用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區, 男仔有何選擇??
go

油尖旺區, 男仔有何選擇?? [複製鏈接]

真係唔識選擇?? 有人可以指下路嗎??
   0    0    0    0
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

就算有媽咪想指路比你,都唔知點比啦!

起碼你都講吓你個仔個banding先啦!

新手上路, Sorry!
佢今年升小五, 過去四年每年全級都係十五名內,性格內何,因經濟原因無學樂器,只有參加校內課外活動,今年老師無乜評論,只說無乜問題.
最近友人提起才知升中好早要準備,自知入九華末必啱我們這種家庭,想問還有有什麼選擇呢???(區內/外)

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

首階段可試九華, 如是油天或陳守仁全級頭15名都大機會收, 其他小学唔清楚, 油尖旺有2間band 1男校, 所以派位都唔洗太擔心。

原帖由 moyan 於 10-7-9 13:24 發表
首階段可試九華, 如是油天或陳守仁全級頭15名都大機會收, 其他小学唔清楚, 油尖旺有2間band 1男校, 所以派位都唔洗太擔心。

請問,如果我仔小學係深水埗區(都是全級15名內),如果轉跟住址去油尖旺,入band1機會是否大過在深水埗?就算首階段無把握,但大抽獎是否有大機會?

如果小學不是太差,全級15名又有其他課外活動內去面試,很大機會.油尖旺,對男仔很有利.
原帖由 fion6406 於 10-7-9 13:40 發表

請問,如果我仔小學係深水埗區(都是全級15名內),如果轉跟住址去油尖旺,入band1機會是否大過在深水埗?就算首階段無把握,但大抽獎是否有大機會? ...

原帖由 yvonne 於 10-7-9 12:52 發表
佢今年升小五, 過去四年每年全級都係十五名內,性格內何,因經濟原因無學學器,只有參加校內課外活動,今年老師無乜評論,只說無乜問題.
最近友人提起才知升中好早要準備,自知入九華末必啱我們這種家庭, ...

九龍華仁唔係貴族學校
佢地之前講過唔想學生因為經濟問題
而錯過耶穌會既教育
所以堅持唔會轉直資

我諗家庭經濟唔成問題

油尖旺,對 band1 男仔很有利!!

邊間小學?

原帖由 yvonne 於 10-7-9 12:52 發表
佢今年升小五, 過去四年每年全級都係十五名內,性格內何,因經濟原因無學學器,只有參加校內課外活動,今年老師無乜評論,只說無乜問題.
最近友人提起才知升中好早要準備,自知入九華末必啱我們這種家庭, ...

原帖由 20091 於 10-7-9 14:22 發表
如果小學不是太差,全級15名又有其他課外活動內去面試,很大機會.油尖旺,對男仔很有利.

我仔小學雖是津校,還是不差的......。課外活動是有,但無獎,學校雖是不差,但無陳守仁/油天咁有名氣,沒有5名內,自行信心還是不大。

見有些BK媽媽的孩子,大抽獎Band1都派去Band 2尾,就有點擔心,油尖旺無band 2學校,如果九華+聖芳濟+銘基 都抽唔入,就會好後。

原帖由 panbaby 於 10-7-9 19:01 發表
邊間小學?

唔係油天及陳守仁.

原帖由 JoeyyeoJ 於 10-7-9 14:45 發表

九龍華仁唔係貴族學校
佢地之前講過唔想學生因為經濟問題
而錯過耶穌會既教育
所以堅持唔會轉直資

我諗家庭經濟唔成問題

可能我覺得現今學生總要樂器,運動有cerf.先有機會入到(首輪),屋企未來都無可能係呢方面有support.

原帖由 fion6406 於 10-7-9 19:58 發表

我仔小學雖是津校,還是不差的......。課外活動是有,但無獎,學校雖是不差,但無陳守仁/油天咁有名氣,沒有5名內,自行信心還是不大。

見有些BK媽媽的孩子,大抽獎Band1都派去Band 2尾,就有點擔心,油尖旺無band 2學校,如果九華+聖 ...

感覺一樣.

油尖旺無band 2 學校,揀錯咗好似累咗佢,好無奈.

原帖由 20091 於 10-7-9 14:22 發表

佢無攞過校外獎,除咗讀書成績較佳,都無乜可以拎出黎,兼且佢真係好內向,由細到大都唔係好出聲,所以我都幾擔心.

原帖由 yvonne 於 10-7-9 20:45 發表

佢無攞過校外獎,除咗讀書成績較佳,都無乜可以拎出黎,兼且佢真係好內向,由細到大都唔係好出聲,所以我都幾擔心.

你應該查下小學去年及今年派band 1的百分比,過往band 1學生的多數派去那些英中,由深水埗轉去油尖旺,或有機會跌band,了解清楚才考慮轉區。

原帖由 凍奶茶 於 10-7-9 21:35 發表

你應該查下小學去年及今年派band 1的百分比,過往band 1學生的多數派去那些英中,由深水埗轉去油尖旺,或有機會跌band,了解清楚才考慮轉區。

謝謝!
我是油尖旺的,而深水埗區是另一位家長.

如想查band 1比率,是否可以開學後問班主任呢?

原帖由 yvonne 於 10-7-10 20:08 發表

謝謝!
我是油尖旺的,而深水埗區是另一位家長.

如想查band 1比率,是否可以開學後問班主任呢?

你囝囝今年2010年9月升小五,巳經有着數,就算現在班主任話你聽全級考1-xx名內係Band One,你都不要信,你耐心等一年,俾心機考5年級下學期呈分試,等到你囝囝的上一屆小六畢業的一班師兄師姐,出晒派位成績,如果佢地3次呈分試全級總名次e.g.1-70名屬於Band One,咁你囝囝安全網咪考55名之內都好穩陣屬於Band One囉,你囝囝用呢個Banding 去统一派位乙部選校才是最準確,至於怎樣打探上屆的成績,1.老師會同你講、2.向上屆家長打探、3.有些小學好鍾意出風頭,會登晒派位結果出嚟,你就讀呢啲學校最正,起碼唔駛老師家長講,你都可以計得到全級考幾名內屬於Band One。

如果囝囝內向,自行真係好蝕底,不過都計約50%成績,唔好灰心,我跟住講果啲,會有人鬧我,油尖旺我也搜集了一些專業意見,你囝囝咁讀得書我建議你首選SFXC,次選銘基,QE跌Watt,九華更不濟。如果你想再了解怎樣分Band及其他學校資料,去找KHMAMA的post,我也有些posts提及,不過很散,咁梗係KHMAMA pro啲和整理得好啲。如果到出年你仍不太明白,你可以將小學名,囝囝名次,pm 我,如果我到時仲未死,我可以幫你分析吓選校機會,不過凡事都無絕對,我唔會包生仔。其他人請不要pm我,我唔係專家,信我累咗你地就無謂吖!

你講嘢很消極,囝囝內向會更受影響,樂觀啲才能夠自己幫自己嗎!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

你好

我見你的POST 十分有見地, 想請問QE 及九華怎樣跌Watt, 有沒有什麼特別原因? 我也聽過這個說法, 在我的年代, 兩間都是頂尖名校, 可否請教?  聽聞女仔在這個網更不利, 是不是?

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 22:23 發表

你囝囝今年2010年9月升小五,巳經有着數,就算現在班主任話你聽全級考1-xx名內係Band One,你都不要信,你耐心等一年,俾心機考5年級下學期呈分試,等到你囝囝的上一屆小六畢業的一班師兄師姐,出晒派位成績,如果佢地3次呈分試全 ...

原帖由 panbaby 於 10-7-10 22:43 發表
你好

我見你的POST 十分有見地, 想請問QE 及九華怎樣跌Watt, 有沒有什麼特別原因? 我也聽過這個說法, 在我的年代, 兩間都是頂尖名校, 可否請教?  聽聞女仔在這個網更不利, 是不是?

...

在我的年代,九龍區最top我會選九華、QE、女拔,三間不分先後,所以唔好像啲阿伯阿婆成日話以前點樣叻,我覺得最重要是睇吓是否合適,YVONNE話佢囝囝頭15名但內向,這區男仔可以揀的中學,我認為目前成績最好是SFXC,而且校風樸實,會適合佢囝囝。次選機會,銘基會容易入過QE,而且不錯。兩年後會有不少變數,暫時我會係咁睇。

至於乜乜名校為何跌Watt,我自問唔夠資格評論,而且巳經有很多局內人講過,無謂班門弄斧。

油尖旺校網是否對女仔不利?你自己睇吓以下油尖旺名校舊油天今年公佈女仔的派位結果,明年連SMCC都轉咗一條龍,無埋添,咁樣你話呢...

舊油天  全級男女共187人
女仔升讀的Band One中學:
自行+派位 (本區及他區)
真光女書院 9
SMCC    3
QE      5女
銘基    3女
循道     2女

自行+直資(外區)
MCS       1
SPCC     1女
DGS      1
王少清  1女
上智     1

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。
‹ 上一主題|下一主題