用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 09:14 發表
Agreed. 我都不太贊成用快譯通住, 我主張佢地查字典, 最好以英英為主, 因為查字典以中文字詞解釋, 就較容易規範了那個字本身的多種含意了.

其實好看個小朋友, 當然查字典係最好的方法, 但我個女出街會帶書搭mtr 時看, 有時吾識d 生字, 無可能拿字典出街, 所以快譯通係最好的選擇

同埋, 你叫佢拿本厚厚的字典出黎查, 佢真係會小查, 但字典機, 就會有心機, 成篇comprehension 吾識的字都會查

但我個女會, 查完之後, 自己拿本workbook, 寫低查左既字一次+解釋, 再寫埋係verb, 定係adjective 等........再加例句

我覺得甘樣都ok, 總好過連字典都吾查, 吾識立過就算

漏左一句, 有d 情況下就一定要用字典, 例如d preposition...... 好多解釋, 佢就會用字典啦

醒目開學勳章

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

我未買校服, 諗緊買兩套定三套好, 夏天甘熱, 日日要換, 兩套係吾係吾夠呢?

醒目開學勳章

想問, 你們d 大少同大小姐, 有無講昨日的分班試考成點呀?

肥仔媽咪,

好耐無見呀!

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:30 發表
想問, 你們d 大少同大小姐, 有無講昨日的分班試考成點呀?

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 10-7-14 09:48 發表
佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!

我女就話數學淺, 佢做完還有15分鐘剩可以check 卷, 但佢d 同學就吾夠時間做, 有d 做剩7題wor, 我就想看下, 係佢d 同學心散左, 無心機做呀, 定係我女做得比較求其.........

英文, 佢就話ok, 吾太深, 中文佢無提(最弱)

我言念中文比較弱係通病, cos, 大家都以為係母語會容易忽略左....

我女每科都有時間剩, 不過5g幾耐....cos佢冇帶裱!  
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:52 發表

我女就話數學淺, 佢做完還有15分鐘剩可以check 卷, 但佢d 同學就吾夠時間做, 有d 做剩7題wor, 我就想看下, 係佢d 同學心散左, 無心機做呀, 定係我女做得比較求其.........

英文, 佢就話ok, 吾太深, 中文佢無提(最 ...

我個仔話中文深
佢已經分左班, 學校昨晚已放左上網---second精英班:loveliness:

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 10:32 發表
昨天的test, 呀女話3科都考得幾好, 每科考完也有時間剩, 最容易係英文和數學, 中文都OK.

醒目開學勳章

唔係呢間呀! 阿女間學校係玫瑰街

原帖由 eunice.xp 於 10-7-13 02:21 發表
上智既都好叻喎~

醒目開學勳章

你真係好幸運
我哋唔係住係呢一區, 只是讀的小學在附近, 所以返學都要45分鐘

原帖由 kenischung 於 10-7-13 06:00 發表
多謝晒! 其實佢係勁LUCK, 因係他區2個位派入. 真係超開心!! 不過返學時間就要45分鐘.

醒目開學勳章

我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女用

咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位置, 就算睇唔到佢寫咩都起碼知道佢上緊咩網, 等佢有d壓力.
雖然, 亞女依家都是正確使用電腦 -- 聽歌, 睇film, 上facebook, 玩msn, 暫時我都相信個女沒有越軌行為, 但上到中學就好難講. 你地話點算好? 如果堅持我嘅做法, 佢一定唔高興, 大家關係又會差d, 但如果照佢意思, 我又怕睇唔到佢做咩? 係咪應該對亞女有信心呢?

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 12:41 發表
恭喜晒入到雞精班 . 我地的要開學先知邊班.

我女學校無雞精班, 但英文會分group 走堂教
邊一班, 就會係8月返bridging course 時知

醒目開學勳章

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

我都無買
但屋企已經有一本oxford (英英)
兩本longman (英中)
我相信讀到大學都用得著, 所以無買

我吾鍾意用電腦的字典, 因為對佢地黎講, 太大引誘啦........

醒目開學勳章

原帖由 share.gain 於 10-7-14 13:05 發表
咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位 ...

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

所以, 我選擇左, 呀女間房係無電腦既, 我只係買左notebook, 但平時就放係我房, 我返工會鎖房門(防工人, 吾係防呀女), 但呀女有我們房門鎖匙, 佢可以問準我們, 之後開我們房拿notebook 入佢房(暫時未試過)

依家多數都係, 等我們放工, 問過我們, 先會開notebook 玩facebook

Hi! 我傻更更都唔知呢度開咗topic, 仲响嗰邊留言俾你添!
原帖由 LULU-MAK 於 10-7-14 09:45 發表
肥仔媽咪,

好耐無見呀!

醒目開學勳章

Totally agreed!

我部都係 Notebook, 都係要阿女問準才可用電腦

唯一唔準就係上 facebook

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 00:18 發表

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

...
‹ 上一主題|下一主題