用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月讀禧年小一生
樓主: Yammiwan2004
go

2010年9月讀禧年小一生 [複製鏈接]

請問有無d大仔/ 大囡讀緊緊高年班, 想問下考試範圍通常幾時出架?  真係有d擔心嚟緊既期中考...呢個都係我既考試

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-22 10:54 發表

小三通常考無供詞填充,問故事內容有問答,遲d仲有一個表比佢地背都要考,不過今年有無改就唔知

我記得上年十月中出考試範圍.  其實你都唔駛咁緊張. 放鬆 D 啦.  讀書慢慢長路嘛

原帖由 chungyivianne 於 10-9-22 15:24 發表
請問有無d大仔/ 大囡讀緊緊高年班, 想問下考試範圍通常幾時出架?  真係有d擔心嚟緊既期中考...呢個都係我既考試

我個女都係1b班, 多多指教.

原帖由 hybb 於 10-9-20 22:24 發表
我個仔讀1b班呀

小朋友考試, 其實真係漫漫長路, 而家先係一年班, 可以擔心到幾時呢? 惟有在平時做好d, 唔好臨急抱佛腳..

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加入考試分內(因中英文默書是沒有考試的),所以如果平時這幾部份可以爭取好的成績, 大概可以在考試時幫補一下。

原帖由 chungyivianne 於 10-9-22 15:24 發表

考試範圍會預早出通告比你地,有足夠時間溫習同埋考試前一星期有評估,你可以用評估份卷同佢地溫習大致點樣出題目

都係既, 我會放鬆d.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-24 10:03 發表
小朋友考試, 其實真係漫漫長路, 而家先係一年班, 可以擔心到幾時呢? 惟有在平時做好d, 唔好臨急抱佛腳..

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加 ...

嘩, 咁快又話考試啦, 我唸都未唸過呀 !!

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-24 10:05 發表

考試範圍會預早出通告比你地,有足夠時間溫習同埋考試前一星期有評估,你可以用評估份卷同佢地溫習大致點樣出題目

唔知有冇家長出席左星期六嘅家長會呢?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-24 10:03 發表

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加 ...

我個女係Cherry卓言,你個女呢?
我地可能在家長會見過既
原帖由 chan04 於 10-9-23 22:50 發表
我個女都係1b班, 多多指教.

我有出席家長會呀!  我個囡讀1A

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 09:22 發表
唔知有冇家長出席左星期六嘅家長會呢?

我囡囡係1c班, 家長有好多投訴。

1. 老師好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師要同學做習作,要所有同學仔做完習作先可以小息, 於是附有小朋友做唔完, 成班冇得小息
3. 有老師唔知點解取消了體育課, 改上其他科目。
4. 開學無耐, 唔點d課程好似好趕咁, 攪到好多家長神經緊張。

你地個班有冇呢d情況?

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 11:27 發表
我有出席家長會呀!  我個囡讀1A

1 & 2 都無, 反而係我個囡做功課做得慢, 佢同另外幾位同學無得小息.
3. 我都有聽個囡講試過無得上體育堂, 但係佢又講唔出做乜, 只係唔開心.
4. 課程我又唔覺太緊張.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 11:39 發表

1. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...

我囝囝1A班, 無聽佢講老師好惡喎!

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 11:39 發表

1. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...

於是我就問我囡囡, 咁冇得上體育課, 咁上左咩課, 囡囡話上左中文科, 我再番查下佢上課時間表, 原來中文科及體育課嘅老師係同一個人, 咁即係中文科老師將體育課取消,用埋來上中文課啦!

另外, 班主任又話佢從來都未試過唔比小息小朋友, 亦未試過有小朋友頑皮要成班受罰冇得小息... 於是附我又查下時間表, 除了班主任外, 其餘在小息前個堂都是中文科, 咁即係原來問題係出自個中文老師, 唔怪得我囡囡同我講唔鍾意上中文課。

其實我又唔係話怪個中文老師, 之不過小朋友剛升上嚟, 又唔使嚴得咁緊要,開學都唔夠一個月, 又冇得小息, 又冇得上體育課, 都係小朋友返學最鍾意及期待嘅時間, 而家攪到小朋友返學, 要由上午8:00開始起坐起課室到3:00先放得學, 轉堂又話唔比談話, 我係大人, 都冇可能成7個鐘頭一句說話都唔同人講啦...

有時我想, 如果我係佢, 又真係.........

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 12:35 發表
1 & 2 都無, 反而係我個囡做功課做得慢, 佢同另外幾位同學無得小息.
3. 我都有聽個囡講試過無得上體育堂, 但係佢又講唔出做乜, 只係唔開心.

...

我囝囝話個日改咗上星期五的課, 但奇怪的是, D書本啱用咩?
我都唔明白佢講嘜!

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 12:35 發表

...

中英數課, 基本上日日都有嘅, 加上中英數的老師如果兼有其他科的話, 其真更改上課科目一d都唔難..

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 13:56 發表
我囝囝話個日改咗上星期五的課, 但奇怪的是, D書本啱用咩?
我都唔明白佢講嘜!

星期六家長會我無去, 但之前個示學日就去咗. 睇見1A班上中文堂好開心, 個個都不停舉手爭答問題, 而且好似都幾嘈.
不知是否有家長在看的關係.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 13:38 發表
於是我就問我囡囡, 咁冇得上體育課, 咁上左咩課, 囡囡話上左中文科, 我再番查下佢上課時間表, 原來中文科及體育課嘅老師係同一個人, 咁即係中文科老師將體育課取消,用埋來上中文課啦!

另外, 班主任又話佢從來都未試 ...

咁又係, 我個囝都唔鐘意上中文堂, 因為聽唔明普通話.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 14:00 發表
中英數課, 基本上日日都有嘅, 加上中英數的老師如果兼有其他科的話, 其真更改上課科目一d都唔難..

呢個一定係啦

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 14:03 發表
星期六家長會我無去, 但之前個示學日就去咗. 睇見1D班上中文堂好開心, 個個都不停舉手爭答問題, 而且好似都幾嘈.
不知是否有家長在看的關係.

囡囡原本好鍾意普通話中文堂, 但就是之前講嘅原因, 話而家唔鍾意.

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 14:06 發表
咁又係, 我個囝都唔鐘意上中文堂, 因為聽唔明普通話.
‹ 上一主題|下一主題