用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 Rattie 於 11-11-9 12:49 發表
當然想轉去間好 d 嘅學校係需要張靚靚嘅成績表,但是否轉去間差少少嘅學校就代表可以用一張麻麻哋嘅成績表我有少少保留,先同阿仔分析吓,想轉校就需要張起碼 "見得人" 嘅成績表,e 樣係最基本嘅,佢係 5 可以放軟手腳架。
除 ...

可能今次測驗考得不太好,仔仔又轉口風,轉不轉校也沒有所謂.其實,我見今年佢跟同學好像很合得來,多左老友,若要走,可能捨不得.但我會一直留意,有機會都會試下.

醒目開學勳章

原帖由 KWT 於 11-11-10 16:24 發表

可能今次測驗考得不太好,仔仔又轉口風,轉不轉校也沒有所謂.其實,我見今年佢跟同學好像很合得來,多左老友,若要走,可能捨不得.但我會一直留意,有機會都會試下. ...

如果, 係因為想識'女/男'仔而轉校
我一定吾會比LAW

原帖由 CrabPincers 於 11-11-11 10:13 發表

如果, 係因為想識'女/男'仔而轉校
我一定吾會比LAW

其實我估仔仔可能是青春期,得把口,未必真想識女仔.要轉校(同band的),看他現在成績,應該不可能,除非天時地行人和加上仔仔超好運,好像白姐姐當選咁,先可能成功.

CrabPincers, Rattie

說來話長, 由於我成日都見個囡用手機上網, 係無時無刻都見到佢上網, 問佢攞住部手機做乜, 佢就話上facebook, 但係我已經係fb好耐無見亞囡有任何留言, 所以我起疑心....,初時只係覺得佢block咗我個名, 所以我睇唔到佢d野, 後來, 真係唔知點解係亞囡朋友列內, 搵到個男仔, 跟住睇埋d留言(當中呢個男仔都可能已經block埋我啦), 就發覺亞囡已經開了新a/c, 仲已經同個男仔開始了.....

我依家都唔知點算, 只係覺得亞囡無時無刻都係到講大話呃我, 我真你好心灰.

醒目開學勳章

原帖由 LULU-MAK 於 11-11-15 12:45 發表
CrabPincers, Rattie

說來話長, 由於我成日都見個囡用手機上網, 係無時無刻都見到佢上網, 問佢攞住部手機做乜, 佢就話上facebook, 但係我已經係fb好耐無見亞囡有任何留言, 所以我起疑心....,初時只係覺得佢block咗 ...

我覺得, 依家D 細路, 吾可以用硬功
你又吾好一下篤爆佢, 不過提外話啦, 我就點都吾會買IPHONE 呢d 電話比佢
就算出左SMART PHONE, 都吾會JOIN 個上網PLAN 比佢

我女雖然有IPAD, 但無得隨時隨地上網, 差好遠, 我見呀女D 同學, 真係無時無刻都ON LINE 架(又係有IPHONE)

講返入正題
你要看你性格係點, 然之後先對症下藥
好似我女甘, 佢知道成績緊要, 拍拖會影響學業, 佢又好似好知道甘, 同埋, 最重要既係, 我個女比著通同齡女仔成熟, 佢吾鍾意D 同齡/級的男生, 覺得佢地幼稚,

引導下呀女, 看下可吾可以令佢自己同你講拍拖既野
如果, 與其係分開吾到佢地, 不如, 引導佢, 點樣吾好卦住拍拖, 有乜野都要同你講還實際

個女同你講大話,相信最主要係唔想你知佢拍拖,驚俾你鬧驚你唔贊成。
嗱,你咁擔心,你真係好大機會會鬧佢同阻止佢囉。
贊成 Crabpincers 所提議。
要佢肯同你分享,先要俾佢知你係持開放態度。
你一味淨係 no/negative,佢當然係陽奉陰違睬你都傻喇。
你入唔到佢嘅內心世界,佢點會聽你支笛?

原帖由 LULU-MAK 於 11-11-15 12:48 發表
我依家都唔知點算, 只係覺得亞囡無時無刻都係到講大話呃我, 我真你好心灰.

原帖由 LULU-MAK 於 11-11-15 12:48 發表

不如想辦法如何口說不反對囡囡拍施(其實心裡不想),並接納佢男朋友.叫囡囡多帶男朋友回來,起碼了解那人是什麼品性.

既然反對沒用,接納左,起碼有事囡囡會跟你說.所謂壓力大反抗力更大.有聽過妾不如偷,偷而偷不到.你反對,佢覺得偷偷摸摸更剌激,更不會放手.最壞,當教多個仔.

其實我朋友囡中五都拍施,反對無效,接受左,一年後問朋友佢囡囡如何,結果已經散左.

如果真係為左青春期, 對異性有與趣而轉校, 真係5提意.  冇錯男女校係較多機會認議異性, 但一旦真的拍起拖黎, 到時你又有另一d problems了....
原帖由 KWT 於 11-11-10 16:03 發表

因為佢想讀男女校,現時讀緊男校,都怪我當初升中選校時,因為仔仔成績忽高忽低,選男校少了6成對於手,入到band 1中學機會高.可能佢聽見表哥(讀男女校)成日收到女生禮物有點心動啦!

另外,還是我推斷出來的理由.都怪我 ...

原帖由 asinai 於 11-11-17 10:08 發表
如果真係為左青春期, 對異性有與趣而轉校, 真係5提意.  冇錯男女校係較多機會認議異性, 但一旦真的拍起拖黎, 到時你又有另一d problems了....

其實我都不想仔仔讀男女校,不過,他久不久就提起想轉校,如果我不回應,佢覺得我不重視佢講的說話.所以我跟他說轉校要看成績及應那間學校要求要考試,成績不好轉校很難成功,根據現時成績你要更加努力才有機會.可佢讀書懶散,口說溫書,可幾日都沒有行動,而且佢跟同學相處不錯,真要走,一定不捨得,到時又是另一種考慮.

我想轉校原因,是因為搬了家,上學要花1小時15分(如果佢爸爸出trip,不能車他返校),來回要2.5小時,浪費太多時間在交通方面.

所以我心態是隨緣.真要識女仔,男校,女校都沒有分別,只要參加聯校活動,機會多的是.希望仔仔遲熟,那我可以遲些面對拍拖問題.

醒目開學勳章

原帖由 KWT 於 11-11-17 14:31 發表

其實我都不想仔仔讀男女校,不過,他久不久就提起想轉校,如果我不回應,佢覺得我不重視佢講的說話.所以我跟他說轉校要看成績及應那間學校要求要考試,成績不好轉校很難成功,根據現時成績你要更加努力才有機會.可佢讀書 ...

來回兩個半鐘, 又真係遠左D WOR

原帖由 CrabPincers 於 11-11-17 14:38 發表

來回兩個半鐘, 又真係遠左D WOR

是啦!這是我懋轉校主要原因.

想問吓你地運動會是否要穿校服到場,比賽前才可換體育衫?我覺得煩,點解唔可以直接穿運動初到場,要換來換去.

醒目開學勳章

原帖由 KWT 於 11-11-17 16:10 發表

想問吓你地運動會是否要穿校服到場,比賽前才可換體育衫?我覺得煩,點解唔可以直接穿運動初到場,要換來換去.

其實, 點解當初搬時, 無諗過車程呢樣野呢?
我好多年前搬既時侯, 都有考慮過佢地返學的路程, 先吾搬甘遠

BTW, SPORT DAY係著PE UNIFORM
但吾係平時上堂的褲
有另一條長褲+風褸

原帖由 KWT 於 11-11-17 16:10 發表

我女學校係着 tracksuit 去, 裹面係polo + shorts, 一脫就得, 5駛特登去 changing room gum 麻煩.

原帖由 KWT 於 11-11-17 14:31 發表

其實我都不想仔仔讀男女校,不過,他久不久就提起想轉校,如果我不回應,佢覺得我不重視佢講的說話.所以我跟他說轉校要看成績及應那間學校要求要考試,成績不好轉校很難成功,根據現時成績你要更加努力才有機會.可佢讀書 ...

我女讀男女校, 來回車程要差不多2 hrs, 不過好在只係放學比較須時, 返學大概40 mins 內就到, 而且係我女自己揀的, 所以 so far 都冇乜大問題.  這個原因5係搬家前已經考慮了嗎?  anyway, 只是你 hb出 trip 才要自己返學, 如果不太頻密, 那看你仔能否習慣吧...還是跟你心態...隨緣

你地都講得對,我搬時只覺得這裡不錯,且樓價不停咁升,就揀這裡可以負擔得起,心想最不濟還可以再搬.誰知搬一次就怕怕,不想再來一次.再者以前hb少出trip,現時就多了出外工作,下星期又有2個星期在外地,仔仔又要早起了.

其實我都唔明細仔間學校運動會都要著校服,比賽才換運動衫咁麻煩,返正運動衫都是校服一種,都唔知學校堅持有什麼作用.

Hello ,我哩個新人都o黎報到
我想問interview個陣有咩skill?
‹ 上一主題|下一主題