩前言不對後語, 反而覺得佢係一直好清楚知道女兒須要d 咩, 一直係向一個方向走, 我都唔明點解會出左咁既批評......

唔好理人地既無謂批評, 做好自己就夠喇~

原帖由 ziyi 於 10-7-15 00:25 發表
接著從全港50幾間 (扣除男校)逐一了解,才選擇了5~6間 ...

其實所有直資or私校如唔係最top果d都冇話有一定deadline架啦!寫係咁寫,但你寄黎唔收咩!而且e類型學校佢地自己都唔可以擔保佢地收既生到最後,會全部都選擇入讀(我地大家都唔會考一間咁笨啦),所以e d學校一定會留定一大班後補生,係好正常既!而$200留位費貴唔貴就見人見志啦!你like間學校就唔各貴,唔like就覺貴,但唔like就唔會報啦!咪擋攞200蚊買多個面試練習囉,我都試過有間學校報名費係唔貴呀!只係幾十蚊,但我女足足要去到第4次面試,但每次面試都要交手續費喎,咁咪又即係一樣,仲要衰到第4次要見校長都係唔收,真係嘥氣呀!算啦e d都係學校收入一部份,完全理解喎!算啦大家都好辛苦為仔女,唔好咁唔開心喇!希望大家都考到適合小朋友既學校啦!加油呀!
**聲明我仔都有考過真道,當然最後冇聲氣!我巳選擇他校lu!!!!**

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

見到大家為了子女真的盡心盡力, 雖然我已經渡過這個時刻, 但感覺仍難忘.

樓主的題目似乎係想問點解要收$200才機會面試. 相信樓主都想子女入讀此校的.

因坊間大部份都係收$100左右. 而此校亦沒有收form的限期才問一下大家. 就好像祟x幼稚園一樣. 當時都好多家長反映. 如果學校已經收滿生, 點解又俾我們交Form.

原因 : 因係私校, 多些收入來源. 另外, 又可保障自己收生足夠, 所以校學留大量的後補生作準備. 不過學校可能收$100就沒有此題目的出現了.
‹ 上一主題|下一主題