用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

優小既教育模式和理念, 大家可以認同, 也可以不認同, 因為不同既教學模式就會有不同優點和缺點.

最初選擇優小時, 我既想法跟大部份選優才既人一樣, 希望自己的小孩可以愉快地學習, 發揮佢地既創意, 不再接受填鴨式既教育.

但係, 經過幾年既優才生活, 我覺得學校比唔到我想要既野, 而佢地真係太愉快啦…愉快到我都接受唔到囉.

我諗我同好多家長一樣, 如果可以走既, 都走左啦, 所以只好希望優中唔好好似優小咁.

原帖由 三佰蚊 於 10-7-29 12:02 發表
我諗我同好多家長一樣, 如果可以走既, 都走左啦, 所以只好希望優中唔好好似優小咁

請問是找不到比優中的中學所以留讀還是一般的中學都唔收?

原帖由 happyjess 於 10-7-29 11:06 發表
當你見到四五年級的學生功課:

John swimed at the beach
they is eating,
see movie on the cinema
after than
Sam is better then Mary....
This story book is very intresting (interesting)

你會覺得有D 心痛
...

優才的Grammar從G1已是教快一整年。IMHO,這不是文法的問題,是讀寫不足的問題。
「多讀」是學校鼓勵,並且是成功的,但「多寫」方面我覺得是不足夠,當然這又回到功課量的問題。既然學校機器式抄寫的功課很少,家長不妨多鼓勵孩子做一些創意性的寫作。

對,以我所見,學生閱讀課外書的風氣是很好的, 無論中英語, 小說散文......這是優才其一優點

原帖由 iamderek 於 10-7-29 13:42 發表

優才的Grammar從G1已是教快一整年。IMHO,這不是文法的問題,是讀寫不足的問題。
「多讀」是學校鼓勵,並且是成功的,但「多寫」方面我覺得是不足夠,當然這又回到功課量的問題。既然學校機器式抄寫的功課很少,家長不妨多鼓勵 ...

回覆 62# NeoMom 的文章

以我的所知, 優小的成績大部分都是band2生, 如果出去找band2的學校, 那就不如留在優中, 最起碼整體上校風比較好.

我永遠希望孩子在輕鬆愉快的環境長大。中、小學共十二年。人生有多少個十二年?況且這十二年是孩子最需要玩樂的年齡,若果我們要孩子學花很多時間溫習,缺乏時間玩樂,同時亦承受著沉重的考試壓力,經常患得患失。這樣的童年是缺乏光彩的。

我辛勤工作回家後,最愛聽的是女兒的歡笑聲。她能夠享受人生就是對父母的最大報答。不過,有這樣想法的家長大概是少數。可能最多家長希望的,是有光宗耀祖的孩子,而這種光宗耀祖的欲望,蓋過了希望孩子快樂。

愉快會和卓越抵觸嗎?可能會。但我相信有一些教育方法會同時卓越和快樂的。除非我試完所有快樂的訓練方法都不能令女兒卓越,否則我會繼續試下去,斷不會淺嚐即止。畢竟,女兒是我的心肝寶貝,令她快快樂樂地有效學習是我不可推卸的責任。

中國人很難接受讚賞為主、非操練為主的教育。但這些都是教育心理學家所推薦的。我相信科學,我相信心理學家,所以我教女的方法,基本上是採用教科書的方法。訓練出來的女兒,能力、態度也像心理學家所應許的,可謂種瓜得瓜。

我永遠不能明白,為甚麼大部分家長,對小朋友愉快不愉快,都不大感興趣。對沉悶的學習方法,卻趨之若鶩。

eviepa

王國長老

原帖由 happyjess 於 10-7-29 11:06 發表
當你見到四五年級的學生功課:

John swimed at the beach
they is eating,
see movie on the cinema
after than
Sam is better then Mary....
This story book is very intresting (interesting)

你會覺得有D 心痛
...

四五年班...? 係咪個別學生係咁咋....
小墨魚三年班, 睇完都逐一搵到錯處

王國長老

原帖由 eviepa 於 10-7-29 22:41 發表
我永遠希望孩子在輕鬆愉快的環境長大。中、小學共十二年。人生有多少個十二年?況且這十二年是孩子最需要玩樂的年齡,若果我們要孩子學花很多時間溫習,缺乏時間玩樂,同時亦承受著沉重的考試壓力,經常患得患失。這樣的童年是 ...

Fully endorse with your view.

呢個暑假, 冇幫小墨魚安排任何暑假班, 朝早跟婆婆去晨運, 中午睡個午覺, 閱讀, 跟貓兒玩耍, 開開心心, 見到同事忙著每一日幫還是幼稚園的囡囡每天安排得密麻麻的, 心裡都不以為然.

生活, 不一定要忙這忙那的.

優小只重拔尖,沒有保底,以致學生(尤其是高年級)水平十分參差;但又沒有按成績分班或分組教學,老帥教學變得困難,往往顧此失被。其實,不設精英班,拔尖也只能事倍功半。
水平十分參差的優小生(Band 1 至Band 3)升到優中,對優中老師也做成很大壓力。
優小的老帥安排也十分奇怪:一些老師只教閒科(如常識,且只是「依書直說」),好像有點大才小用;一些老師則只顧校務,上課節數少得神奇;聽聞有一高年級的主科老帥因要處理的校務過多而要在學期中間完全放棄教學,另請代課老帥代為任教;一些科目由一位老帥教全級,也令該位老帥失去和其他老帥交流討論教學情況及進度的機會,因而變得主觀。  
不過,優小(尤其是在旺角分校),的確是有很多很優秀的老師的。不少學生及家長也十分勤力.所以很多學生成績都很好,能够升到其他出名的中學,也應該是優小的光榮!

講開至講, 我都有攞they is eating問小兒有無錯, 佢即答應該係they are eating, 佢6yrs都未有, 我從無特訓佢, 我係健康, 玩耍為先的, 因我相信健康愉快係聰明嘅來源.
除看書外, 我都有補教佢少少,   因為我都覺得佢讀嗰間kindergarten有啲嘢教唔足, 但我無後悔入讀, 因我會想每天只得三個小時, 教得這多些時, 那些又會教少了, 但見我兒跟其它同學相處滆合, 相親相愛, 從無見佢哋打架, 無論同班唔同班都係咁friend喎, 我唔敢話功勞只歸於我自己, 我會諗有啲無形嘅嘢, 係學校比咗佢嘅, 如果佢無係這間學校讀, 今天嘅佢有無咁易教呢?
就算 dbx....等名校,  都聽唔少拔尖唔補底, 唔得即要走, 上到中學分四班, 其中兩班成績較差的, 學校都唔會點理.....等等, Quexx....有朋友讀, 都話唔教書的, 要自己讀...等等, 如果話優小有band3生, 跟這些頂級名校分別就係, 優小沒有即時叫成績差的學生走,  而那些名校只容納和接受band 1生插班多囉.
其實寫they is eating,  better then..這個四五年班的小朋友都考到心儀名校, 咪幾好囉!
原帖由 edea 於 10-7-29 23:28 發表

四五年班...? mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" /> 係咪個別學生係咁咋....
小墨魚三年班, 睇完都逐一搵到錯處mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

我永遠希望孩子在輕鬆愉快的環境長大。中、小學共十二年。人生有多少個十二年?況且這十二年是孩子最需要玩樂的年齡,若果我們要孩子學花很多時間溫習,缺乏時間玩樂,同時亦承受著沉重的考試壓力,經常患得患失。這樣的童年是 ...

eviepa

十分認同你的睇法.  看了多編回應及討論, 我心裡一直想, 當天選優才小學時, 家長不是都經過瞭解及研究. 方決定投考及入讀的嗎?
經過了小一, 我仍然覺得校方是提供了所承諾的學習模式及環境.  
我十分認同愉快學習. 因為學習的一生的事, 而基本學校學習都已要用上20多年, 不喜歡, 不愉快, 不是很苦的事嗎?

回覆 70# acmc 的文章

they is eating,  better then..我在4年班班房的木板上都有見過, 真係無言

這幾個四五年班的小朋友係唔係都考到心儀名校, 就未知道, 不過祝佢地好運

優小沒有即時叫成績差的學生走?? 甘你真的不知道了!
之前提過小一收生時有24x4=96, 到畢業時只有86 (仲要六年間有幾個插班生), 即是有十多個同學因各種原因離開.

原因是甚麼?? 我不是全了解, 但肯定有三四個同學是被學校勸籲離開的, 原因是他們成續不達標. 其中兩個同學仔, 更是完成G5 後校方才叫他們走的. 那些家長埋怨, 如果學校認為學生不達標, 為何不在G4前叫他們走呢? 因五年級到其他學校插六年級真是很難的. 為何不讓他們完成G6, 如最後真不達升優中標準, 才要他們找其他中學呢??

如無記錯, 兩三年前同樣有前優才家長說及這問題. 當時我的反應都是學校不會這樣不近人情吧!”, 但愈多回校, 愈接觸多學校的事, 知得愈多, 覺得愈驚

原帖由 acmc 於 10-7-30 10:53 發表
講開至講, 想起我兒剛升k3時, 有同學報讀了些grammar班, 因我懶得去揍, 而且覺得學嘢唔洗學得咁急, 因心理上無咁嘅需要, 早過晒其它人識都唔覺得威得去邊, 之後問個同學仔攞晒啲paper來看, 看看教啲咩啦, 幾十条題目 ...

我個人愚見, 學業成績的好壞都要看校方, 學生及家長的付出的.. 我想現今的老師工作已不只教學..看過幼稚園及小學上課..都覺的老師的工作真不易..不完全照顧到各人是可理解...
但對小朋友成績上及學習上的要求, 相信可自我調節及安排..
舉例說, 我估小一考試應都有提供生字選擇, 但我認為識寫多些字是對小朋友有長遠利益, 故我會為小朋友安排默寫所有生字...哈哈, 起碼真的沒得選, 也沒問題呢.
我小朋友於溫習時也會說, "一定有的抄的", "一定不考的", "不用背那些詩啦因上次都冇考"...我總會說考試不是估題目, 是你學會多少, 學會了一定有用...
看到那些英文文法問題, 相信是個別事件吧...不想發生在自己小朋友身上, 唯有一起努力..

愉快會和卓越抵觸嗎? 其實都不一定的.
好像我的兩個外甥, 原本想選優才, 最後決定入讀陸慶濤.

起初都擔心功課多壓力大, 但現在讀了幾年, 成績前列, 沒補習, 功課不多.

他們每天中英數做1-2 頁工作紙, 功課多數在學校功課堂完成. 每星期學拼音, 錄音一篇oral, 一份閱讀報告; 小三英文功課已全潦草, 但他們都是很開心的, 十分喜歡校園生活.

當然, 亦有陸慶濤家長不滿自己學校的. 所以說, 沒有一間學校是適合所有小朋友/ 家長的.

無論拔尖與補底,學校和家庭與學生的個性都要負上責任.成績差當然要改進, 家長.老師及學生自己都要努力,
你擔心子女的將來,從今天起發奮吧!

!! 當時的確想了很久才決定入讀.
但正如選老公一樣, 要深入了解認識後才發現問題.
選老公還有拍拖期, 但選校只能靠坊間口碑或校方提供的資料而認識學校. 現在只是覺得有些貨不對板

原帖由 fumiko 於 10-7-30 11:06 發表

eviepa

十分認同你的睇法.  看了多編回應及討論, 我心裡一直想, 當天選優才小學時, 家長不是都經過瞭解及研究. 方決定投考及入讀的嗎?
經過了小一, 我仍然覺得校方是提供了所承諾的學習模式及環境.  
我十分認同 ...

王國長老

原帖由 happyjess 於 10-7-30 11:40 發表
如無記錯, 兩三年前同樣有前優才家長說及這問題. 當時我的反應都是學校不會這樣不近人情吧!”, 但愈多回校, 愈接觸多學校的事, 知得愈多, 覺得愈驚

你是指聽家長之間傳言嗎?

我覺得道聽途說, 未必入信, 有些事聽了就算, 耳聽三分假, 眼看未為真.

我兒將會入讀p.1, 世事難料, 有啲嘢係要用時間去証明, 將來我可能會覺得選對了, 又或者會覺得後悔選錯, 都係未知之數, 但現在中立啲去看, 唔好計佢係唔係優才讀的, 寫出they is eating, better then的學生, 咪以為佢哋唔得喎, 學習路途漫長, 有啲小朋友要好大先"發圍", 將來可能叻過晒現在考第1嗰個嫁!

原帖由 三佰蚊 於 10-7-30 11:10 發表
they is eating,  better then..我在4年班班房的木板上都有見過, 真係無言

這幾個四五年班的小朋友係唔係都考到心儀名校, 就未知道, 不過祝佢地好運

路..過..

說實話. 間間學校都有唔同資質的學生..就算一些傳統名校..都會有成績麻麻的學生...如果覺得英文一定要背..gammer= 什麼 xx + xx + xx.. 很老實說..外國教英文不會這樣教...不要死背..catch caught caught.. 我老公7 yrs old 開始係英國居住..我曾經同佢研究過我地以前d 英文老師點教 (就係要背 buy bought bought)...佢當時話..教英文唔係咁教的..太長篇不在這裡說了....所以..用返當時既英文方法教英文..長大後..都只會死背....

再寫..happyjess的小朋友在優才開心地過..如果轉到你所謂的傳統學校..相信小朋友未必開心了..教學方法相差咁遠~~~
‹ 上一主題|下一主題