用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 2010 小一同學會
樓主: takumi媽
go

2010 小一同學會 [複製鏈接]

貢獻勳章

takumi mama

妳是不是O個位叩到迦密同陳元喜的MAMA?
我突然記得你
因我叫妳選志願高O個間
妳是迦密排前D嗎?

原帖由 babycherry22 於 10-7-14 22:43 發表
takumi mama

妳是不是O個位叩到迦密同陳元喜的MAMA?
我突然記得你
因我叫妳選志願高O個間
妳是迦密排前D嗎?

係啊係啊! 係我啊! 咁都比你記起我
我排位是一.沙官 二.陳元喜 三.迦密
最後沙官也叩門成功, 我也爭扎咗好耐, 最終我都係選咗迦密, 因為當我去過呢三間學校,接觸過校長,老師同書記, 迦密給我印象比較好和舒服. 雖然名氣唔及前兩間大, 亦沒有聯繫中學, 但迦密是小班, 普通話教中文及小三已經有精英班, 拔尖補底. 最重要係我個囡好鍾意崔校長同老師
(以上純粹個人意見)

原帖由 natalie04831 於 10-7-14 19:13 發表
babycherry22 ﹕

Oic~咁琳琳真係好叻喎!

其實我都覺新翠而家d相唔靚,但又醒唔起邊度有得影......
咁等我都去隆亨嗰間試吓先~

穿便服的學生相唔知得唔得呢?

貢獻勳章

原帖由 etam724 於 10-7-15 14:13 發表

穿便服的學生相唔知得唔得呢?

我見舊年的通告,學校是有相暘,家長可買的,

我估到時問下,因我估迦密幫小朋友影相,是1set過全校一樣,

我見成績好的同學(每科頭5名)是有相貼在門口

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-15 02:27 發表

係啊係啊! 係我啊! 咁都比你記起我
我排位是一.沙官 二.陳元喜 三.迦密
最後沙官也叩門成功, 我也爭扎咗好耐, 最終我都係選咗迦密, 因為當我去過呢三間學校,接觸過校長,老師同書記, 迦密 ...

呢3間,我想了好耐先選迦密,不是在選校後想,
咁我不想咁大壓力要去叩門,

聯繫學校不是我心選校的條件,可能到我們小朋友升中時,可能人人平等,沒有了聯繫學校,我等緊2015的檢討,,,教育政策真是變到七彩

最後,我選了我女女最喜歡的學校

呵呵~你的小朋友都好叻叻,間間都叩到

我個女同學跨區入胡上,她家姐在迦密讀,她mama說要考40左右名先一定可考band1中學,佢大女考好似50名(她無說實...大概啦),派了胡忠中學,我又唔識d中學,佢話胡忠也是band 1,我就唔識,所以佢話2女跨到胡上,是希望band1額多d,我對升中遊戲真是好爆頭

我估,大家都不會知小朋友在校第幾名等於band幾學生?
定有方法知....(咁問好似好早,不過好想知)

定係都是玩大膽填,博lucky抽中

今日終於知道亞囡讀咩班啦..分左去廣教中呀, 其實都好嘅...起碼會知道老師講乜先啦, 跟住上次做評估...老師話佢英文要補吓先得, 所以要去上英文班啦, 由於亞囡間幼兒園暑假得2個禮拜 (要返到8月13), 所以逢2,4都要9點返完英文班先可以返學

etam724﹕
Hi~
我諗學生相如果唔著校服影就唔得喇...
因為唔同証件相嘛~^^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

babytai﹕
其實我都驚我女d英文唔得ar.....

咁你囡囡要自己出去上英文班定喺循理會有英文班俾埋佢上ga?

babycherry22
關於升中程序...我仍在摸索中....
不過我聽人講第一輪(好似自行收生咁計分、面試)
可以自己去見兩間心儀中學(唔同嘅係要子女去面試)
第二輪都好似大抽獎咁,(但計分,好成績嘅可以抽先)
至於考第幾同屬band幾,我大女嗰間就有同家長講,
其實好多班主任都會同家長講你子女屬band幾同俾意見你去揀邊間中學等......

昨天先打電話book校車, 點知話可能已full哂. 要等他們安排一下先confirm我.

原帖由 natalie04831 於 10-7-17 01:56 發表
etam724﹕
Hi~
因為唔同証件相嘛~^^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

babytai﹕
其實我都驚我女d英文唔得ar.....mouth:" />

咁你囡囡要自己出去上英文班定喺循理會 ...

我會去返循理d英文班呀...好唔好就唔知, 你大囡o個時有無報過呀???

原帖由 natalie04831 於 10-7-17 01:56 發表
etam724﹕
Hi~
因為唔同証件相嘛~^^
babytai﹕
其實我都驚我女d英文唔得ar.....mouth:" />

咁你囡囡要自己出去上英文班定喺循理會 ...

放暑假前仲係幼稚園影左一打添.

我大女嗰時無呢d 架,連普通話班都無,只得廣東話班,
而家咁好嘅,有設埋英文班上
原帖由 babytai 於 10-7-17 09:47 發表

我會去返循理d英文班呀...好唔好就唔知, 你大囡o個時有無報過呀???

我6月中時打去報校車時,個叔叔都話只剩2個位,
仲叫我入埋數俾佢添........

原帖由 etam724 於 10-7-17 09:28 發表
昨天先打電話book校車, 點知話可能已full哂. 要等他們安排一下先confirm我.

原帖由 babycherry22 於 10-7-15 23:44 發表

呢3間,我想了好耐先選迦密,不是在選校後想,
咁我不想咁大壓力要去叩門,

聯繫學校不是我心選校的條件,可能到我們小朋友升中時,可能人人平等,沒有了聯繫學校,我等緊2015的檢討,,,教育政策真是變到七彩

最後,我選了我女女最 ...

Hello babycherry,

我想問吓你, 你朋友係咪覺得迦密升中派位唔好?

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-18 10:03 發表

Hello babycherry,

我想問吓你, 你朋友係咪覺得迦密升中派位唔好?

我係不會理,讀邊間,我都會谷佢上,希望考前D,就不用理佢派得好不好,6年後,個升中GAME都唔知點玩

我地都是盡力而為,讀得好好成績的學校,不是也有band 3學生嗎

貢獻勳章

o個個同學仔的mama是咁岩撞到話我知,佢平日好少接女,下次拎埋電話先得

原帖由 babycherry22 於 10-7-18 22:01 發表

我係不會理,讀邊間,我都會谷佢上,希望考前D,就不用理佢派得好不好,6年後,個升中GAME都唔知點玩

我地都是盡力而為,讀得好好成績的學校,不是也有band 3學生嗎 ...

我同你的想法一樣, 都係小朋友叻既話, 去邊一間學校都一樣, 都會去到一間好的中學. 所以我會選校風好, 老師有愛心......

貢獻勳章

我近日不太舒服,都無上來,我個女同我一齊放假,4/8再返nursery,她都想放假,不過我要返工,升小前都是回幼兒園度過,好在有8個SUMMER活動俾佢玩,可以在幼兒園游埋LAST一次水

年無99幫我,咩都靠自己了

問問大家:

請問知唔知道帶飯或學校訂飯兩樣係咪都要自已帶餐具?

唔該晒大家

原帖由 babycherry22 於 10-7-24 23:32 發表
我近日不太舒服,都無上來,我個女同我一齊放假,4/8再返nursery,她都想放假,不過我要返工,升小前都是回幼兒園度過,好在有8個SUMMER活動俾佢玩,可以在幼兒園游埋LAST一次水

年無99幫我,咩都靠自己了 ...

Hi babycherry22,

你病好了未? 好返D未啊? 最近D天氣好容易令人病, 你要小心D啊!

你個囡平時喺99湊架? 你又要返工, 咁第時點算啊?
‹ 上一主題|下一主題