用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 2010聖心私小小一新生
樓主: tungmom
go

2010聖心私小小一新生 [複製鏈接]

救命! 咩叫欠書單? 咩叫早讀書呀?
你地會報乜課外活動?
我d 時間好似唔係好就到
只係報到中國舞, 不過我囡唔多鍾意跳舞

係啦,咩叫欠書單?囡囡同我講要帶圖書番學睇,我估就係早讀書。我囡囡都唔鍾意跳舞,但想報羽毛球,我住東區覺得番上環體育館有D遠,又要工人姐姐送飯又要接佢,唔知報唔報好。]原帖由 ymc2727 於 10-9-2 18:43 發表
救命! 咩叫欠書單? 咩叫早讀書呀?
你地會報乜課外活動?
我d 時間好似唔係好就到
只係報到中國舞, 不過我囡唔多鍾意跳舞
[/quote]

聽朝一早問吓佢係咪要帶書先
課外活動呢d, 都係自己出去學吧
我重要住九龍, 都係唔報喇
家長義工呢? 會報邊d 呀?
我會幫囡報埋朗誦, 玩咗幾年, 想keep 住玩

原帖由 tungmom 於 10-9-2 20:46 發表
係啦,咩叫欠書單?囡囡同我講要帶圖書番學睇,我估就係早讀書。我囡囡都唔鍾意跳舞,但想報羽毛球,我住東區覺得番上環體育館有D遠,又要工人姐姐送飯又要接佢,唔知報唔報好。]原帖由 ymc2727 於 10-9-2 18:43 發表 http://forum ...

我囡終於知你個囡係邊個, 佢話坐喺佢隔離再隔離, 都係第一行

原帖由 yanyan04 於 10-8-26 21:29 發表
my girl is also in 1C, her name is Lucia Cheung.

candietweety,
我囡未認到你個囡, 佢坐邊行架?

原帖由 candietweety 於 10-8-26 19:40 發表
my girl in 1C too, her name is jedi tam, what's yours' name?

欠書單應該係係中國書局買唔齊d書, 中國書局幫學生訂書, 到開學時憑欠書單係學校攞番d未齊的書.....至於早讀書....我都唔知, 問個囡佢又話唔知...如果大家知道, 請分享下?

原帖由 ymc2727 於 10-9-2 21:37 發表

我囡就估早讀書係day 2 library 堂就可以帶一本書, 不過我話今日要帶噃, 佢無言, hahaha
so, 重係一個迷
多年後我哋識睇哂手冊d 摩斯密碼, 我哋有本錢可以去做特務

原帖由 kibb 於 10-9-3 10:16 發表
欠書單應該係係中國書局買唔齊d書, 中國書局幫學生訂書, 到開學時憑欠書單係學校攞番d未齊的書.....至於早讀書....我都唔知, 問個囡佢又話唔知...如果大家知道, 請分享下?

...

唔該晒, 真係大家都估估下...哈哈

原帖由 ymc2727 於 10-9-3 11:40 發表
我囡就估早讀書係day 2 library 堂就可以帶一本書, 不過我話今日要帶噃, 佢無言, hahaha
so, 重係一個迷
多年後我哋識睇哂手冊d 摩斯密碼, 我哋有本錢可以去做特務

...

我終於知道乜野係早讀書...據我打探親朋戚友所講....上課前老師未到, 會有一風紀姐姐入課室睇住佢地, 呢段時間佢地要攞自己帶的圖書出來睇(不能睇學校的課本), 或者堂與堂之間又要攞出來睇, 我諗係想養成佢地閱讀的習慣, 係近兩,三年先開始....所以tungmom, 妳個囡好叻, 應該知道老師講乜....我個囡就話老師好似無講過.....迷~已經解開....

原帖由 kibb 於 10-9-3 11:49 發表
唔該晒, 真係大家都估估下...哈哈

迷底終於解開喇

原帖由 kibb 於 10-9-3 13:36 發表
我終於知道乜野係早讀書...據我打探親朋戚友所講....上課前老師未到, 會有一風紀姐姐入課室睇住佢地, 呢段時間佢地要攞自己帶的圖書出來睇(不能睇學校的課本), 或者堂與堂之間又要攞出來睇, 我諗係想養成佢地閱讀的 ...

醒目開學勳章

今日放學前掉左位後佢坐門口數起第5行第1個,佢排第2!(係由矮至高排,即係全班只有1個人矮過佢)
原帖由 ymc2727 於 10-9-2 21:37 發表

係呀,我囡囡今朝帶左圖書,仲話如果老師忙緊其他東西時,她們便可看圖書,她仲話今日同隔離位個同學交換睇。另外,大家有冇留意兵兵球通告上是沒有列明上堂地點,今日我問左老師,原來係太古上堂,要自己接送。我最後報左中國舞同家長義工。呀,Kibb,你囡囡叫咩名,我囡囡係Cherry Ip,坐係近門口數過去第三行第三個位。

原帖由 kibb 於 10-9-3 13:36 發表
我終於知道乜野係早讀書...據我打探親朋戚友所講....上課前老師未到, 會有一風紀姐姐入課室睇住佢地, 呢段時間佢地要攞自己帶的圖書出來睇(不能睇學校的課本), 或者堂與堂之間又要攞出來睇, 我諗係想養成佢地閱讀的 ...

亞女話佢只係認得d舊同學,因為老師話唔準傾計,所以連隔離位叫咩名都唔敢問!激死!

原帖由 ymc2727 於 10-9-2 21:36 發表
我囡終於知你個囡係邊個, 佢話坐喺佢隔離再隔離, 都係第一行

HAHAH, 噚日我問個囡, 佢話知jedi 係邊個喇

早幾日至好認真咁睇個time-table
原來day 3 默英文, day 4 默中文, 好唔得閒oh
有冇得改隔一日架?
個Life education 喺hall or room 上堂, 係咪冇書要帶架?
個個cycle 聽一堂, 講d 咩呢?
英文科又分好多本書, 唔似中文同數咁單一, 咁 d grammer 書, listening 書, 同平時d 英文書又點分架?
我地做阿媽好似重係十下十下咁

原帖由 yanyan04 於 10-9-3 23:00 發表
亞女話佢只係認得d舊同學,因為老師話唔準傾計,所以連隔離位叫咩名都唔敢問!激死!

英文好似唔使帶書住,不過唔知oral要唔要用書!

原帖由 ymc2727 於 10-9-5 17:24 發表

原來day 3 默英文, day 4 默中文, 好唔得閒oh
有冇得改隔一日架?
個Life education 喺hall or room 上堂, 係咪冇書要帶架?
個個cycle 聽 ...

原帖由 ymc2727 於 10-9-5 17:24 發表

有冇得改隔一日架?
個個cycle 聽 ...

中英默書唔係安排喺同一個星期,遲D會有上學期嘅默書同測驗概時間表。

小一英文書大概喺下學期用,上學期用學校派嘅handout。

LingChiBaBa

我個囡今日返屋企話英文老師話唔駛帶書住....我都有d懷疑, 見妳地咁講都應該係喇.

Tungmom我個囡係Margaret Fu (No. 9), 據佢剛剛升左中學的表姐講, 初初開學時好有可能跟學號坐, 因為老師唔知邊個打邊個, 但跟學號坐就一眼知佢地叫乜名, 所以我個囡坐第二行第四個位. 咁妳個囡應該係No.13.

我個囡都係話唔知d同學叫乜名, 加上佢唔係聖心幼稚園上來, 所以我尋晚以佢表姐的方法, 話比佢聽佢隔離,前前後後個個係邊個...等佢無咁驚....

原帖由 LingChiBaBa 於 10-9-6 09:34 發表

中英默書唔係安排喺同一個星期,遲D會有上學期嘅默書同測驗概時間表。

小一英文書大概喺下學期用,上學期用學校派嘅handout。

LingChiBaBa

依Tungmom, 妳個囡應該係坐係我個囡的隔離前面個個....(因為1-5號係坐單邊位).....等我今晚同佢講...

原帖由 kibb 於 10-9-6 16:05 發表
我個囡今日返屋企話英文老師話唔駛帶書住....我都有d懷疑, 見妳地咁講都應該係喇.

Tungmom我個囡係Margaret Fu (No. 9), 據佢剛剛升左中學的表姐講, 初初開學時好有可能跟學號坐, 因為老師唔知邊個打邊個, 但跟學號 ...

醒目開學勳章

但我個女話1c班係分高矮坐,佢地全班最矮果d坐晒第一個做行長!

個囡係第1-2日小息d 茶點食得哂咋
之後日日都話冇時間食
問佢係咪toilet 多人, 要排好耐, 佢話係
問佢係咪唔肚餓, 佢又話係
問佢係咪太多, 食唔哂, 佢又話係
總知就係唔夠時間, 唉, 真係擔心佢越嚟越瘦
今日叫如果人多喺toilet 排隊
就用佢用消毒紙巾抺完手食咗嘢先
食完等冇咁多人再去toilet 囉
唔知行唔行得通呢

真係唔同哂幼稚園, 以前我日日都可以入課室
問吓老師個囡表現點