用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道手續費.........
go

真道手續費.........

想問問真道係好早收form, 晤知in左未呢, 今日打去問佢話重可以交form, 記得交$200手續費一齊交, 究竟幾時先無位呢? $200手續費真係幾貴!!!

我仔仔係今年9月讀小一,上年11OR12月見完一直冇收到信,到6月先收到封信話唔得,但如想做後備生請寄回回條咁!

原帖由 Wingwingtong 於 2010/7/13 00:06 發表
想問問真道係好早收form, 晤知in左未呢, 今日打去問佢話重可以交form, 記得交$200手續費一齊交, 究竟幾時先無位呢? $200手續費真係幾貴!!!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

醒目開學勳章

以上年來說,LOGOS沒有作最後deadline
但第1輪係已經截票給first in 了
會先處理這批,再見其他的
所以如果說11/12月才first in,那時是比較少學位了

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-13 00:06 發表

我剛IN完,係朋友推介,感覺唔係好鍾意,不過既然交左$200,都去IN下,果日卅幾度,個個小朋友好似濕水鴨加小乳豬(塊面紅卜卜),但竟然安排有蓋操場加風扇算數,報到條龍又混亂,D小朋友個個唔係嗌住走就係無呢神氣,D老師偏向大年紀,個人覺得小學應該多D後生D,有生氣D囉,而且間學校都幾細間。IN成50分鐘,家長要另一有蓋操場等,等左45分鐘後,先有人話可以入一個冷氣房睇介紹短片,好嬲。

我好似好小氣,但真係印象麻麻。

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-13 00:06 發表

回覆 4# lsltennis 的文章

咁比$200真係晤值啦, 無deadline的話, 間學校咪會有好多資源!!!

原帖由 lsltennis 於 10-7-13 17:37 發表
我剛IN完,係朋友推介,感覺唔係好鍾意,不過既然交左$200,都去IN下,果日卅幾度,個個小朋友好似濕水鴨加小乳豬(塊面紅卜卜),但竟然安排有蓋操場加風扇算數,報到條龍又混亂,D小朋友個個唔係嗌住走就係無呢神氣,D老師偏向大年紀,個 ...

我諗呢間學校真係唔適合你小朋友。
上年我哋都有in,都預咗要坐50分鐘,天氣都好熱,條龍都有少少亂,不過我哋冇因為呢樣嘢怨三怨四。容易抱怨嘅家長,自然會產生容易抱怨嘅下一代。我諗一間五星級服務周到嘅小學啱你哋一啲。
始終,教育係要小朋友識點待人,而唔係郁啲怨呢樣怨嗰樣。

醒目開學勳章

可能你先入為主吧,而且唔係你心目中的首選
1. 在簡介會上,校長已經講明,第1輪面試是不會讓認識的小朋友同組,所以我理解會什麼要小朋友排隊,除非你約定了朋友一起報到,但大家一起拿到名牌後才一起排隊,還要剛好不節隊才有機會一起,而且老師如果發覺2個小朋友好friend時,也會問小朋友是否認識,然後分開她們不同面試(我囡囡就是)
2.報到是跟小朋友姓氏的英文排,我囡囡面試時下大雨,我放下她們後去找車位,回來我妻子對我說,連囡囡一眼都知道排那個老師的前面登記報到
3. LOGOS是標準的千禧校舍,設備是標準的,如果你說他沒有空調地方給你排隊登記,那大部份學校你都會失望了,如果有看某一間男校的面試安排,你會覺得一個是天(LOGOS),一個是地
4.小朋友一上去做面試時,應該會收到一張有號碼的卡片,老師亦有大聲說50~60分鐘後請上一樓接小朋友,我呢,有即時上去一樓,一眼就見有椅子及空調室

原帖由 lsltennis 於 10-7-13 17:37 發表
我剛IN完,係朋友推介,感覺唔係好鍾意,不過既然交左$200,都去IN下,果日卅幾度,個個小朋友好似濕水鴨加小乳豬(塊面紅卜卜),但竟然安排有蓋操場加風扇算數,報到條龍又混亂,D小朋友個個唔係嗌住走就係無呢神氣,D老師偏向大年紀,個 ...

對於$200,是比較貴, ICQM才$100, TSL$50, SPCC唔駛錢

但LOGOS最初時是免費申請的,但現實的是很多家長想都沒有想清楚就漁翁撤網去申請,尤其是免費的
像GT,看BK的資料,有一些人拿她作practice面試,因她不用申請費用,而簡介會上,校長也坦白說,免費申請那些時間,有些家長根本忘記了有申請,打電話還給人反問,所以他希望$200,家長們會肉痛下,考慮清楚才申請,不過$200對很多人來說,尤其申請得直資的人,一餐飯都唔只這金額,作用不大
,下年校長可能要加更高才有用了
但對於有心申請的,當幫補印簡介會的書及一切行政費用吧,起碼我唔介意,及唔覺得離譜.

Wingwingtong 發表於 10-7-13 20:06
咁比$200真係晤值啦, 無deadline的話, 間學校咪會有好多資源!!!

assuming older = more experience, isn't it better to have older teachers?

我都好同意你話D老師年紀偏大呀!因為學校以IB教學,所以都應為D老師應該好活力.但係......

原帖由 lsltennis 於 2010/7/13 17:37 發表
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

原帖由 竹葉青 於 10-7-13 23:13 發表
我都好同意你話D老師年紀偏大呀!因為學校以IB教學,所以都應為D老師應該好活力.但係......

如果有研究開小學槪覽,你會發現一個好有趣嘅現象,就係唔少小學槪覽都批評真道嘅老師太年青,可能冇能力管好秩序。

話老師年紀偏大,我都係第一次聽到﹗

老師年青又話唔好,老師偏大又話唔好,咁要點先好呢?

其實,真道都開咗8年,老師由年青教到依家,年紀偏大係咪正常呢?咁其實反映老師穩定性,係咪?

ziyi 爸爸,

我一路睇你既回應, 一路點頭 (haha, 好似傻左咁), 係因為我都有去真道既簡介會, 好明白校長對於安排面試同埋收報名費既苦心, 可能我地今年好彩d, 面試果日唔係話好熱, 但係落雨都幾 "lei hea", 不過報到同埋排隊去面試既過程我覺得十分smooth, 同你講既都係大同小異, 一d 都唔混亂 wor, 要讚下校方安排得幾好 tim, hehe :)

可能我地唔係隨便報學校既父母, so far 我只為女兒報左真道, 因為真係好認同校長既理念, 亦對呢間學校, 呢個校長, 同埋個團隊好有信心~

至於話老師年紀大, 呢樣野我真係無乜留意, 咁即係起碼唔係話好老果d 啦, 因為無咩印象, hahaha~
再講, 年紀大唔大都好見人見智, 同埋老師最緊要有愛心, 對小朋友有責任感有承擔, 年紀就真係唔係咁重要, 要知道好學校也不及好老師呢!!

希望快d 有真道消息, 希望喜愛這間學校的小朋友都可以順利入到啦~

原帖由 ziyi 於 10-7-13 22:23 發表
可能你先入為主吧,而且唔係你心目中的首選
1. 在簡介會上,校長已經講明,第1輪面試是不會讓認識的小朋友同組,所以我理解會什麼要小朋友排隊,除非你約定了朋友一起報到,但大家一起拿到名牌後才一起排隊,還要剛好不節隊 ...

醒目開學勳章

不要這麼說,沒有空調是事實,負責安排小朋友分組的老師是年齡偏大也是事實 (因他一個是副校 - 如沒有記錯,是由教育署的負責督學校長轉職至LOGOS)
當然,學校可以更改進,精益求精
但我也嘗試想一下,如果安排有冷氣的地方報到,可以怎樣!
1. 開放禮堂 - 即叫小朋友及家長上4層樓梯先
a)家長投訴走這麼高,有多人,上落樓梯趺倒怎麼辦
2. 開放課室 - 即係要開幾個班房, 那現在在報到的地方貼了姓氏都說亂,走入不同的班房會出現什麼?

相反,我見到的,重申是我及我妻子看到的是,只代表個人
老師有愛心, 當一些小朋友害怕跟父母分開而哭時,老師會安慰及讓家長陪上去面試室,當然不是全程陪,因隔了一陣在1/F看見了這些家長
又有發生了家長遲了pick up面試完的小朋友,有老師陪著等
又有小朋友掉了外套,一個年輕的老師走去找回給小朋友

每個人看到的不一樣是事實的,可能我會看好的一方面掛
比較阿Q了

但係我唔只報一間

原帖由 jdepp 於 10-7-14 09:19 發表
ziyi 爸爸,

我一路睇你既回應, 一路點頭 (haha, 好似傻左咁), 係因為我都有去真道既簡介會, 好明白校長對於安排面試同埋收報名費既苦心, 可能我地今年好彩d, 面試果日唔係話好熱, 但係落雨都幾 "lei hea", 不過報到 ...

唔好意思,我唔係話批評年紀大的老師唔好,我大女係傳統小學讀書,d老師都真係偏大,但對傳統學校係好事,因有豐富經驗當然係好事,我只係因當初好like真道係以ib國際方向教學,校長理念也很好,心想ib課程老師應該好有活力,只是簡介會時見一些老師及投影片段相片,剛好很多都年紀偏大感與想像不同而已.我都like真道只可惜考唔到.

原帖由 fongyuen 於 2010/7/14 08:13 發表

如果有研究開小學槪覽,你會發現一個好有趣嘅現象,就係唔少小學槪覽都批評真道嘅老師太年青,可能冇能力管好秩序。

話老師年紀偏大,我都係第一次聽到﹗

老師年青又話唔好,老師偏大又話唔好,咁要點先好呢?

其實,真道都開咗8 ...

咁我都唔止報呢間既.......除非佢一早收左我啦, hahaha~
而我想報果d 未報得住.......

原帖由 ziyi 於 10-7-14 09:39 發表
不要這麼說,沒有空調是事實,負責安排小朋友分組的老師是年齡偏大也是事實 (因他一個是副校 - 如沒有記錯,是由教育署的負責督學校長轉職至LOGOS)
當然,學校可以更改進,精益求精
但我也嘗試想一下,如果安排有冷氣的地 ...

hey 唔使唔好意思wor, 大家都係講自己睇法 g ma....

我好無用, 真係無乜留意d 老師, hahaha, 只係好專心咁聽校長既講解, 仲有另一個博士 (我忘記左佢姓氏, 但係佢最近好似有出書講 334)~

原帖由 竹葉青 於 10-7-14 10:00 發表
唔好意思,我唔係話批評年紀大的老師唔好,我大女係傳統小學讀書,d老師都真係偏大,但對傳統學校係好事,因有豐富經驗當然係好事,我只係因當初好like真道係以ib國際方向教學,校長理念也很好,心想ib課程老師應該好有活力, ...

我抱怨並非我唔挨得,只係從中指出某D觀點,
1。無開禮堂無開冷氣--唔係純粹怕熱,係顯示佢腦筋唔識轉灣,見熱成咁應該立即改動安排。
上。
2。老師年紀大對於低年級的確欠了點生氣。
3。由進入學校到二樓坐低,個老師都一直叫我坐響有蓋操場等,無提過有冷氣房,對於初次到校,當然對老師所說言聽計從,不敢四處遊蕩,而現場所見,當該老師首次表示有冷氣房時,大部分家長也坐在有蓋操場,只有約10位懂入冷氣房,而且即時便有大批家長衝入去了。
4。地下操場條人龍,只計報到臺前有約80-100名小朋友+家長,係,報名有分姓名,但只有一條龍,去到差唔多臺前10零個先分到兩條龍,我一去到只見一大條龍,排左十幾分鐘突然後面家長問我係咪排緊P-Z,我先知有分,但又拖住呀女,咪唯有照排住先,差唔多到先見到原來兩條龍撈亂左,大家自動分番開。三四個老師樓梯口將小朋友分組上樓而無一人幫手搞好隔離條隊的秩序,唔係抱怨無人服侍,係覺得安排有問題,D老師亦唔夠醒目。

我從來唔准我的小朋友做大少,大小姐,在家亦不准他們事事依賴家傭,學習自理,但當天實在太熱,睇見個個濕水鴨+小乳豬,真係好赤,亦零舍覺得學校的安排欠妥善。

可能有D家長會陰謀論地話我猛叫其他人唔好揀而增加自己機會,但我真的是我發自內心的感覺,$200是偏貴,但請睇番我上一段說話,我從未提及嫌貴或不值,只係話既然俾左錢都去睇下點(我太遲CHECK,MISS左簡介會),留一個機會。

原帖由 fongyuen 於 10-7-13 20:36 發表

我諗呢間學校真係唔適合你小朋友。
上年我哋都有in,都預咗要坐50分鐘,天氣都好熱,條龍都有少少亂,不過我哋冇因為呢樣嘢怨三怨四。容易抱怨嘅家長,自然會產生容易抱怨嘅下一代。我諗一間五星級服務周到嘅小學啱你哋一啲 ...

醒目開學勳章

如果開禮堂,即係要上4樓登記排隊,到時也有其他家長投訴要上4樓
即係順得哥情失妹意
俾我都會心痛,大熱天,而我那天就大雨天,也怕小朋友濕了會病
而安排永遠可以做更好,但每一件事不是單方面的
1. 家長一群去登記,這樣家長們自己沒有責任嗎

多些體諒,凡事看好的,人都會開心些

原帖由 lsltennis 於 10-7-14 17:03 發表
我抱怨並非我唔挨得,只係從中指出某D觀點,
1。無開禮堂無開冷氣--唔係純粹怕熱,係顯示佢腦筋唔識轉灣,見熱成咁應該立即改動安排。
上。
2。老師年紀大對於低年級的確欠了點生氣。
3。由進入學校到二樓坐低,個老師都一直 ...

回覆 16# lsltennis 的文章

我認同你的講法, 安排真要改下, 咁熱天氣, 大人可以ok, 小朋友控制晤到, 又多汗, 点叻都到面試都有影响啦! 另外$200手續費, 我覺得係貴, 但係收生無deadline就比較濫d, 另外眞道係行ib課程?

$200手續費~貴定唔貴, 真係好難定論, 我只記得我個仔年代已經係收$200, 咁多年都無加過。

醒目開學勳章

無deadline叫濫
$200申請費叫貴
那你一定要bad list真道了,因為他的留位費是1個月的學費
如果唔喜歡的就不要申請,請申請唔駛申請費又有成績,有帶少少Blue Blood的SPCC啦
而且人地又是按照收入有學費減免
講真,只是道聽途說的因人說一下去申請,學校又沒有留意
這樣子.......
學校是千禧校舍...是標準的,基本上在2000年或打後建的都是一樣
係可以改進,那如果由你安排,怎樣安排呢
大熱天,俾我都會心痛,但多一些包容,會否好一些
而且如果對小朋友狀態有影響,像球賽一樣,全部都面對一樣啦,不要學英格蘭那樣賴接觸"普天同慶"時間短
每一個人都可以主動一些,所謂路在口邊

我囡囡interview LOGOS前,面試了ICQM,下大雨也在圖書館外登記,但體諒一下"人算不如天算"
而圖書館也沒有足夠的椅供所有家長及小朋友,大家相互體諒.
我同意沒有最好的,只有更好的,但學校真的安排差嗎?
差到俾人罵?
我看到的是1/F,有家長沒有椅坐,學校即刻安排工友搬椅子出來
當你唔係真心申請時,看到的只是缺點.
當你真心申請,自然會留意一些好的事
當你真心申請,就唔會去到年底自行公布之後才申請
像我,小女在K1時已經開始留意每一間學校,去簡介,去open day
會到K2暑假開始要申請時都唔理解下去申請
那就真的要檢討一下
究竟是人有我有,定真心為小朋友的前途

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 20:22 發表
我認同你的講法, 安排真要改下, 咁熱天氣, 大人可以ok, 小朋友控制晤到, 又多汗, 点叻都到面試都有影响啦! 另外$200手續費, 我覺得係貴, 但係收生無deadline就比較濫d, 另外眞道係行ib課程? ...