用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦

我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:26 發表

我未買校服, 諗緊買兩套定三套好, 夏天甘熱, 日日要換, 兩套係吾係吾夠呢?

醒目開學勳章

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 13:25 發表
Totally agreed!

我部都係 Notebook, 都係要阿女問準才可用電腦

唯一唔準就係上 facebook

我都曾經想過禁玩facebook, 但小學曾經出過一封news letter, 有個老師講得岩, 你吾係要禁止佢去做一樣野(當然吾係犯法/壞事啦), 而係要教識佢點樣去吾好行差踏錯

即係, 你吾可以禁止到佢上網, 但你應該教識佢吾好立亂上網識朋友, 要識分配時間等

我諗諗下都岩, 佢地大個啦, 依家中一開頭, 可能真係還禁到, 但到再大d, 可能你想禁都禁吾到

原來全港都係呢日考分班試, 其實除了用呢個試來分班是否亦有其他用途呢? 我都係矇查查咋 , 我仔都話英/數都冇問題, 係中文深少少.
原帖由 asinai 於 10-7-14 09:48 發表
佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!

醒目開學勳章

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:26 發表
我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

我都係甘諗, 係驚有時落雨吾乾..................都係買3套好d

小學還話有時會著p.e. 衫, 可以隔一隔...........

呀, 呀女個校長話, p.e. 衫可以only 買夏天, 叫佢地出邊著冷衫, 吾駛side $ 買冬天既p.e. 衫.....

我都暫時唔會買住因為屋企有一本舊的看看是否啱用, 實在好貴呀!
原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

分班我諗我地都要28/8開家長會先至知.

我同你都一樣遲下亞仔自己一間房, 但唔知應唔應該放電腦响廳定放入佢房, 怕佢用過不停!

原帖由 share.gain 於 10-7-14 13:05 發表
咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位 ...

你個方法幾好, 但我嗰部係大機, 只可set password唔好以上鎖.
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 13:18 發表

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

...

多謝你地咁快有回覆俾我. 我都係上班一族, 聽完你地咁講, 可能我之前俾太大自由度佢. 但唔俾都俾咗, 依家收番, 一定死梗 (她會更加返叛), 點解決好?

回覆 16# Charitymami 的文章

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 14:11 發表
分group走堂咁得意嘅. 我女學校有雞精班, 我亦唔希望佢入到, 只想她做平民, 怕競爭太大.

無記錯既話, 你女果間好勁, 平民極有限

Hi, 各位, 報到.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:21 發表

早餐吾係屋企食?

升中後自己返學,我個女做嘢好慢,係屋企食埋早餐實遲到,如果返學時自已買新鮮麵包可以慳D時間。

你又認為俾幾多零用錢呢?

Crabprincer : 無錯la! 我想法正是你個老師講一樣. 點解我之前俾個女自己有電腦又唔限制佢用, 我同老公都知道出面有好多誘惑, 但唔想只係封鎖佢去接觸, 去知, 而係教導佢分辨是非, 同埋自我管理能力 (自己分配時間, 完成自己日常應做的事:功課/溫習/練琴後先玩電腦), 暫時小學階段佢都聽話, 但考完報分試後, 可能無晒壓力, 就差d.

肥仔媽咪 : 我會俾電腦佢擺自己房, 因為之前做落, 依家好難收番. 我最大考慮係擺位問題?

原帖由 凍奶茶 於 10-7-14 14:38 發表

升中後自己返學,我個女做嘢好慢,係屋企食埋早餐實遲到,如果返學時自已買新鮮麵包可以慳D時間。

覺得1 日$13差不多, 早餐(麵包+飲品), 放學後買支水. 我囡囡今年9月升中一, 你哋比吓意見啦?

醒目開學勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-7-14 14:38 發表

我女係屋企食早餐, 係學校訂房, 我就20元一日law, 但如果你女要食埋早餐+ lunch既話, 我諗40元一日夠啦卦, 我吾知你女學校有無野食, 定係要出街食, 如果出街食, 我估真係可能要40元, 依家大快活一個學生餐都有2x, 還要加埋早餐/車$

我老公話, 有時放學, 想和同學去飲杯野(7-11思樂冰)都要8元(好似8元定7元)一杯wor, 有剩既比佢儲起去

p.s. 我女係比較孤寒, 吾會亂用$ 果種人

醒目開學勳章

原帖由 share.gain 於 10-7-14 14:48 發表
Crabprincer : 無錯la! 我想法正是你個老師講一樣. 點解我之前俾個女自己有電腦又唔限制佢用, 我同老公都知道出面有好多誘惑, 但唔想只係封鎖佢去接觸, 去知, 而係教導佢分辨是非, 同埋自我管理能力 (自己分配時間,  ...

我自己覺得啦
既然你已經係採取開明的態度去面對, 甘不如接受佢既建議啦, 除非, 佢既建議擺位方法, 實施上黎真係無你果個方法甘好啦

我諗, 你經過甘長時間訓練佢, 佢應該都識得去處理上網既野架啦, 對個女比d信心啦

我個女間房就位置所限, 佢係背住房門坐, 所以一開房門, 我就見到佢做乜

但有時, 係廳開左冷氣, 我們為左慳電, 會叫佢搬部notebook 出廳用, 我坐係sofa, 佢會面對住我, 吾比我看到佢做乜, 雖然, 佢都係上facebook 玩games, 但我真係吾知佢點解吾比我望到個screen law

我估, 係正常小朋友青春期的心態, 吾駛甘擔心既

Heidi媽

你好,我囡都係 Red team。你已經買哂書? 我買到十幾本咋。

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 14:11 發表
分group走堂咁得意嘅. 我女學校有雞精班, 我亦唔希望佢入到, 只想她做平民, 怕競爭太大.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 15:12 發表

我女係屋企食早餐, 係學校訂房, 我就20元一日law, 但如果你女要食埋早餐+ lunch既話, 我諗40元一日夠啦卦, 我吾知你女學校有無野食, 定係要出街食, 如果出街食, 我估真係可能要40元, 依家大快活一個學生餐都有2x,  ...

我個同事個仔讀緊大學,係屋企食早餐/晚飯,我同事親自去視察學校附近環境(當然係指茶餐廳),結果是每日$25,佢個仔話用。

我覺得如果個仔女識得點運用D零用錢,俾多少少都OK,等佢有D儲蓄,用來買D有用既嘢,唔駛我買都係一條數。

醒目開學勳章

琴日阿女都撞到個隔鄰班的同學, 唔係太熟絡, 但小息時都有傾有講
我見有很多穿藍色校服裙, 應該是聖XX各&另一間好相似款式
我有join普通話班, 今日已經寄回通告, 希望能夠入讀啦!
我住係將軍澳區

原帖由 kenischung 於 10-7-14 01:20 發表
多謝晒!  亞女話返到學校好悶, 因只有佢1個人入到, 無朋友, 佢見好多女仔都有幾個同學相陪, 啱啱同佢講我係bk搵到佢新學校的媽咪, 佢忍不住叫我再介紹, 係咪好搞笑呢?
係呢, 你會否join普通話班? 另外, 你 ...