用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一數學程度
go

升小一數學程度 [複製鏈接]

想請教各家長, 小女升小一, 數學要到什麼程度, 以下那些一定要識.

1. 2位+2位
2. 2位-2位
3.  2位+1位           =  2位+1位
4. 直式
5. 成數表
   1    0    0    0

1-100 順序, 倒序
珠串的寫法,讀法 (寫15, 讀十五)
個位, 十位
數量大至小, 小至大 (22 <  45 < 48)
單數,雙數
2個一數, 5個一數, 10個一數
兩位加數, 直+橫式
兩位減數, 直+橫式
兩位加減混合 (  58 + 17 - 35 )
圖形,七巧板
長度
時間
日期(年月日,星期)

囝囝學校既課程大約係LEE D, 出去買EXERCISE 都係咁上下, 應該相差不遠。

謝謝,

原帖由 wendy_jed 於 10-7-12 09:44 發表
個位, 十位
單數,雙數
兩位加數, 直+橫式
兩位減數, 直+橫式
...

醒目開學勳章

還有錢幣呀, 而家要教定啦, 因為要時間消化.

原帖由 wendy_jed 於 10-7-12 09:44 發表
個位, 十位
單數,雙數
兩位加數, 直+橫式
兩位減數, 直+橫式
...

我記得你個女好似讀胡素貞, 一年級數學同呢位ma ma 講ga 一樣, 不過你地未買書咩?

嗯, 我小女數學比較差, 想知升小一前, 小朋友要到什麼程度, 希望在暑假幫佢惡補,

另外想問問: 珠串的寫法,讀法 (寫15, 讀十五)
這是什麼,

原帖由 2隻臭豬 於 10-7-12 10:15 發表

我記得你個女好似讀胡素貞, 一年級數學同呢位ma ma 講ga 一樣, 不過你地未買書咩?

重有時鐘, 路程和距離, 量度, 圖形(六邊形, 五邊形, 四邊形, 三角形-切法可變咩形), 釘版, 辨認柱體和錐體.  日曆問題.

原帖由 pccblack 於 10-7-12 10:25 發表
嗯, 我小女數學比較差, 想知升小一前, 小朋友要到什麼程度, 希望在暑假幫佢惡補,

另外想問問: 珠串的寫法,讀法 (寫15, 讀十五)
這是什麼,

通常用黎教個位同十位ga , 即係有2串珠, 假如個位串有5粒, 十位串住有4粒, 要你寫寫法係四十五 , 要你寫讀法係45

原帖由 2隻臭豬 於 10-7-12 16:27 發表

通常用黎教個位同十位ga , 即係有2串珠, 假如個位串有5粒, 十位串住有4粒, 要你寫寫法係四十五 , 要你寫讀法係45

sorry! 更正係 寫45 , 讀四十五
‹ 上一主題|下一主題