用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月讀禧年小一生
樓主: Yammiwan2004
go

2010年9月讀禧年小一生 [複製鏈接]

原帖由 qkhui 於 10-9-15 23:15 發表
hi Yammiwan2004, 你仔仔上年3年級.. 是可是很忙? 很多功課 ? 我覺得岩岩開學, 都巳唔少功課.. 加上無得上綱睇手冊, 亞仔巳比老師寫了一次手冊... 激死. 成日仲好似傻下傻下噉.. 都唔知點攪....

...

hi,我仔仔上年3年級比2年級係多功課尢其是放d長假仲多功課,又要做好多tsa我仔仔都係傻下傻下感又心散,成日要提佢呢樣個樣但上咗四年級後改善咗好多,放心佢地會好快適應到

星期五會去,但星期六個家會就請唔到假去啦!    

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:37 發表
請問大家今個星期五會唔會出席學校那個教學會?

原本打算出席, 但星期五好似主要係比d幼稚園生及家長, 所以25號個日先去.

原帖由 vee_hei 於 10-9-16 11:15 發表
星期五會去,但星期六個家會就請唔到假去啦!    

嘻嘻, 我成功左, 今日無帶數學書.  你呀仔又係1A班, 咁你聽日去唔去個家長會呀?  

我個囡係第五組 (檸檬組).

原帖由 vee_hei 於 10-9-15 13:28 發表
我仔仔同你個囡囡一樣,堅持要帶數學書.他也是1A.

星期五去,星期六就去唔到.真失望!!
唔記得他是其麼組,再問下佢先.
他被選做' 清潔糾察 ', 第一日很開心, 但昨晚就話想做組長喎!不想做'清潔糾察'..

原帖由 chungyivianne 於 10-9-16 12:24 發表
嘻嘻, 我成功左, 今日無帶數學書.  你呀仔又係1A班, 咁你聽日去唔去個家長會呀?  

我個囡係第五組 (檸檬組).

我個囡都好想做呀, 不過老師無選到佢, 反而佢係組既組長.
聽日原來有表演睇, 我個囡都係其中一份子呀!

原帖由 vee_hei 於 10-9-16 13:07 發表
星期五去,星期六就去唔到.真失望!!
唔記得他是其麼組,再問下佢先.
他被選做' 清潔糾察 ', 第一日很開心, 但昨晚就話想做組長喎!不想做'清潔糾察'..

...

今日去睇咗佢哋上學,個個都好擁躍舉手.上得好開心.

原帖由 chungyivianne 於 10-9-16 22:37 發表
我個囡都好想做呀, 不過老師無選到佢, 反而佢係組既組長.
聽日原來有表演睇, 我個囡都係其中一份子呀!

唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其餘兩個係邊兩個, 真係比佢激死....

原帖由 vee_hei 於 10-9-17 22:31 發表

係呀, 今日睇佢地上堂真係好開心呀, 無諗過我個囡會主動舉咁多次手答問題, 真係多謝呂老師同孫老師既教導!

原帖由 vee_hei 於 10-9-17 22:31 發表

幫唔到你,我個囡今日唔係做呢份功課。

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-17 23:22 發表
唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其 ...

可能同1B班差不多, 係第二課的詞語, 囡囡好驚會比老師罰..

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-17 23:22 發表
唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其 ...

我仔仔仲烏龍,唔見咗張工作紙,無得做添!

原來可以打電話返學校, 老公星期六打返學校問, 學校都幫到手..

原帖由 vee_hei 於 10-9-19 00:58 發表
我仔仔仲烏龍,唔見咗張工作紙,無得做添!

回復 16# Yammiwan2004 的帖子

我個仔讀1b班呀

回復 4# KenixSoSum 的帖子

佢驚比老師罰都好, 我果個真係矇到....乜都唔知, 無交功課比老師寫手冊都係唔知!!!!

回復 4# vee_hei 的帖子

其實唔會唔見, 應該只係留係學校, 不過我個仔係經常將功課袋留係學校, 成日都做唔到功課

回復 1# hybb 的帖子

hello,hybb
可有加入家教會?

回復 2# hybb 的帖子

係呀,他留咗係學校,老師寫手冊,叫他補做.

想問問, 小三聖經考試背金句, 要不要考經文的出處?
謝謝 !

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-16 09:34 發表

hi,我仔仔上年3年級比2年級係多功課尢其是放d長假仲多功課,又要做好多tsa我仔仔都係傻下傻下感又心散,成日要提佢呢樣個樣但上咗四年級後改善咗好多,放心佢地會好快適應到 ...

原帖由 qkhui 於 10-9-22 09:49 發表
想問問, 小三聖經考試背金句, 要不要考經文的出處?
謝謝 !

小三通常考無供詞填充,問故事內容有問答,遲d仲有一個表比佢地背都要考,不過今年有無改就唔知
‹ 上一主題|下一主題