用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文攞B係咪即唔駛唸入Band one英中啦>< ...
go

英文攞B係咪即唔駛唸入Band one英中啦><

上學期中、英、數、常攞(A),但下學期英文失了手只得B,仲要係呈分試,仲要唔知7字定8字分數(因呈分試唔會公佈分數),咁係咪會難入英中架啦?

醒目開學勳章 王國長老

仲有第二,三次呈分試,
點會難入呢!!!

最重要是貴子弟在全級的名次。要在前30%。
原帖由 ZZdaphne 於 10-7-10 00:36 發表
仲有第二,三次呈分試,
點會難入呢!!!

今次考試連名次都唔會知(除左全級一至三名),如果之後兩次都係B呢!係咪要死左條心啦

有冇人英文攞B,但入左band one英中架?ths

個別學生所屬banding,是按照三次報分試的成績來計算,只要學生的名次在全級的首30%(當然會因應學校的水平及區域而略有不同)而定。

至於是否能入band 1英中, 其實也說不定。在自行階段,中學階段可以按照自己的標準收生,雖然成績是很重要的一環,但仍會考慮個別學生的其他能力的。

而在統一派位階段,只要小朋友是band 1,就要靠運氣了。

原帖由 hurtma 於 10-7-10 00:14 發表
上學期中、英、數、常攞(A),但下學期英文失了手只得B,仲要係呈分試,仲要唔知7字定8字分數(因呈分試唔會公佈分數),咁係咪會難入英中架啦?

原帖由 hurtma 於 10-7-10 00:14 發表

間間學校英文既GRADE都唔同, 以前阿女間小學低過90分就係B, 有o的學校85分以下先係B. 份卷深淺又唔同, o的學校根本唔會太在意, 英文好唔好interview自然無所遁形. 你根本唔使担心, 呈分試係睇級名次, 總之你最終係BAND1咪得囉.

唔係........我英文攞C, 入左band one英中

電腦抽獎睇妳好唔好彩﹗
因為識人自行選Queen's無得見﹐電腦甲部排第一位﹐乙部第一位選另一間﹐都抽到入去。所以真係好講運氣架﹗

原帖由 eunice.xp 於 10-7-10 14:26 發表
唔係........我英文攞C, 入左band one英中

So how's English in higher form? You can manage that?

有的!我家大少有好幾位同學都派到,還要是大少最心儀那一間,反而大少成績比他們好,英文全數取A都入不了那一間,雖然到最後都是派了band 1英中。

所以不用擔心,下一次的呈分試在各科都加油就OK了。

原帖由 hurtma 於 10-7-10 01:11 發表
有冇人英文攞B,但入左band one英中架?ths

我亞仔呈分試有2次英文B,1次A, 中文3次B, 數,常係3次A, 佢係 band 1 尾, 但係最緊要係你要識選學校, 唔好一窩風去選d出名既band 1 學校, 因為太多人選呢d學校, 而你小朋友又唔係 band 1 頭既話, 係會有d危險架, 我都驚左成兩年, 你地加油呀 !

回覆 10# ANChan59 的文章

actually, I don't think English is a difficult subject. Although my english tutor said that my school is teaching some higher form things,  I can manage them quite well.
:)

多謝各位意見,我地會加油架啦!:loveliness:
如果我阿仔屬band 1尾,咁協和同何蔭棠呢兩間適合他嗎?邊間會較適合他多d?ths!