用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

Hi! 課本九折後都差不多要$3000, 校服, 書包, 飯票, 過海地鐵車費, 學校課外話動等等, 樣樣都係錢, 如學校課外活動, 學生一定要必修一樣, 運動訓練要 $1400 一年, 如樂器班要 $3000 一年, 學生如校外有學琴又不計在內, 就咁計一計, 開學就要5000-6000....

我嚟報到!

Hi 各位好,

注冊日已派了3本暑期作業, 7月尾要上英文班, 啊女今個暑假都好忙!

回想過去六年小學生涯, 真係好似噚日發生一樣.

亞囡間學校買書有85折, 折實多謝$2800, 還有一大堆數未加落去.

原帖由 LULU-MAK 於 10-7-12 12:39 發表
回想過去六年小學生涯, 真係好似噚日發生一樣.

me too

今年我的兒子都是入讀中一,書費都要2700.

亞女的書折實都要件2,700元, 真攞命, 連一本Home Economic 書都要接近200元

回覆 14# Charitymami 的文章

聽日就係考分班試,你地小朋友有冇操過呀?

中學叫我地唔駛係出面影,開學學校會有得影。當然要比錢。
原帖由 princesserela 於 10-7-12 02:41 發表
報到!請問你地有冇映定學生相[著住新校服]?要映幾多呢?

你女女邊區呀?
原帖由 kenischung 於 10-7-12 16:38 發表
hi Charitymami,
我女學校都是九折後要$2,519.60;可以訂飯盒$17/餐及影相$10一打。

我亦諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的。

請問你個是囝囝or囡囡?如是,唔知 ...

Hi 我又黎報到 ...

fp & lulumak, 你地仲記唔記得我呀 ?

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期班

聽日亞仔返學校考分班試, 我就去開家長會, 聽日先做校服 & 仲未去買書, 約 $2,5xx (冇計 2 本字典)

原帖由 fp 於 10-7-12 10:55 發表
Hi, 我又黎報道,
我在school已買下校服,but I am so stupid, it should buy 2 sets instead of 1 set, so that can change everyday, now need to go 金輪買過.
school can order book by 三聯,only 10% discount.
t ...

回覆 2# lcf 的文章

醒目開學勳章

應該是同一間女校

原帖由 kenischung 於 10-7-12 03:38 發表
hi Charitymami,
我女學校都是九折後要$2,519.60;可以訂飯盒$17/餐及影相$10一打。

我亦諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的。

請問你個是囝囝or囡囡?如是,唔知 ...

醒目開學勳章

今日阿女要返回小學聽"中一入學前講座", 應該是她小學生涯最後和同學聚首一堂...........

派位當日, 因為我們早到早走, 只是和一、兩位家長打過招呼, 未知其他同學派位狀況, 所以到了今日才清楚知道阿女個班女生派得很好,(全班27人, 有13名女生), 真是一人讀一間中學, 各散東西:
寶血會上智英文書院
聖母玫瑰書院
黃棣珊紀念中學
迦密中學
聖公會林護紀念中學
德雅中學
沙田崇真中學
天主教郭得勝中學
聖母無玷聖心書院 (呢個話叩門入左,但未見學校網有更新資料)
德望中學(直資)
匯基東九龍書院(直資)
福建中學(直資)
沙田培基中學(直資)

阿女怕醜, 冇問其他男生, 已知的都派得唔差:
長沙灣天主教英文中學
華仁書院(九龍)
中華基督教會銘賢書院
沙田呂明才中學
華英中學

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:47 發表
Hi, 我又黎報道
我個仔在9/7註冊後即訂左校服, 而家正在後悔ing, 原因他是肥仔, 我怕他在暑期又會漲左吾合身
唉!而家唯有日日哦他食少d, 同做多d運動

我個女都話驚暑假後會肥左,八月先買校服囉

當然記得你呀!有時間的話,多上來留言傾計呀!

原帖由 AE_bb 於 10-7-12 17:50 發表
Hi 我又黎報到 ...

fp & lulumak, 你地仲記唔記得我呀 ?

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期 ...
‹ 上一主題|下一主題