用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月讀禧年小一生
樓主: Yammiwan2004
go

2010年9月讀禧年小一生

個咁惡的中文老師, 經家長投訢後, 會有用嗎 ?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 14:07 發表
呢個一定係啦

其實又邊敢投訴, 我都係其他家長提出, 我又有同感, 我都驚佢標籤左我囡囡ca.. 不過班主任話去了解下喎... 不過我覺得都係意見接受, 態度照舊個種囉...

事實我而家個心真係好痛, 唔知點解會變成咁, 我囡囡在幼稚園時好鍾意返學ca....

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 14:12 發表
個咁惡的中文老師, 經家長投訢後, 會有用嗎 ?

我個囡只係話孫老師惡, 但就鍾意呂老師喎.

好在就係我個囡都好鐘意一年級既生活 (最攪笑係佢同我講, 其實我真係好鐘意做功課架, 因為可以學多d野)  真係唔知真定假...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 14:18 發表
其實又邊敢投訴, 我都係其他家長提出, 我又有同感, 我都驚佢標籤左我囡囡ca.. 不過班主任話去了解下喎... 不過我覺得都係意見接受, 態度照舊個種囉...

事實我而家個心真係好痛, 唔知點解會變成咁, 我囡囡在幼稚園時 ...

你地好, 我個囡讀一丁(1D)班。
雖然我未有聽到個女話唔想上中文堂(佢應該都係孫老師教), 但係做家長係咪應該以身作則, 教子女用正面思維。有懷疑應該直接向學校提出查詢(唔係投訴), 唔好估估下, 亦唔好諗老師會標籤自己子女; 家長過多的負面思維只會對子女有壞影響。

做人父母, 你估我會比d負面信息囡囡咩,學習是人生必然嘅階段, 大家都經歷過, 再蠢都唔會比負面信息佢地啦.  當然會同佢講d好正面嘅野, 但小朋友又唔係真係咁容易明白箇中嘅道理呢?  我亦同其他家長一樣已經反映了, 但又唔可以不斷重覆做呢樣野.. 因為我都希望學校同家長可以協調得到.. 我地做父母, 係學校同子女之間的橋樑, 所以唔可以一面倒話對與錯, 只想大家可以合作, 希望囝囝囡囡讀得開心啫....  你估我個心唔痛咩... 尢其是做人阿媽嘅, 佢唔開心, 我都唔會好過ca......

原帖由 搵老襯 於 10-9-28 06:30 發表
雖然我未有聽到個女話唔想上中文堂(佢應該都係孫老師教), 但係做家長係咪應該以身作則, 教子女用正面思維。有懷疑應該直接向學校提出查詢(唔係投訴), 唔好估估下, 亦唔好諗老師會標籤 ...

為人父母, 再蠢都唔會比d負面信息自已子女啦...

只是就算你點比d正面信息思維, 無論言語上或是身體力行都好, 佢地都係小朋友, 佢地可以明白嘅都係有限, 你估我真係冇做過咩, 做人媽媽嘅, 為子女做咩冇話唔可以。

父母係子女及學校之間的橋樑, 睇事情係要兩面睇, 量解學校的難處的同時亦要量解子女的感受... 而且去得家長會, 都係為了更了解事情, 可以直接同老師反映.. 而反映嘅亦唔係只得我, 係同時有好幾個家長都反映出問題, 怕且都唔係估估下卦,  唔通幾個小朋友返屋企一齊作一個同樣嘅大話?

大家都有小朋友起度讀書, 今年先係一年班, 都希望囝囝囡囡讀得開心.. 亦希望學校同家長可以合作協調去解決問題啫...................

雖然我未有聽到個女話唔想上中文堂(佢應該都係孫老師教), 但係做家長係咪應該以身作則, 教子女用正面思維。有懷疑應該直接向學校提出查詢(唔係投訴), 唔好估估下, 亦唔好諗老師會標籤 ...

hi,你囡囡都係1D班我女女都係我問佢鍾唔鍾意返學佢話鍾意不過佢有時多野做的時侯就唔鍾意,其實佢地都仲未習憤小學生活因為返學時間長,功課多又無時暑比佢地玩,佢地都要一個適應期,你地可以SEND E-MAIL比D老師佢地會回覆你架

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 14:11 發表
囡囡原本好鍾意普通話中文堂, 但就是之前講嘅原因, 話而家唔鍾意.

你可以搵中文科老師傾下如何協助佢改善

KenixSoSum,

我係小二媽咪,路過,好明白你既心情,小朋友升上小一就同幼稚園好唔同,佢地要時間適應架,而同樣,老師都面對緊二十幾個唔同性格既小朋友,有問題可電郵或電話同老師傾下呀,我舊年就寫字條比老師,老師都好快致電給我架!小朋友學習路漫長,呢D好小事架咋,希望你小朋友快D適應同開心上學。

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-28 10:02 發表
為人父母, 再蠢都唔會比d負面信息自已子女啦...

只是就算你點比d正面信息思維, 無論言語上或是身體力行都好, 佢地都係小朋友, 佢地可以明白嘅都係有限, 你估我真係冇做過咩, 做人媽媽嘅, 為子女做咩冇話唔可以。

...
If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

真係好多謝大家的支持, 我當然會明白啦, 昨天老師亦覆了電話給daddy解釋, daddy已經給囡囡解釋了事情, 只希望囡囡可以從今天起再次認識老師, 改變自已對各樣事情的看法, 因為呢d野, 真係好靠自已...

原帖由 2009_SHW 於 10-9-28 17:45 發表
KenixSoSum,

我係小二媽咪,路過,好明白你既心情,小朋友升上小一就同幼稚園好唔同,佢地要時間適應架,而同樣,老師都面對緊二十幾個唔同性格既小朋友,有問題可電郵或電話同老師傾下呀,我舊年就寫字條比老師,老師都好快致電給我 ...

哈哈! 如果你個女係卓言, 我家長日o個日同你交換左電話啦, 我記得你個女好聰明架嗎. 以後大家多多指教.

原帖由 肥梅 於 10-9-27 10:45 發表
我個女係Cherry卓言,你個女呢?
我地可能在家長會見過既

係啊 ,多多指教
原帖由 chan04 於 10-9-30 13:53 發表
哈哈! 如果你個女係卓言, 我家長日o個日同你交換左電話啦, 我記得你個女好聰明架嗎. 以後大家多多指教.

你女女有冇報星期五英文話劇班呀? 好似10月8日開始上堂呀, 阿女好期待, 唔知好唔好玩呢?

原帖由 肥梅 於 10-9-30 21:26 發表
係啊 ,多多指教

小一開左學1個月點呀,幾好嗎

原帖由 catsuet 於 10-7-10 01:24 發表
我囡都系9月一年班呀,佢系叩門入的。
你囡囡系自行分配入定大抽獎呀?
我聽人講到左四年班會轉返用廣東話上中文堂,點解上左三年普通話又要轉返呢?有冇人知呀? ...
你地開左學,小朋友適應嗎,是否與家長之前諗的一樣好呢?

是呀, 開學已一個月, 小朋友看似很適應學校生活, 但不明白為甚麼他每天早上很易醒, 跟住就丑計, 唔想我返工. 原本可睡到七時多才起床, 現在六時未夠就已經醒了, 真煩惱!

原帖由 Sanmic 於 10-10-1 13:23 發表

如無記錯, 好似話推遲到六年班才用廣東話, 希望將來可全部年級都用普通話教.

原帖由 Sanmic 於 10-10-1 13:23 發表

有啊,我地兩個女又一齊呀,一定好玩啫
原帖由 chan04 於 10-9-30 21:46 發表
你女女有冇報星期五英文話劇班呀? 好似10月8日開始上堂呀, 阿女好期待, 唔知好唔好玩呢?

chan04:
我個女10月4日開始留校自修呀,希望真係可以在學校完成功課啦,梗就真係幫到我啦!
ps.  send左短信比你,check下啦

原帖由 vee_hei 於 10-10-1 19:41 發表
是呀, 開學已一個月, 小朋友看似很適應學校生活, 但不明白為甚麼他每天早上很易醒, 跟住就丑計, 唔想我返工. 原本可睡到七時多才起床, 現在六時未夠就已經醒了, 真煩惱!

...
好簡單,表面好適應, 其實米就係佢希望你同佢一起過這段初上的小一生活羅.你試下同佢瞓.代他可以安睡.

原帖由 肥梅 於 10-10-1 23:56 發表
chan04:
我個女10月4日開始留校自修呀,希望真係可以在學校完成功課啦,梗就真係幫到我啦!
ps.  send左短信比你,check下啦
功課多成點呀,梅姐.