用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港兒童音樂劇團 CMT
樓主: zukijoey
go

香港兒童音樂劇團 CMT [複製鏈接]

原帖由 YYML 於 10-7-19 21:10 發表
rabbitpiggy,

音小好啱你仔仔, 他上TOMLEE時是有點坐唔定, 但是可接受, 我真的覺得他好醒目和活潑, 課堂上吸收好快, 所以對他印象很深, 你同他選音小真的很合適, 音小要選一樂器學的, 選了沒有?

我們也沒有再 上J ...

去親子王國check pm 呀, 因為我係教育王國不能send pm

原帖由 Siuming 於 10-7-19 16:35 發表
I have the same feeling with YYML.  My boy (4.5 yrs old) just completed the course from Apr ~ Jun and attended one performance.  I think the quality and the content of the course did not worth such hi ...

價錢真係好貴.

上堂的內容和表演我個人係滿意

好!!!!

我女由2歲開始就返, 當時係要家長陪同, 所以好了解老師教法........真係可以培養小朋友記性, 社交能力, 表達能力, etc......

如今, 小女學左3年, 返緊c組 (4-6歲), 佢好開心, 好中意........

佢班上面, 大部分小朋友都細過佢, 有少部分, 仲係要d組 (4歲以下) 升上黎......起初, 我都覺得亞女應該跟d大個既小朋友, 可以學d深既野.......後來同老師商量過, 佢咁樣反而可以訓練佢領導既能力.......學習照顧比佢細既同學仔, 幫手準備道具, etc........呢半年, 佢進步左好多.........

各位家長, 小朋友成功與否, 當時有好多因素影響.... 但我分享我個人經驗.... 講真, 小朋友大約3歲時, 我曾經想過放棄, 因為果個階段, 小朋友係冇咩進步, 個心自己急, 又想佢升班, 但係佢未夠年齡, 真係未得 (因為小朋友差半年就差好遠, 除非真係有特別talent, 但我個女係冇).......

呢個係一門藝術, 係需要時間去 "浸", 但真係要好多心機, 時間, 同耐性........

過左幾年, 我見到亞女既成績, 肯定左我當年既堅持係正確既........

祝大家身體健康!!!

我覺得好!

我小朋友3歲, 上左cmt只有2季, 第一季的頭幾堂, 真係好灰心, 因為我個仔好頑皮, 成日四圍走, 不過上多幾堂, 可能又大左小小, 開始覺得佢可以跟到.  

其實每季的課程, 老師會用一個新故事開始, 帶領所有小朋友去經歷整個過程, 當仲有表演, 有唱歌, 有講故仔, 有畫畫, 全部都係圍繞住個故事多生的...好有意思, 不過初初真係好憺心, 因為其實整個故事都係要大家靠想像力去跟 (好似要小朋友去一個角落取回自己的背包, 仲要佢地每個人講返自己的背包的顏色), 對一個未足3歲的小朋友我本人覺得都真係幾深, 不過原本佢地係可以的, 只需要時間....慢慢我見倒我的小朋友由唔敢係所有人前present, 到e家好自然地做出來, 我覺得真係好好.  我的小朋友其實都係一d需要時間去warm up之後先可以玩得自然的人, 我個人覺得課程對佢會有好大幫助, 我期待4歲後佢升班可以自己上堂, 我相信沒有mami在的時間對佢的發揮會更大...因為佢都係一個幾依賴我的一小朋友.

希望我的意見幫到大家.
‹ 上一主題|下一主題