用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦

Hello 咁多位媽咪,是日吉日,我將小學雜談標題改咗小小copy咗嚟初中教育,今天新開張
Evelyn

Hello!

我第一個報到!

尋日同ah 女買backpack....還覺得她是小學生!

hi

我也入來報到, 請多多指教, 祈望大家的子女都有愉快的新開始

Marians

原帖由 asinai 於 10-7-11 10:34 發表
尋日同ah 女買backpack....還覺得她是小學生!

我都想買backpack, 你買了那款

謝謝

原帖由 mega_yi1 於 10-7-11 13:45 發表

謝謝

Form 1 仔, 我都係買 backpack - brand: Eastpak, 上個月做promo時買, 原價$700, 現買$199, 是2009上年款,  不過亞仔唔知是舊款, 已很開心了

學校買新書有"87折", 知唔知邊度會再平d?

Hi,

係"令" 膠款backpack, ah 女好鍾意!.....佢話早d買, 下星期返bridging 就可以用了!
原帖由 mega_yi1 於 10-7-11 13:45 發表

謝謝

Hi,

我地重未買book.  我估87折算是平了, 而且又5駛周圍扌昷, 車$ + 時間都省翻la!....gum 係 mic 即刻有呢?
原帖由 Joe媽媽 於 10-7-11 18:06 發表

Form 1 仔, 我都係買 backpack - brand: Eastpak, 上個月做promo時買, 原價$700, 現買$199, 是2009上年款,  不過亞仔唔知是舊款, 已很開心了

學校買新書有"87折", 知唔知邊度會再平d? ...

我個仔書包由小二用到小六都無爛﹐呀仔話中一會用番﹐唔好用無畏錢﹐佢知父母賺錢不易。我真係好安慰呀﹗

Hi, 我又黎報道
我個仔在9/7註冊後即訂左校服, 而家正在後悔ing, 原因他是肥仔, 我怕他在暑期又會漲左吾合身
唉!而家唯有日日哦他食少d, 同做多d運動

報到!請問你地有冇映定學生相[著住新校服]?要映幾多呢?

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:47 發表
Hi, 我又黎報道
我個仔在9/7註冊後即訂左校服, 而家正在後悔ing, 原因他是肥仔, 我怕他在暑期又會漲左吾合身
唉!而家唯有日日哦他食少d, 同做多d運動

醒目開學勳章

hi hi

新來報到

醒目開學勳章

學校有得映學生相, $10/打, 我諗住映1打

原帖由 princesserela 於 10-7-11 13:41 發表
報到!請問你地有冇映定學生相[著住新校服]?要映幾多呢?

Hi, 我又黎報道,
我在school已買下校服,but I am so stupid, it should buy 2 sets instead of 1 set, so that can change everyday, now need to go 金輪買過.
school can order book by 三聯,only 10% discount.
total have 5 pcs 暑期作業(1-中文,1-Maths,2-English,1-Science)
also have 1 book need to read and have book report need to do and need to send during on Aug 迎新營

醒目開學勳章

九折後要$2,519.60

其他什費尚末知道, 可以訂飯盒$17/餐

我諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的

原帖由 CO.CO. 於 10-7-11 22:03 發表
你地F1 D書簿費幾多錢牙
我D女套書要$2150......簿費$40...堂費一年$300冷氣費一年$300家教會$120班會費$25

原帖由 asinai 於 10-7-11 19:19 發表
Hi,

我地重未買book.  我估87折算是平了, 而且又5駛周圍扌昷, 車$ + 時間都省翻la!....gum 係 mic 即刻有呢?

先落訂 $100, 8月5號取書後再付尾數, 只收 cash.

原帖由 Charitymami 於 10-7-12 11:15 發表
九折後要$2,519.60

其他什費尚末知道, 可以訂飯盒$17/餐

我諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的

...

HK$2513.50 (已是87折後價錢, 而且重有2本字典已有無需買)

中一已可以出街食飯, 無得代訂飯盒, 要多少錢一餐? $25/日, 足夠嗎?

原帖由 Irene_BB 於 10-7-11 19:23 發表
我個仔書包由小二用到小六都無爛﹐呀仔話中一會用番﹐唔好用無畏錢﹐佢知父母賺錢不易。我真係好安慰呀﹗

好乖仔呀