用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月讀禧年小一生
樓主: Yammiwan2004
go

2010年9月讀禧年小一生

囡囡話老師冇叫帶, 如果要帶,老師會寫起家課冊..

我會買i-classroom個課程, 因為囡囡好鍾意開電腦玩, 咪叫佢開嚟做下練習囉。

原帖由 chungyivianne 於 10-9-14 12:52 發表
我都覺得學校網站張貼每日既功課真係好好呀!  而家我個囡每日大約4:00就會call我, 咁我就可以係office同佢對有咩功課要做, 返到屋企就輕鬆好多...
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用 ...

咁我回去check下佢本英文書先, 因為手冊沒有寫出左範圍, 小朋友又唔識講返比我知

中文果個範圍我見到網上家課欄度話出左, 但係我個小朋友今日可能比老師貼範圍, 而家連本書都無拎返屋企, 唔止無得溫書, 連功課都做唔到(因為今日要寫詞語, 無書寫唔到)

其實我放好晏ga, 我回去他已要睡覺(我回到家10點半左右) 所以而家搵緊補習...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 12:12 發表
明天係英默 one to ten,仲有時間溫,小朋友其實記性都好好,千祈唔好睇小佢地,期考前的四次英默範圍,已貼了在英文書第一頁,仲有埋日期..可以看看呀...

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後 ...

你地d 小朋友好叻囉...我果個乜都唔識講, 個書包好似一日比一日重.....唉, 今晚問下佢先

原帖由 vee_hei 於 10-9-14 13:44 發表
我個小朋友都話無用到,叫他不要帶,他又不肯,話如果要用點喎!!

iclass 我都考慮緊買唔買, 但係佢最吸引我一樣野係可以比佢溫書同埋有考試練習, 今晚回家看看他們的網址再決定

另外你地覺得覺其實學校既家課欄有d野都係唔清楚 ga?

好似佢地話通告幾多份, 有時都唔知邊d係, 邊d唔係通告.....再加上小朋友又未必記得老師講既野, 總之返到屋企就甩甩漏漏, 好煩呀
原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 14:26 發表

我會買i-classroom個課程, 因為囡囡好鍾意開電腦玩, 咪叫佢開嚟做下練習囉。

我囡囡係讀1b,
報左"留校自修計劃",都係又抽唔到...
不過就報左"戲劇英文拼音"

原帖由 hybb 於 10-9-14 18:15 發表
iclass 我都考慮緊買唔買, 但係佢最吸引我一樣野係可以比佢溫書同埋有考試練習, 今晚回家看看他們的網址再決定

另外你地覺得覺其實學校既家課欄有d野都係唔清楚 ga?

好似佢地話通告幾多份, 有時都唔知邊d係, 邊d唔 ...

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告

我已經叫左我個囡唔好帶數學書, 但係佢又驚老師話佢唔帶...kenix, 你個囡讀邊班架?  我個囡讀1A, 如果讀同一班, 我會再說服佢唔好帶...

我都會買i-classroom個課程, 等佢做多份練習都好.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 14:26 發表

一年的數學教科書暫時唔駛帶 gar, 只喺帶學校派嗰本單元冊就得啦, 到要帶時, 老師會寫家課冊.  你氹吓佢啦.

你試吓叫女女自己問吓個老師要唔要帶,  等老師話佢知唔駛帶住, 咁佢應該會安心 d.

原帖由 chungyivianne 於 10-9-15 10:03 發表
我已經叫左我個囡唔好帶數學書, 但係佢又驚老師話佢唔帶...kenix, 你個囡讀邊班架?  我個囡讀1A, 如果讀同一班, 我會再說服佢唔好帶...

我都會買i-classroom個課程, 等佢做多份練習都好.

...

我囡囡1c班, 但無論邊班,課程都一樣..唔使擔心咁多, 加上一年班, 老師只會提醒小朋友,唔會罰.... 如果全班都要帶, 只係你個小朋友冇帶, 老師會寫起小朋友手冊,提醒家長, 一定唔會罰..

原帖由 chungyivianne 於 10-9-15 10:03 發表

...

唔該哂!  等我今晚同佢傾下跟住聽日唔帶先.  

唔知今日英文默書默成點呢?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-15 11:43 發表
我囡囡1c班, 但無論邊班,課程都一樣..唔使擔心咁多, 加上一年班, 老師只會提醒小朋友,唔會罰.... 如果全班都要帶, 只係你個小朋友冇帶, 老師會寫起小朋友手冊,提醒家長, 一定唔會罰..

...

聽你咁講, 我都決定唔買啦,因為我都覺得沒有時間做咁多練習.

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 09:51 發表

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告 ...

我仔仔同你個囡囡一樣,堅持要帶數學書.他也是1A.

...

嗨嗨, 我亞仔都係1b班, 終於搵到個人照應啦

留校自修收左, very good luck, thanks god

原帖由 肥梅 於 10-9-15 00:36 發表
我囡囡係讀1b,
報左"留校自修計劃",都係又抽唔到...
不過就報左"戲劇英文拼音"

我上過iclassroom果個web site, 睇過d野, 似係一d animation, 小朋友應該真係無時間用, 所以都係唔買lu~

不過我真係唔知遲d有咁多免費網上資源wor, 多謝你提醒

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 09:51 發表

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告 ...

識堅持都好過我個仔矇矇下, 上乜堂, 老師講乜都唔知呀
原帖由 vee_hei 於 10-9-15 13:28 發表
我仔仔同你個囡囡一樣,堅持要帶數學書.他也是1A.

請問大家今個星期五會唔會出席學校那個教學會?

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:35 發表
我上過iclassroom果個web site, 睇過d野, 似係一d animation, 小朋友應該真係無時間用, 所以都係唔買lu~

不過我真係唔知遲d有咁多免費網上資源wor, 多謝你提醒

...

因為我仔仔讀緊四年班,所以知道佢地真係無咩時間做禁多上網功課

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:37 發表
請問大家今個星期五會唔會出席學校那個教學會?

我會去你地有無小朋友讀1D班?

多謝提醒
我都諗佢都唔夠時間做,

hi Yammiwan2004, 你仔仔上年3年級.. 是可是很忙? 很多功課 ? 我覺得岩岩開學, 都巳唔少功課.. 加上無得上綱睇手冊, 亞仔巳比老師寫了一次手冊... 激死. 成日仲好似傻下傻下噉.. 都唔知點攪....

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 14:43 發表

因為我仔仔讀緊四年班,所以知道佢地真係無咩時間做禁多上網功課