用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

請問有冇人知呀?

2    0    0    0

原帖由 hokabb 於 10-7-12 18:06 發表
請問有冇人知呀?

我仲心急過你, 不過要8月3日放左榜先知喎.....

其實我都好心急, 望嗰日望到頸都長埋.
原帖由 dabbycheung 於 10-7-12 20:31 發表

我仲心急過你, 不過要8月3日放左榜先知喎.....

請問這次考生是不是由優小一路升上來的 ?

原帖由 waiwai2006 於 10-7-13 11:16 發表
請問這次考生是不是由優小一路升上來的 ?

都可以咁講,但每年升中時,因有部份小六學生會選擇其他中學,所以優中每年都會招收一定數量既外來生。

而今屆既會考生,有部份學生係第一屆優小學生升上嚟,而亦有部份學生屬外來生。

哎喲心急得滯! 寫錯日子添!2009先岩!
想請問優小學生多數去邊間中學呢,(除優中外)THX!!

原帖由 hokabb 於 10-7-13 23:43 發表
哎喲心急得滯!mouth:" /> 寫錯日子添!2009先岩!
想請問優小學生多數去邊間中學呢,(除優中外)THX!!

我聽聞優才創校以來,最多學生入St. Paul, 其次係各頂級名校或各政府英中‧...

我知今年d 小六生自行選校或考直資都派得幾好, 暫時知道以下:

1. 一個男生: SPCC
2. 兩個男生: La Salle College
3. 兩個男生: Queen’s College
4. 兩個男生: St Paul’s College (般咸道)
5. 一個男生: 香港華仁
6. 一個男生: 聖馬可
7. 一個男生: 張祝珊英文中
8. 一個男生: 保良局羅氏基金

不過順帶一題, 以上走的這班學生都是最TOP 的那些, 為什麼好的學生不選擇留下優中, 自己想想吧!!

原帖由 dabbycheung 於 10-7-14 09:16 發表

我聽聞優才創校以來,最多學生入St. Paul, 其次係各頂級名校或各政府英中‧...

為什麼好的學生不選擇留下優中?? 因為佢地好高騖遠囉...

好似好多名校生轉讀恒商, 唔通因為原本間名校教得唔好咩.. 因為商科易考, 想攞多d A..

我仲覺得優才可以教到d學生好TOP...

申報利益: 我未係優才家長

原帖由 happyjess 於 10-7-27 12:35 PM 發表
我知今年d 小六生自行選校或考直資都派得幾好, 暫時知道以下:

...
但LAWS 既一部份家長睇GT又覺得GT 好過LAWS 喎, LHT 既唔少想試GT, 唔揀LAWS.

原帖由 happyjess 於 10-7-27 12:35 發表

4. 兩個男生: St Paul’s College (般咸道)
...

有乜奇?

對於好多人嚟講, 優中始終太新又無公開試成績可參考, 而且又要交學費(學費唔平). 所以有學生揀政府英中或名校, 我覺得好正常喎!

至於有部份學生揀其他直資中學, 以我所知主要原因係:覺得優中學費唔平, 但就無獨立校舍, 所以覺得好唔抵.....

為什麼好的學生不選擇留下優中?

同事(優小家長)說優中收生比較參差,BAND 3 生也能順利升讀。

這是個兩難問題。已入讀的就驚太難升中,未入讀的就驚太易升中。
有教無類,個人覺得優小學生只要符合基本要求,都應可升上優中,畢竟都是自家培訓出來。讀書時代,見識不少名校不斷淘汰較弱的學生,再吸引較佳的插班生,這是否你想要的教學環境?

6. 一個男生: 聖馬可
7. 一個男生: 張祝珊英文中
...

點解全是男生?女生呢?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

以我所知, 今年只有一兩個女生離開,但不清楚她們派哪裡? 另外, 有一個女生於六年級下學期退學, 轉校到一所國際學校.

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-7-28 10:46 發表

點解全是男生?女生呢?

好高騖遠?
首先, 如果小朋友有能力而留優中, 但沒機會發揮, 轉到更好學校應不算是好高騖遠吧!!

以上走的學生, 雖然我不是認識全部, 但大部分學生及家長我都是認識及有交往的. 坦白說, 以上小朋友的成績, 絕對是學生本身及家長付出時間, 心機及金錢的成果.

優才校園生活實在"太" 愉快, 功課太少, 數學一星期都唔知有沒有10題功課. 默書兩星期才一次, 而且只默已供範圍, 給你20個vocab, 默其中10個, 給10 條sentences,  默其中5條...考試亦一樣, 學生只案"本子" 辦事, 叫他們溫習多一些, 他們照例說 "不是老師說的範圍, 溫左都沒用, 因為唔會考!"

表面上課程很深很快, 例如maths 教快半年, 但知道有部分學生根本完全掌握不到, 要外出補習.
中文科教四字成語, 但測驗時只需要連線選意思, 學生連個四隻字點寫都唔需要識.
Eng 有本教材用故事形式教 grammar, 但老師要學生抄下vocab, 考試時只需考vocab; 問阿仔故事講咩? 唔知!! 問vocab 解釋是什麼?? 唔知!! 說老師只是叫他們抄答案. 以為只是自己個仔是這樣, 問問隔班同學, 情況一樣, 因這科是一個老師教全級的. 最攪笑是仔唔見左份功課, 問同學copy. 溫書時, 見同學d 答案抄錯晒, 但老師全剔, 還給了同學仔一個excellent ??!! 這些類似情況, 不只一次, 更不只一個老師.....

到今日畢業, 學生都沒有學過英文潦草, 問老師點解唔學, 老師話: 大左看多d 書自然會識, 唔需要刻意學! 所以有d畢業同學仔, 今年暑期功課是自行買 copy book學寫潦草..  

還有, 經常要學生考公開試及參加數學比賽, 但沒有提供訓練, 數學比賽次次考得好差 (個別一兩個同學仔自己有出外面學所以成績很好)!! 但為了一個TVB 攪的問答比賽, 居然要學生兩星期裡,有六日放學後留校練習. 問負責老師點解要留甘多日, 老師話因要上鏡見人, 唔可以衰.

其實, 一先選優才, 真的十分認同它的教學理念, 但這麼多年來, 真是非常失望!! 老師是大部分很nice, 但不懂教書是事實. 學生慣性懶惰, 再這樣子下去, 只失去競爭力. 要走的同學, 正正是擔心這樣!! 事實上, 部分成績中游學生, 他們的家長都有想過離開, 只是他們知道及明白, 將軍澳區沒有太多選擇, 與其可能派到不太好中學, 不如安安份份留優中. 起碼優才真的是校風不差.

其實,或許這樣說: 優才不是不好, 而是適不適合自己的小朋友? 及家長是否認同這教學模式吧!

Thank you for your sharing.

優才其中一個優點:
是小朋友對自己都是自信滿瀉的,因為無論你做的功課是30字或300字; 有grammar 或沒grammar; 串對字或串錯字; 改薄老師永遠只會寫: good, bravo, excellent, interesting, great, perfect......所以學生及家長都認為自己好掂 !!

原帖由 happyjess 於 10-7-28 12:26 發表
好高騖遠?
首先, 如果小朋友有能力而留優中, 但沒機會發揮, 轉到更好學校應不算是好高騖遠吧!!
...

多謝你的分享,讓我更了解高小的情況。但我還有一些不明白,不知道可否幫忙解答?
1. 數學科在小一已教快半年,我以為之後會跟回正常速度教,為何還會「有部分學生根本完全掌握不到, 要外出補習」?
2. 關於中文四字成語,是否在高小仍然只需要連線選意思?有沒有要用成語作句?
3. 請問是什麼數學比賽?之前只聽說過有全校性的英文和普通話公開試。

1. 不肯定現在是否由小一開始教快半年.
我仔是由G4開始教快!部分同學 "掌握不到", 當然可能是學生本質問題,但正如之前所說, 數學功課真的很少, 有些同學根本不明白如何運算. 唯有家長自己督促小朋友

2. 對!! 中文四字成語,到現在G6仍然只需要連線選意思, 不用作句.

3. 數學比賽如奧林匹克數, 全港數學精英比賽..etc, 只選幾個同學代表, 但校方沒提供任何訓練, 老師連督促學生自己溫習的意識都欠奉..

4. 還有, 一些其他體育比賽, eg 足球, 羽毛球, 多數沒有老師帶隊, 只要求個別隊員家長幫手, 贏輸學校不過問!!

不過, 學生校園生活真的是開心的, 而且speaking english 都不錯...

原帖由 iamderek 於 10-7-28 15:37 發表

多謝你的分享,讓我更了解高小的情況。但我還有一些不明白,不知道可否幫忙解答?
1. 數學科在小一已教快半年,我以為之後會跟回正常速度教,為何還會「有部分學生根本完全掌握不到, 要外出補習」?
2. 關於中文四字成語,是否在 ...
‹ 上一主題|下一主題