用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想問問讀緊的家長??
go

想問問讀緊的家長?? [複製鏈接]

因本人聽完簡介會後,有以下一些憂慮:
請問在家是否與小朋友都是用英語溝通?
基本一年級的學生入讀時已經係流利英語?
多唔多功課要家長一齊參與?

謝!
   1    0    0    0

據你所講一年級已流利英語是否好勁果種(即好似母語咁),如果我小朋友識簡單對答其實適唔適合考慮入讀呢?

Although I'm happy with the language environment at CKY, don't mistake it as an IS where English is their first language.  Students generally feel comfortable speaking in both English and PTH (and certainly Cantonese as 95%+ are local Chinese), especially after a year or two there.  But the majority don't really command 'native' fluency if this concerns you.

As cmpyu put it, if your kid is admitted, the school is confident that s/he will pick up the language sooner or later.  In fact, there are many students who have made admirable progress in languages at CKY.

What you should be more concerned about is whether you have faith in the school's education philosophy and whether its approach would help your kid's development and unleash their learning potential.

原帖由 icq123 於 10-7-12 15:36 發表
據你所講一年級已流利英語是否好勁果種(即好似母語咁),如果我小朋友識簡單對答其實適唔適合考慮入讀呢?

我想問問cmpyu又話唔識英文,但點解有d回應又打英文既?

原帖由 icq123 於 10-7-12 15:36 發表

呢個問題,考入左先去想啦

CKY有一個良好的語言學習環境
小孩子的學習和適應能力強,很易catch-up
能收你孩子,就沒有問題啦

我有幾個朋友,有些孩子英文一般也考入
有些孩子英文很好卻考不入
妳選學校,學校也選妳

題外話,想問一下, 考進去的孩子,父母是否是專業人士或政府公務員為主? 最近聽到一位曾在cky任職的朋友說, 所有申請表都會以此區分, 如果父母不屬於以上兩個行業, 除非孩子十分標青, 否則取錄機會會比較小. 朋友說, 每逢學校收申請表之時, 即使老師也忙著一起將申請表分類.

我囡囡而家讀緊小四,父母都唔係專業人士,小朋友亦唔係讀名牌幼稚園,當年亦唔係全級或全班第一名,只係比較喜歡讀課外書。每一間學校都有好多閒言閒語,只要我係喜歡呢間學校唔通我會因為咁而放棄咩﹖

謠言係止於智者嘅﹗

原帖由 elmostoney 於 11-7-20 11:07 發表
題外話,想問一下, 考進去的孩子,父母是否是專業人士或政府公務員為主? 最近聽到一位曾在cky任職的朋友說, 所有申請表都會以此區分, 如果父母不屬於以上兩個行業, 除非孩子十分標青, 否則取錄機會會比較小. 朋友說,  ...

甚麼是專業人士?我相信無這些關係。

父母英語程度低但只要小朋友肯閱讀﹐肯講都應該無問題。

原帖由 elmostoney 於 11-7-20 11:07 發表
題外話,想問一下, 考進去的孩子,父母是否是專業人士或政府公務員為主? 最近聽到一位曾在cky任職的朋友說, 所有申請表都會以此區分, 如果父母不屬於以上兩個行業, 除非孩子十分標青, 否則取錄機會會比較小. 朋友說,  ...

原帖由 Maman2001 於 11-7-21 17:57 發表
我囡囡而家讀緊小四,父母都唔係專業人士,小朋友亦唔係讀名牌幼稚園,當年亦唔係全級或全班第一名,只係比較喜歡讀課外書。每一間學校都有好多閒言閒語,只要我係喜歡呢間學校唔通我會因為咁而放棄咩﹖

謠言係止於智者嘅﹗

...

哈哈哈~ 我既例子剛好跟你相反!

我先生係公務員, 屬於專業人士, 小朋友唔係讀屋村幼稚園, 當年仲拎左個學業成績獎.............但我小朋友當年就係考唔到入cky

睇完我地兩個既極端例子, 唔知樓主會唔會因此釋疑呢
‹ 上一主題|下一主題