用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 調查關於劍橋英文課程
go

調查關於劍橋英文課程

想問下,你地報個課程,係想考張CERT.,定係想個小朋友英文好D,幫到學校既課程呢?

唔該答一答,THANKS

原帖由 Sindy 於 10-7-11 05:12 發表
想問下,你地報個課程,係想考張CERT.,定係想個小朋友英文好D,幫到學校既課程呢?

唔該答一答,THANKS

1.  just took an exam without taking any related course
2.  to test the kid's Engl standard.
3.  the other way round - the English taught in school should be able to help towards the Cam exam.

原帖由 Bluestar 於 10-7-11 09:23 發表

1.  just took an exam without taking any related course
2.  to test the kid's Engl standard.
3.  the other way round - the English taught in school should be able to help towards the Cam exam.

:che ...

thanks bluestar

琴日比個妹鬧,所以想睇下我係咪唔啱....

佢話想個女學好英文,所以同佢女報左呢個課程,我就奇怪,學好英文唔係應該報呢D班,係補英文既班/文法班,呢個班只係針對劍橋試,佢仲要鬧我,趕我落車,個心真係傷得好緊要,真心比個意見出黎,換黎比人話我逼佢,問佢有無比較過劍橋同學校既課程,睇下呢個劍橋試係咪可以幫到個女學校學既野,又無睇過,一味聽人講好,就報,叫佢去太子出名補英文果間,又話遠,點知呢間仲遠,見到佢行寃枉路,做家姐既唔出聲,我真係辦不到,唉

佢個女啱啱派左小一,跟本就唔駛咁快報呢個班,到四五六年班先報,準備中一都唔遲,而家係要學好英文先丫麻,你講得啱,英文好既話,跟本唔駛上呢D COURSE,只係一個考試,仲有就係,上小一前,無認受性高(例如學校既成績表)既地方話自己個小朋友英文程度去到邊,所以先要考呢個試,或者升中前,英文差/學校考英文時失手,怕第二時學校唔知點睇,要考呢個試比人睇返個小朋友唔係咁,或者,佢英文程度高到成績表都反影唔到佢程度,需要考呢個試,唔係既話,我真係諗唔到咩理由要讀呢個課程/考呢個試

(佢之前已經比所謂既小學同學點過,萬幾蚊走去話考芭蕾舞試,點知係個鬼婆睇佢上一課,我都好唔明,又唔係富婆,得過教訓,都唔去自己睇下關於個女既野,一味聽人講)

其實, 劍橋英文並不止是一個試. 佢本身有一套課本, 而且並不比其它出版社的課本淺.同樣分為學生書, 教師書, 作業, 其次才是考試習題(即是starters/movers...)
(以前p1p2時, 學校英文是用劍橋課本的)
但係坊間的劍橋英文班是不是用呢d課本教呢 ? 我唔知, 因為未參加過.

對我家豆丁來說, 劍橋課本有趣過依家的課本好多, 內容與圖畫同樣豐富.(價錢也頗充實的)

學語言 同 要求學業進步不能同時間劃上等號, 想學好語言, 除了提昇興趣還要時間, 而要短時間內學業進步, 針對課本的補習一定幫到你.

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-11 21:25 發表
其實, 劍橋英文並不止是一個試. 佢本身有一套課本, 而且並不比其它出版社的課本淺.同樣分為學生書, 教師書, 作業, 其次才是考試習題(即是starters/movers...)
(以前p1p2時, 學校英文是用劍橋課本的)
但係坊間的劍橋 ...

我妹就係因為佢女九月上小一,所以報呢個班比佢女學英文以應付小學課程,所以我覺得有問題,佢又唔係銀彈充足,係既話,報埋PHONICS班,READING班,WRITING班,我都唔理佢囉.....

Sindy,

你個妹而家唔會明, 因為佢會跟而家D同學仔比較. 到佢明時, 己使了$$$去買呢個經驗.  我好彩當年我冇浪費時間同金錢, 因升中好多時學校只看小五小六的CERT.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 TINGMUM 於 10-7-12 00:00 發表
Sindy,

你個妹而家唔會明, 因為佢會跟而家D同學仔比較. 到佢明時, 己使了$$$去買呢個經驗.  我好彩當年我冇浪費時間同金錢, 因升中好多時學校只看小五小六的CERT. ...

我傻左半年喇.......
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 TINGMUM 於 10-7-12 00:00 發表
Sindy,

你個妹而家唔會明, 因為佢會跟而家D同學仔比較. 到佢明時, 己使了$$$去買呢個經驗.  我好彩當年我冇浪費時間同金錢, 因升中好多時學校只看小五小六的CERT. ...

多謝你,係呀,我女升中喇,全部都只要比五六年班成績表,有D會收埋四年班......最慘係,佢唔係想考呢張CERT呢,話要愉快學習,如果佢個女係四五六年班,我都仲可以理解

SINDY,
每個人的價值觀唔同.....  我自己慶幸以前沒有浪費時間去上劍橋班, 只是小五要準備CERT才買本KET叫個女自己溫對答案, 佢做過兩次都有97/100.全部都EXCEPTIONAL. 佢D同學仔連書都費時買,上網DOWNLOAD SAMPLE PAPER溫下, 個個都有90幾分.  對於小五來說學校英文課程己COVER了KET的內容, 輕輕鬆鬆地去考, 成績又好, 小朋友仲開心.

有時間我寧願比小朋友學下GRAMMAR, COMPREHENSION 同寫作 打好個底仲好.

原帖由 TINGMUM 於 10-7-12 13:53 發表
SINDY,
每個人的價值觀唔同.....  我自己慶幸以前沒有浪費時間去上劍橋班, 只是小五要準備CERT才買本KET叫個女自己溫對答案, 佢做過兩次都有97/100.全部都EXCEPTIONAL. 佢D同學仔連書都費時買,上網DOWNLOAD SAMPLE P ...

上GRAMMAR班之類既課程,先係正路丫麻,CERT.係需要先考同讀囉.......我D細路都係咁,人地上呢個班,唔係得呢個班,或者靠晒呢個班幫到學校既課程,即係呢D都係大路既睇法,其實我都驚我會唔會有咩睇錯,而家個心舒服左囉,多謝你呀,起碼我對得住自己既良心

回覆 3# Sindy 的文章

Sindy,

Don't be unhappy.  Yr sister will understand you soonest.

Besides,  May I ask a question not
related to this topic?  

太子出名補英文果間 -  pls pm me this
center info.

醒目開學勳章

Sindy,
太子補英文果間 -  pls pm me this
center info. Thank you.

原帖由 Sindy 於 10-7-12 16:04 發表

上GRAMMAR班之類既課程,先係正路丫麻,CERT.係需要先考同讀囉.......我D細路都係咁,人地上呢個班,唔係得呢個班,或者靠晒呢個班幫到學校既課程,即係呢D都係大路既睇法,其實我都驚我會唔會有咩睇錯,而家個心舒服左囉 ...

係唔係SUPERKIDS 呀! 呢間都好出名.

原帖由 TINGMUM 於 10-7-13 23:15 發表

or edflow ?

原帖由 TINGMUM 於 10-7-13 23:15 發表

係呢間啦

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-7-12 16:04 發表

上GRAMMAR班之類既課程,先係正路丫麻,CERT.係需要先考同讀囉.......我D細路都係咁,人地上呢個班,唔係得呢個班,或者靠晒呢個班幫到學校既課程,即係呢D都係大路既睇法,其實我都驚我會唔會有咩睇錯,而家個心舒服左囉 ...

好O既劍橋英文課程唔係只係為考張CERT O家! 個課程O既目的係提升小朋友O既英語水平, O係聽講讀寫O既訓練都有齊O既. grammer, reading & writing 都會 cover. 當然, 如果係O個只係為考試而考試O既課程, 咁就真係無謂上O勒!

i wonder those exam focus courses are supplementary. We'd better have a regular course for developing their reading,writing,speaking and listening skills. correct me if  i am wrong

The best thing to do is:  read with your children.  This is going to help with their reading, listening & speaking skills.  I personally thing comprehension course is more important.

原帖由 mark2006 於 10-7-14 23:34 發表
i wonder those exam focus courses are supplementary. We'd better have a regular course for developing their reading,writing,speaking and listening skills. correct me if  i am wrong

原帖由 Geni 於 10-7-14 23:28 發表

好O既劍橋英文課程唔係只係為考張CERT O家! 個課程O既目的係提升小朋友O既英語水平, O係聽講讀寫O既訓練都有齊O既. grammer, reading & writing 都會 cover. 當然, 如果係O個只係為考試而考試O既課程, 咁就真係無 ...

針對我妹既情況,劍橋班可以對應到學校既課程?即係,學校教緊咩,就劍橋班會教咩?學校考試,會針對性地溫書?

如果劍橋班唔係針對考劍橋試為本,我想佢改錯名,有錯請指正

我好多fd都5比小朋友讀cambridge la, 話晒錢同out, 多數都係讀phonics / oral 班, 我都從冇比我女讀 cambridge
原帖由 Sindy 於 10-7-15 11:38 發表

針對我妹既情況,劍橋班可以對應到學校既課程?即係,學校教緊咩,就劍橋班會教咩?學校考試,會針對性地溫書?

如果劍橋班唔係針對考劍橋試為本,我想佢改錯名,有錯請指正 ...