用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

NeoMom,

同意妳既睇法。

响呢幾年里面, 我見倒D老師好儘力教學, 質量都好高。

原帖由 NeoMom 於 10-7-30 22:48 發表

X2, D COMMENT有好多自相矛盾, 可能唔同人有唔同意見, 不過有好多描述同我自己的親身體驗有出入

優才的理念是在愉快的學習環境下,學生勤奮地學習,以達至
桌越的成績。
如果在優才一段日子,成績還是遠離桌越,甚至只屬Band 3,離開優才,轉换學習環境,的確是對小朋友有利的做法。
要進一步解決優才學生成績參差的題,及加強拔尖補底,優才應仿傚其他學校的做法,按學生成績分班。

我都覺得優才教學真是愉快,少功課,少壓力, 而阿仔亦一直都無補習但成績都ok(其實我要求都唔高,一般都可以接受了),都自覺無選錯學校. 但上年全年成績明顯下跌,老師很關心阿仔的情況,給我意見,阿仔的上課情況等,亦比好多意見. 而建議的方法係乜野呢?
1. 係屋企比多d練習佢做
2. 睇多d書
3. 一得閒就同佢串下字,默寫下
4. 找個補習老師補習下....等等
其實我一向都會幫佢溫下書,睇下書,唔係無理佢架.不過就唔係一放學就密集式訓練.

我好疑惑, 即係我阿仔成績下滑係因為少咗呢d野? 我係咪太過依賴學校,太信學校的少功課,開心學習? 引致而家根基打得唔好,而要作出各式各樣的課外補救呢?
而家突然有呢d問題出現,做家長當然緊張啦!咪立刻安排一連串的補救功夫,但你地又估下阿仔d反應又會係點呢? 一向輕鬆慣的他,又點會咁順攤同我做咁多乜乜物物呢!! 所以一邊同佢argue, 一邊解釋, 一邊都好後悔, 令阿仔變成懶散的人. 想追反上去一d都唔易..... 阿仔而家覺得自己好可憐,有時更一邊做一邊喊,我好心痛...

原帖由 Imouto 於 10-8-3 11:10 發表
我都覺得優才教學真是愉快,少功課,少壓力, 而阿仔亦一直都無補習但成績都ok(其實我要求都唔高,一般都可以接受了),都自覺無選錯學校. 但上年全年成績明顯下跌,老師很關心阿仔的情況,給我意見,阿仔的上課情況等,亦比好 ...

當小朋友辛苦過後發覺自己進步左,  那就是真正的愉快, 同時他亦成長了!

成為優才家長已經三年,親自從第一身家長知道退學原因例子如下:

1)有家長覺小朋友跟不上數學進度,與老師商討數月後中途退學再入國際學校;
2)有家長覺學校行政及理念與自己不合,至學期結束退學;
3)移民,至學期結束退學;
4)有小朋友因母語不是中文,中文程度跟得吃力,與老師及學校商討多時,最後至學期結束,退學再入國際學校,國際學校由老師推介。

從一位現G11家長口中得知,他們優小年代,是不用默書。以前可能優小不需小朋友懂得怎樣寫四字成語,但我的小朋友已經要懂了,還要背默詩詞,也需懂得英文動詞現在進行式、過去式的串法,不過數量不多,可見優才的教學方法及要求也隨時間漸變。

不論有何改變,也應是從學生出發,成績如何,明天便有第一次會考成績表可作參考了。

原帖由 happyjess 於 10-7-30 11:40 發表
優小沒有即時叫成績差的學生走?? 甘你真的不知道了!
之前提過小一收生時有24x4=96人, 到畢業時只有86人 (仲要六年間有幾個插班生), 即是有十多個同學因各種原因離開.

原因是甚麼?? 我不是全了解, 但肯定有三四個 ...

雖然優才已經是小班教學,但真正最小班教學是在家裏。父母經過長時間的觀察,再加上功課和評估,應該十分了解子女的長短處,你們才是孩子最佳的老師。
優才的一大特色是少功課,少抄寫。例如Spelling和Grammar,一般學校可能因為學生水平不一,只好要求每一個學生抄寫同樣數量的字和大量的練習,確保大部分學生都明白課程要求。但這樣做是懲罰一些聰明的學生,迫他們重複地做一些已經明白的東西。優才這樣的練習相對較少,但不代表完成功課就 ok。如果發現子女某方面較弱,父母還是需要多加幫助,讓子女跟上學校的進度,剩下來的時間就可以多閱讀和做一些喜歡的事。

回覆 105# AFSL2007 的文章

基本上, 這屆的成績大家都預期應該會相當好, 因為這屆中五生的人數不多, 有不少是從伯樂計劃而招來的優質學生, 再加上學校已集中火力, 重點培訓這批先頭部隊, 要為學校省招牌.

回覆 101# 中天英 的文章

我也認同優小既老師好盡力教學, 但係質量就....

以下兩個例子, 作為優才高小的家長應該會知道的

2-3年前就發生過, 因學生太頑皮, 被班主任用電線綁在坐椅上. 最後, 那個班主任也因私人理由沒再教下去, 但當年那班的班主任也換了3個.

還有在數個月前有一天早會上, x校長要頒獎給兩名在數個月前得到普通話朗頌比賽得獎的學生. x校長當時要求那兩個學生要朗頌一次, 才可以領獎, 可能事出特然, 那兩個學生只站在台上一句都背不出來, x校長就話, 你地咁都背唔出, 點領獎啊? 等你地記得起再來領吧. 台下老師就立即去帶那兩名學生落台, 再幫佢地記起記背頌既內容..之後再上台郎頌和領獎.  (x校長的用字我只能記得90%左右, 但意思是100%)

當然一兩個case並不代表什麼, 但可以作為參考.

不如大家先為優中會考即將放榜的同學先打打氣啦.

我相信學校各人都十分緊張..

我十分希望明天可以看到好消息!!

原帖由 三佰蚊 於 10-8-3 16:17 發表
....x校長就話, 你地咁都背唔出, 點領獎啊? 等你地記得起再來領吧. 台下老師就立即去帶那兩名學生落台, 再幫佢地記起記背頌既內容..之後再上台郎頌和領獎

都係一個好方法, 不單攞左獎, 仲有機會學埋即時presentation同AQ, 最重要係".. 再幫佢地記起記背頌既內容..之後再上台郎頌和領獎..", 你想想, x校長就咁頒個獎簡單d定係做呢d野簡單d?咁做咁多野為乜呢?

Agreed.  Good luck to all GT students!

原帖由 fumiko 於 10-8-3 16:33 發表
不如大家先為優中會考即將放榜的同學先打打氣啦.

我相信學校各人都十分緊張..

我十分希望明天可以看到好消息!!

英文潦草

Dear Parents,

My son will enter GT PS in Sep. 2010.

I would like to share my point of view.

I learnt 英文潦草 in school/college.
However, I don't like to write 英文潦草.
Therefore, I will not write 英文潦草 in all my homeworks done in my college and universities.
I don't think 英文潦草 is important as before. Since most(even nearly to all) books and articles in printed or electronic will not be written in 英文潦草. Besides, I do not write 英文潦草 and I can still complete my first and postgraduate degrees in H.K. universities.

I don't understand why 英文潦草 is important.

I do not know about the PS principal. However, I like his published books. I would like to know more information for him. Hope parents can provide more sharings for GT PS and SS. Thanks.

回覆 60# happyjess 的文章

Hi Parents,

My English standard is also not good.
I forget when I could compose English sentense.

We may think about our learning history. Besides, we are in different generations. We may have different strengths and weaknesses. It may be caused by the rapid change of our City life style.

要用時間去証明

原帖由 acmc 於 10-7-30 13:46 發表
我兒將會入讀p.1, 世事難料, 有啲嘢係要用時間去証明, 將來我可能會覺得選對了, 又或者會覺得後悔選錯, 都係未知之數, 但現在中立啲去看, 唔好計佢係唔係優才讀的, 寫出they is eating, better then的學生, 咪以為佢 ...

Agreed.

In my SS life, some classmates got 1st and 2nd Exam results in Secondary 1 and 2, but they could not got good results in HKCEE and Universities. In my case, I only start studying seriously at Form 3. I only finish all homeworks within 1 hour after school from my school life until Form 3. I played different games and watched TV until sleeping. However, I spent 1-2 days for examination revision before the actual exam. date. My learning experience tells me that only language subjects need accumulative efforts in order to get good results and all other subjects can be mastered very well within a short period of time if sufficient effort is spent.

凡事兩面睇, 我不反对以下覌点. 但他的出發点, 是不是如你所想....  ??

我本人很欣想陳校長, 亦报讀2011年的P1. 但這次的做法, 我的感覺不太好. 這個做法对一些高年班 (中學), 还可接受....但对但年班, 未免过了点火位.

原帖由 NeoMom 於 10-8-3 17:44 發表

都係一個好方法, 不單攞左獎, 仲有機會學埋即時presentation同AQ, 最重要係".. 再幫佢地記起記背頌既內容..之後再上台郎頌和領獎..", 你想想, x校長就咁頒個獎簡單d定係做呢d野簡單d?咁做咁多野為乜呢? ...

我個小朋友都係優小畢業,當初入優小嗰陣x校長好nice,好主動同D家長溝通,但係過多一兩年,佢開始變得冷淡,連我同佢打招呼都扮睇唔到令轉臉
EQ甚低,因x校長乜心情都擺係塊臉,簡直黑過包大人

我平時見到陳校長,佢都有同家長打招呼,唔覺佢黑面。
我覺得陳校長講野比較直,有些家長可能接受唔到,但我覺得ok.
有些家長需要大量的guideline.
記得有次開家長會,
有家長問應點樣輔助一年級小朋友完成剪報功課,如怎様選報,寫咩感想。
我覺得呢d野係父母點樣教育個子女認識社會,不用下下要知guideline才可完成吧!
但有些家長就是樣樣都要guideline。
我自己summer holiday都比個女讀奧數,愉快學習的意思是小朋友喜歡學習所以愉快,並非不用努力!

會考成績已出, 可於中學部網頁download

成績都算 ok la,特別英文好好呀
‹ 上一主題|下一主題