用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 K2 - 公文英文 or 劍橋英語?
go

K2 - 公文英文 or 劍橋英語?

我仔仔9月升k2, 想幫佢報英文班, 但係唔知報cambridge or 公文英文好?  而架佢讀緊公文數學都ok, 不過唔知加多科會唔會好辛苦? 有無人可以比d意見呀?

我個仔都係9月升K2 - 我都念住加多科數比佢, 你仔仔係公文學數學辛苦嗎 ? 我本人覺得 2 科都唔會好辛苦, 因為佢返半日學, 有好多時間用.... 我都正在念緊學邊桷種 MATHS 好.....可否分享下你有冇念過學Phonics

原帖由 Bebichhichi 於 10-7-9 13:52 發表
我仔仔9月升k2, 想幫佢報英文班, 但係唔知報cambridge or 公文英文好?  而架佢讀緊公文數學都ok, 不過唔知加多科會唔會好辛苦? 有無人可以比d意見呀?

公文數其實係要每日都做paper, 最初阿仔都覺得好好玩, 但到左一後時間佢會覺得好悶唔想做, 因為日日都要做同樣野既, 但我自己個人認為要佢重複重複又做同一樣野其實都係訓練耐性既一種, 所以我沒有因為這樣而放棄.  到左呢2個星期我發覺佢開始改善左, 每日都可以係10分鐘內完成功課. 而且佢既數學真係比之前進步左, 可能係因為每日重複既練習, 而架佢已經學緊加數.  我有好多朋友都讀緊公文中& 公文英佢地都覺得好, 所以我都想比佢試下.  

我仔仔之前無學過phonics, 所以唔知係咪因為呢個原因所以佢都而架都唔係好識自己reading. 所以我咪唔知讀公文or 劍橋英文好囉...

原帖由 MK370 於 10-7-21 15:50 發表
我個仔都係9月升K2 - 我都念住加多科數比佢, 你仔仔係公文學數學辛苦嗎 ? 我本人覺得 2 科都唔會好辛苦, 因為佢返半日學, 有好多時間用.... 我都正在念緊學邊桷種 MATHS 好.....可否分享下你有冇念過學Phonics

...