用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

新仔報到, 請多多指教.

都唔錯bor!
原帖由 kenischung 於 10-7-12 18:28 發表
我囡囡係屬於深水埗區, 但學校係又一村...

醒目開學勳章

我後知後覺, 依家先知, 小學果邊topic 搬左過黎

我個女註冊當日無返中學, 所以無訂校服, 本來可以下午再同佢去過中學買, 但諗諗下, 驚佢暑假之後長高(自己期望中), 所以都係打算差吾多開學先去買校服

佢返bridging course 吾駛著校服, 所以吾急買

我已經幫佢係商務買晒書, 係差幾本無貨, 要訂, 9折完, 2千6百幾

至於lunch, 佢地中一, 中二吾比出街食, 所以要訂飯, 每個月訂一次, 17.5一餐, 本來可以叫工人送貨, 但daddy 想佢食多d 街外野, 接受多d 吾同的食物(以前返半日, 返屋企食lunch)

佢今日考完分班試啦, 話好淺wor, 希望真係如佢所講既淺, 可以幫到d 師弟師妹..........因為細佬還讀緊同一間小學

原帖由 Charitymami 於 10-7-12 21:54 發表
今日阿女要返回小學聽"中一入學前講座", 應該是她小學生涯最後和同學聚首一堂...........

派位當日, 因為我們早到早走, 只是和一、兩位家長打過招呼, 未知其他同學派位狀況, 所以到了今日才清楚知道阿女個班女生 ...
上智既都好叻喎~

醒目開學勳章

原帖由 CO.CO. 於 10-7-13 15:29 發表
上左中一會俾幾多零用錢佢地用呀

我2個女吾洗搭車又吾洗出去lunch

咁一星期俾$50會吾會太多呢??

DADDY 話一星期比100元, 即係每日20元比佢, daddy 話, 飲杯珍珠奶茶都要12元, 平日係學校lunch, 有時想飲杯野, 都要$

我女可以選擇搭車(都係要行), 亦可選擇行路(熱c), 我比佢自己選擇, 搭車定係行, 零用$ 吾會因此而加多或者減小

p.s. 我女mobile 用電話card, 我半年同佢增值一次, 期間要增值, 吾該自己比$

我同你一樣,我個女又係唔洗搭車唔洗LUNCH..
我都諗緊比幾錢呀..
不過佢話唔洗,但我見學校有小賣部,
可能一日比$10佢 另外比張百達通佢買下野飲~
原帖由 CO.CO. 於 10-7-13 15:29 發表
上左中一會俾幾多零用錢佢地用呀

我2個女吾洗搭車又吾洗出去lunch

咁一星期俾$50會吾會太多呢??
我家有對雙子公主

HELLO各位,
唔知大家仲記唔記得我..
我就記得你們了,
我地好似由小一,二開始傾到而家中一
不過有一排我就冇入黎..
我女學校書薄費要成$36XX好貴呀
我家有對雙子公主

hi,各位...我來報到...
阿女註冊後...
經過迎新會...
一直係中學上英文班...
之後上埋其他科...連續返兩個多星期...
所以已經有臨時學生証...
不過校服未買(19日有校服商來學校度身),
書單也未有...
要到28日公佈分班結果先至有書單...

小女都係九月升中一, 請問有無需要買快譯通俾佢用呢?

醒目開學勳章

原帖由 share.gain 於 10-7-13 17:23 發表

我女小五已經用緊

遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

回覆 12# lcf 的文章

我都來報到,我個女都係9月升中一,間中學不設訂飯,我而家頭痛緊,早餐+午飯要俾幾多零用錢一日?(車錢不計)

我都有想過買快譯通,不過補習個姐姐就唔贊成,因為依家D小朋友少用甚至唔識查英文字典,佢覺得查字典會令他對個字印象深D,同埋會學到多D詞彙,我都覺得咁既,所以小學至現在都冇買,佢依家重好鐘意查英文字典tim。

原帖由 share.gain 於 10-7-13 17:23 發表

AE_bb,

梗係記得啦!

亞囡都係中, 英, 數各一本暑假作業, 但好似要睇8本英文書兼且做埋閱讀報告.
8月9日開始, 就要返英文銜接課程, 斷斷續續到9月1日. 我都有問亞囡, 駛唔駛補習, 佢又話唔駛, 最後我地協議佐, 如果一有唔識就要去補習, 唔可以唔識就算.

原帖由 AE_bb 於 10-7-12 17:50 發表
Hi 我又黎報到 ...

fp & lulumak, 你地仲記唔記得我呀 ?

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期 ...

醒目開學勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-7-13 21:55 發表
我都來報到,我個女都係9月升中一,間中學不設訂飯,我而家頭痛緊,早餐+午飯要俾幾多零用錢一日?(車錢不計)

早餐吾係屋企食?
‹ 上一主題|下一主題