用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 人人怡藝藝怡人
go

人人怡藝藝怡人 [複製鏈接]

人人怡藝藝怡人中的各項興趣班, 請問知唔知教學質數如何?
我位小姐剛升小一, 下星期要交form, 請問你地會點選擇呢?
   0    0    0    0

原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-11 01:09 AM 發表
人人怡藝藝怡人中的各項興趣班, 請問知唔知教學質數如何?
我位小姐剛升小一, 下星期要交form, 請問你地會點選擇呢?

hi,
我選左話劇呀 ..

我都選了戲劇,好似好好玩喎1

阿囡未唸掂,舞蹈或音樂啦

原帖由 cw0723 於 10-7-11 09:45 AM 發表
我都選了戲劇,好似好好玩喎1

係呀 ... 所以女女第 1 選擇話劇, 第 2 先選擇樂器 (小提琴) .. hehe

要考慮的是: practise 時間, 我小朋友 p.1 時已學緊 piano & ballet 幾年了, 小一時阿女想學 flute, 諗住試下啦, 因為阿女話想學, 但過左一排, 就發現阿女每日做哂功課&溫書後, 都已經無 mug 時間, 如果有時間, 阿女都係 choose practise piano. 所以要考慮小朋友可以付出的時間,當然, 依個只係我阿女的經驗.
依家佢轉左去學 visual arts.

原帖由 曲曲 於 10-7-12 11:34 發表
我女三心兩意

1.音樂(敲擊樂, 單簧管)
2.跳舞

回覆 2# cherrynequ 的文章

cherrynequ, 請問你覺得學校教flute 程度可以嗎?  因我囡都選flute, 想知多些意見, 謝謝

學校係小組的, 當然係唔及單對單啦, 但係都教得ok 的, 不過, 小一學 flute 係比較難, 因為唔夠氣, 但係如果like 都唔係大問題, 始終都唔係只學一年, 佢又跟住大個了, 會容易 handle 的.
學期尾會有藝術匯演, 到時小朋友會上堂表演比家長睇, 我當時坐位置唔係幾好, 睇唔到阿女個樣, 不過, 可以之後睇番 dvd, 果下都覺得阿女好叻

原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-17 17:16 發表
cherrynequ, 請問你覺得學校教flute 程度可以嗎?  因我囡都選flute, 想知多些意見, 謝謝

我囡囡就選了visual art (但好似無mug人選), 因為佢好鍾意畫畫同做陶工!

cherrynequ,
請問興趣班唔係一經選定, 6年都唔可以轉咩?

阿女果時係小二學期尾問家長 小三有無需要轉, 即係小三一開始就可以轉, 跟住就無得 改了

原帖由 princesshk2 於 10-7-19 11:32 發表
我囡囡就選了visual art (但好似無mug人選), 因為佢好鍾意畫畫同做陶工!

cherrynequ,
請問興趣班唔係一經選定, 6年都唔可以轉咩?

原帖由 cherrynequ 於 10-7-19 13:24 發表
阿女果時係小二學期尾問家長 小三有無需要轉, 即係小三一開始就可以轉, 跟住就無得 改了

基本上學校是不贊成轉組,因為各小組都是由小一開始練習,中途加入有適應和程度問題.

當然,如理由充份,例如囡囡在坊間學習小提琴,並取得一定認可資格,如考琴,都可寫信向學校提出要求,但亦要視乎學額是否足夠.

至於高小開設的英文話劇班,當年不少家長都希望囡囡轉入,但會由導師和老師挑選,而本身是中文話劇班而英文成績良好的學生有較高機會.

另一方面,學校歷年來在中國舞方面取得良好成績,若囡囡參與中國舞,成就感必定會很大.

至於美術繪畫,十分適合有多項課外活動纏身的學生參與.因為在小五及小六準備呈分試時,為應付學業,學生或要減少參與興趣活動的時數,而繪畫小組毋須經常練習,相對影響較小.

請問人人怡藝藝怡人會否睇表現和計分的?

原帖由 Chloe媽媽 於 10-7-23 10:14 發表
請問人人怡藝藝怡人會否睇表現和計分的?

過去是沒有計分的,相信現時沒有改變.

在藝術匯演日,雖然每人都有出場機會,但表現好的同學可能有較重要安排,例如話劇組獲安排擔任主角或某些特定角色,而怕羞的同學則只是做配角,在場邊拍拍掌.

小提琴或其他樂器組的安排是有經常練習的,會在前方,練習較少的,則在後方,以免影響他人.

中國舞或現代舞的情況亦是如此.

至於繪畫班,學生的表現可在課堂上反映出來,只是繪畫成績只有等級而沒有分數.

此外,過去女兒參與的話劇組,由於不少同學均表現出色,因此導師持意作出輪替安排,今年擔任重要角色的演員,在下年度擔任較次要的角色(除非是畢業年度),讓更多同學有發揮的機會.

補充:學校有一本人人怡藝藝怡人小冊子,紀錄學生參與活動的表現和導師評語,而學生參與校外興趣班,如學琴而取得認可成績,亦可予以紀錄,作為學習憑證.

過去有家長將該小冊子視為升中推薦文件之一,但由於大部分學生原校升讀中學,因此個人認為作用不大,反之,作為囡囡成長歷程見證更為恰當.

sfcssfcc,
十分感謝詳細的解釋.

原帖由 sfcssfcc 於 10-7-23 10:28 發表
補充:學校有一本人人怡藝藝怡人小冊子,紀錄學生參與活動的表現和導師評語,而學生參與校外興趣班,如學琴而取得認可成績,亦可予以紀錄,作為學習憑證.

過去有家長將該小冊子視為升中推薦文件之一,但由於大部分學生原校升讀中學 ...

我囡囡入了視覺藝術, 你地呢?

我女報左戲劇呀.

原帖由 princesshk2 於 10-9-8 00:31 發表
我囡囡入了視覺藝術, 你地呢?
‹ 上一主題|下一主題