用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~
go

又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~ [複製鏈接]

版主將[那間直資/私立是真正活動教學]置頂,令我好少走入嚟但都看得到咁好的討論.thanks.

本來唔打算開新post,而打算自己在外面找多一點資料,因為傳統vs活動,似是永恒兼老生常談的問題,無謂無端又開新post;但這問題近期糾纏在我腦中,想不通,所以寫出來,想聽聽各位資深家長意見.

好.入正題...

我阿囡今個8月讀pn,現在我開始思考她的小學問題.阿囡一向專注力很強,很喜歡看書,也很喜歡聽歌及唱歌.性格少少好動,不能算是文靜,但也不是坐唔定那類人.她上playgroup的老師說,她很受教,也夠胆去嘗試做一些她不懂的事情,語言能力好.老師說,既然受教,可去試吓考傳統名校吧,無謂浪費了她這些優勢.

本來,我打算找間學校讓她走IB然後留學海外的路.原因如下:

1. 不想她考新高中試,雖然人家說新高中也是參考了IB並改善而成,但我不敢說15年之後(即阿囡要考新高中的時候),教育制度改成點.簡單言,對教育制度無乜信心.

2. 不想她的學校生涯充滿補習/默書/背誦

3. 不想握殺她今天對求學充滿興趣的心 (這點,我明白,當然走傳統學校之路,也不一定握殺求學的興趣,只不過,這個[危機]在傳統學校的機會好像大一點...)

然而,聽了老師的那番話,又重新思考過一遍.

而以下這些問題,就一直在我腦中糾纏不清:

1. 受教~換言之,她比較大機會在傳統教育模式下生存,那,是不是即等如她應該讀傳統學校?

2. 如果不選這類學校,是不是等如浪費了她受教這項特質?

3. 如果從功利的角度講,老師的話是不是也頗有一番道理? (功利地去思考升學問題,本來沒有什麼不對,或者說,是一種在現行制度下求生存的態度?)
   2    0    0    0

agree..

if kids are 受教, they will do good in any education system. parents just choose the right one for them.

if 傳統教育 has no merits at all in your mind..... why need compare?

原帖由 Christi 於 10-7-9 01:03 發表
1. 受教~換言之,她比較大機會在傳統教育模式下生存,那,是不是即等如她應該讀傳統學校? ...

醒目開學勳章

我覺得兩者唔會只有黑同白, 你女受教, 唔存在會被匡在學校教育模式的框中.  

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題, 我自己個女讀左4年活動學校, 我都唔可以有definite answer
我都會唸, 如果當初唔揀呢間, 揀左聖xx, 今時今日個女會係點? (人就係咁, 人生交叉點過後總會無啦啦唸埋d無謂野)
我會唸, 如果佢一路傳統式學習, 其實會唔會"迫"到佢上? 係咪一路guide住佢佢會容易d搵到方向? 我女對住"生吞硬記"大量資料呢方面的確較弱 (唔係批評傳統學校只識生吞硬記, 而係學習途中真係有d野需要硬食的, 呢樣o係我女學日文記vocab就暴露晒出黎)
但另一方面, 我又可以肯定講句, 自己搵資料自己消化, 唔局限資料來源活學活用, 我女學校d學生係好強, 之前我都講過, 活動教學就有呢個好處: 學生可以就住自己水平同要求, 學到好深好遠

性格方面, 由於做錯野無好大consequence, 學生就難免覺得"唔記得之嘛" "下次做返lor", 你要講discipline.........呢方面係弱d, 但小朋友唔怕錯唔怕試, 對佢地成長又係有好處, 至少佢地同大人講野唔會就住就住, 我地做家長都希望時時可以keep住同佢地有計傾丫

樓主, 如果我係你, 我會睇晒考晒2款, 自己去感受下, 帶女女去感受下, 形容一下2種學校既返學, 做功課, 評估模式, 針無2頭利, 你可以同女女一齊研究下, 究竟自己想要咩, 女女想要咩

醒目開學勳章

同意

沒有絕對性的,只可以說那種較適合自己的小朋友

試想想,像一些豆類如花生非常有營養,但對一些對花生有敏感的,卻是致命的

如果傳統的學校唔能夠幫助自己的小朋友正常健康發展,相反亦是,那就算收自己的小朋友的學校是超級好,對小朋友都是唔好的.

所以,無謂紏纏與活動或傳統,花多一些時間去跟自己的小朋友相處,了解小朋友的特質,強弱地方,找出適合的學校

只要肯放棄自己的喜好,一定會找到適合的學校

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-12 10:06 發表
呢個問題, 我自己個女讀左4年活動學校, 我都唔可以有definite answer
我都會唸, 如果當初唔揀呢間, 揀左聖xx, 今時今日個女會係點? (人就係咁, 人生交叉點過後總會無啦啦唸埋d無謂野)
我會唸, 如果佢一路傳 ...

十分同意樓上所講, 并不是那一種教學方法好的問題, 而是那一種比較適合你女女!

你女女現在才PN, 建議再多觀察她的性格及行為發展, 因為其實她的一切還在發展中呢, 長的越大, 有些現時你不知道的, 可能會慢慢出現....

因為我的仔仔就是這樣, 我仔仔K1, 我一直亦與你有相同的問題, 而我以往都認為他讀傳統及活動教學都可, 因覺得他沒有特別偏向! 而我自己更想他讀活動教學的學校! 但最近半年我卻有不一樣的發現....另我覺得傳統學校可能天適合他!

我都覺得要再觀察吓先, 始終小朋友而家都仲係pn, 可能真係要上到k2左右, 課程開始深, 同埋有功課, 先知小朋友在這方面是否投入, 受唔受教有時都真係唔係咁快下判斷, 因為我有個朋友個囝囝在幼稚園初期都真係幾乖巧, 都算係受教既小朋友, 但一到左升k2下學期, 成個人好似唔同晒, mami話東佢就做西, 仲成日在學校同老師鬥氣唔肯坐定定! 大家都趺晒眼鏡啊!

多謝晒各位媽咪既意見.

冇錯,人係會變,但如果撇除晒所有外在既制度因素唔去考慮,係一個最理想既世界,我地作為家長既,應該係可以因應仔女唔同既品性去選擇適合佢既教育制度.於是我可以慢慢睇吓個女發展成點,然後幫佢揀個啱既制度(或者講:相對而言係比較啱既制度)比佢.

但係,搞到全世界都咁煩惱,就係因為一到升小,又有大抽獎,又扣門又乜又物.變咗外在有好多不確定性.

當我唔想個女成為呢啲不確定的情況下的犧牲品(大家都知道面試/抽獎呢啲嘢,雖則努力不可少,但有時真係睇運氣),我唯有幫阿囡早早鋪路.

但係要早早鋪路,就要在(學大家所講)阿女性格未乜定型之前幫佢揀.

超! 有時諗起真係火都嚟(諗起各位小朋友都要係呢啲隙縫之中搵路行),真係多得香港既教育制度唔少!

有時諗,點解會在傳統同非傳統教學之間掙扎?講到底,就係因為傳統教學出咗一啲問題,於是催生咗另一啲非傳統教學. 我早排同一位資歷好深又曾經做過教署視學官既朋友傾過偈,佢講某啲非主流學校引入英國既教育方式,而呢啲,我地視之為非傳統既教學方式,根本係人地既傳統教學方法(呢度只係講緊學前教育)......

好,呻完! 無端端扯到好遠添...sorry...

簡單嚟講,阿囡嚟緊讀維記PN,小學我想佢入蔡繼有,但朋友們叫我在K1時報番一啲傳統啲既,谷一啲既KG,方便日後升小.

當然,報,唔一定收.報完,收咗可以再諗轉唔轉,但傳統vs活動呢個問題,我一樣要解決,至少自己要清晰.

多謝大家意見,我都會按阿女品性行先.

呢期做父母真係好難.

醒目開學勳章

如果打算參加政府的小一派位遊戲,就唔駛考慮活動定傳統啦

試想想,第1輪論出身 (無論是世襲或計分) ,即係唔係你可以因那間學校適合自己的小朋友就可以入,是有沒有分

第2輪,論你住在那決定機會的大小.更加不會因己的小朋友適合去選

只有你目標是直資或私校才需要考慮活動定傳統

我們作小朋友時多簡單(大部份,不是全部),只要有書讀就可以,你讀唔讀得到,父母可來咁多時間理你,起碼我是這樣的基層成長的
可來關心小一要自己行路半小時返學danger
可來要參加東,參加西

原帖由 Christi 於 10-7-12 23:41 發表
多謝晒各位媽咪既意見.

冇錯,人係會變,但如果撇除晒所有外在既制度因素唔去考慮,係一個最理想既世界,我地作為家長既,應該係可以因應仔女唔同既品性去選擇適合佢既教育制度.於是我可以慢慢睇吓個女發展成點,然後幫佢 ...

I think it is easier said than done that one should choose according to your child's character unless his/her character is very obvious.

For me it is a dilemma  cos my child is extremely active and creative but also disciplined enough to complete his homework on his own accord and his school teacher thinks he can suit traditional schools.

Can you share what makes you all think your child is suited to traditional vs non traditional?

Even though i see a trend of IB and 334, general studies etc seems to be geared for out of the box thinking but i do NOT think HK's education system will change v much in 6 or 11 yrs time when our child need to compete against one another... (meaning scoring marks still matters!)

starrybb,

不如咁講啦,用我自己做例子.
我地以前好簡單,有乜讀乜.只知求分數考好個試.我係乖乖女型,小學中學都成績好,加上中學有一班狂催谷的老師,於是會考考得幾好,可以一直讀上去.
當然,我好多謝我的老師.當時學校生活都幾開心架,成班同學為咗考試衝呀衝,但並冇諗過如果冇咗考試,咁自己會想讀乜嘢書.但回頭諗番,以前學過既嘢,依家7成唔記得.以前讀書充實了時間,反而唔知自己真正既興趣(呢度唔係講消遣之類的興趣,而係搵工搵邊行之類).

我今日的結論,係一個人唔駛好似我地以前考8科,考9科會考咁,學咁多嘢架,例如,西史,唔駛讀到咁深入架(除非自己有興趣).我地嗰時真係[全人教育]呀! [全]到乜都半桶水,又冇時間深入發掘研究自己有興趣既嘢.

所以我唔係好想阿囡學我咁樣.除非佢讀傳統學校讀到超級出色+好自覺自己做緊乜+與自己的興趣相符.但出現呢個情況的機會好似唔係好大.

原帖由 starrybb 於 10-7-13 23:17 發表
I think it is easier said than done that one should choose according to your child's character unless his/her character is very obvious.

For me it is a dilemma  cos my child is extremely active and  ...

I underwent similar educational system and share your view that there was too much memorising and spoonfeeding of info before we can even digest in our times.

What I am struggling now is how I should choose because I cannot tell at his age what his character suits which interestingly many share this was how they make a choice.

I feel i am making a decision for him based on my "hope" for his future.  It is my hope that he is a more rounded person equipped with possibly IB's kind of "broader" thinking which I think is beneficial for lifetime
But at the same time i worry about losing out in public exams ie "scoring higher marks" part because our child is not drilled to tests & exams
Dont get me wrong I am not saying it is an easier syllabus for the happy learning schools on the contrary i feel it requores more effort for the child - is it not easier to score knowing you will be tested within the syllabus compared to writing an assay or do a project about anything under the sun. I am exaggerating here ... on the one hand I want my child to be "broad" but feel it is easier to go the narrow way!

Really dont know how to choose!

原帖由 Christi 於 10-7-14 00:30 發表
starrybb,

不如咁講啦,用我自己做例子.
我地以前好簡單,有乜讀乜.只知求分數考好個試.我係乖乖女型,小學中學都成績好,加上中學有一班狂催谷的老師,於是會考考得幾好,可以一直讀上去.
當然,我好多謝我的老師.當時學 ...

agree with most things they said Ziyi daddy and charlottte mom.
i know very few about IB system... as it's still very new for me. however, one of my wife's friend, her son just finished college and failed his IB.... she was really in panic.... 12 years of investment, time and studies seems wasted....
she knew that her son is not a hard working child.... however, the IB system doesn't help neither.... (please noted that i'm not saying that IB system is good or not good, and i do want to understand and know more from you here).
the point is her son couldn't repeat the last year like normal school does... and repass the IB exam.. (sorry, is that right? we can't repeat the year when we can't catch the study? )
it's true that there is no perfect system.... every parent just try hard to give the best to our kids... knowing that our parents did the same for us.... i don't think we do harder than they did, just in different way as time change.

"呢期做父母真係好難."
近排世界杯effect... 公司流行講決賽結果.... 最初都聽唔明....不過明咗又幾好笑.... (唔好教小朋友... )
我都覺得香港d小朋友同家長..... 如圖:

原帖由 Christi 於 12/7/2010 23:41 發表
多謝晒各位媽咪既意見.

冇錯,人係會變,但如果撇除晒所有外在既制度因素唔去考慮,係一個最理想既世界,我地作為家長既,應該係可以因應仔女唔同既品性去選擇適合佢既教育制度.於是我可以慢慢睇吓個女發展成點,然後幫佢 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章 王國長老

我自己係o係一間好封建既女校出生, 唸返轉頭, 其實好多野好唔開心, d sister管住晒(又stubborn wor!), 校風守舊(呢, 會考最叻果3個一定要選學生會會長, 贏左就做president, 輸左就做vp), 老師講1, 學生無權講2, 老師錯左, 學生唔可以出聲
好彩入到u, 我發現自己好井底之蛙, 原來一直俾人鉗到自己係無思想無主見的, 咩都唔識, 唔好講high level d咩領導力組織力啦
academic又係另一樣野, 我校老師係d做左幾十年既老師, d notes年紀仲大過我, 老師視教書為"搵飯食", 無heart的, 仲記得a-level考完geog果日, o係超市撞到geog老師, 佢問我地點解咁得閒行街, 我地話今日考完試, 黎買d零食返去屋企姐, 老師跟住問"係呀今日考邊科呀"...........老師, 今日考你教果科, geog! (你話佢幾有heart丫!)
唸返轉頭, 真係覺得好枯燥好無謂, 我同自己講, 我唔想我d仔女好似我咁, 讀完十幾年, 連校名都唔想提起, 個人係空心既, 唔識plan唔識做decision making
我唔係話全部傳統學校都係咁, 不過自己有一set唸法, 揀左另一條路姐

Charlotte_mom,我都係女校出身,封建程度大概同你嗰間差不多.
例如:
1.頭髮飾物只可藍或白,但若果同一個髮飾係有藍又有白,就唔得;
2.襪子必須着反頭襪,唔可以係橡筋頭襪,因為,據訓導老師講,橡筋頭襪會影響血液循環. 死未! 大家知唔知乜野係反頭襪?
3.校裙必須及膝之下5寸或以上.

呢啲校規,諗起都好好笑!

PS.之前睇完你啲post,學到唔少野.  ^^

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-14 15:50 發表
我自己係o係一間好封建既女校出生, 唸返轉頭, 其實好多野好唔開心, d sister管住晒(又stubborn wor!), 校風守舊(呢, 會考最叻果3個一定要選學生會會長, 贏左就做president, 輸左就做vp), 老師講1, 學生無權講2, 老師 ...

flostangraphy,請問你太太的朋友的兒子,在哪裡讀IB?

我咁睇,每套課程總有其所設計的考試制度,以便去評核讀完呢個課程既學生既水平.

(所以我一直覺得,讀書梗係為考試架啦,天公地道....分別只是在你個課程設計,同埋考試同評分既設計同重點放係邊.如果考試重點係睇你答既問題中唔中point,中point就比分,例如試講吓唐太宗三大德政,任你吹到天花龍鳳,吹中嗰幾粒字就有分,吹唔中就冇分.咁學生有乜理由唔讀死書?你叫我有自己的分析同埋見解?咪玩啦!

但有啲考試係考你個融會貫通/演繹/綜合/分析能力,要考呢啲試既學生,出嚟又係另一個模樣)

有考試當然有人會合格有人唔合格,不過多謝你提到讀IB有冇得repeat,我冇諗過呢個問題,我會去搵朋友問吓.

據我理解(如有錯,請各位家長更正),IB係偏向後者的一個制度.考六科+寫一篇關於[知識論]的論文.六科,每科最高7分,六科夾埋最高42分;有關知識論的論文(唔記得字數要求,但唔係要好多字),3分.所謂知識論,大學的哲學係都有一門叫[知識論].例如我寫一篇題為[我如何知道我所獲得的知識是真的?]之類.呢篇論文,佔的分只得3分,唔多.不過,如果肥咗,就成個IB試就肥嘞.由此,可以見到呢個課程係幾注重呢篇論文的質素.

當然,咁既制度,家長受唔受,好睇家長自己的價值觀.可能有人覺得好無聊架,但呢部份對我就最吸引.

請各位指正及補充.

原帖由 flostangraphy 於 10-7-14 10:31 發表
agree with most things they said Ziyi daddy and charlottte mom.
i know very few about IB system... as it's still very new for me. however, one of my wife's friend, her son just finished college and f ...

其實可以將事情想得簡單些:
1.  像以前沒有提供活動教學此類教學方式, 根本所有性格的小孩都必須接受傳統式教學, 如果某些小孩是專注力強, 較文靜, 此類教學對於他們來說不是太痛苦; 但某些小孩很活躍, 通常他們的專注力不太強, 比較容易分心, 不喜歡拘束, 但不代表他們的學習能力差, 相反, 他們是聰明的, 祗不過此類教學方式令他們覺得沉悶, 提不起興趣.  所以, 他們的學習成續往往會比專注力強的小孩差, 其實祗是沒有適合他們的教學方式.
2.  如今, 許多學校都推行活動式教學.  可以肯定, 幾乎所有小孩都喜歡該種教學, 因為讀書壓力小, 較少抄寫, 可以輕鬆進行學習, 其學習興趣及能力相對提高, 祗是部份家長總是不多功課不安樂, 擔心學不到知識.  
3.  要明白, 人學習不祗是學知識, 還有很多東西要學, 包括將來出來社會工作如何與人相處及溝通; 如何學會解決困難; 如何令自己開心生活等等, 如果祗是一味讀書, 就算他將來成續比他人好, 可能其它方面是很差的, 在社會上生存往往祗是靠讀書是不夠的.  
4. 個人認為活動式教學能令小孩積極學習, 自信心較強, 較主動, 不會長期處於壓力之下, 思維較靈活, 對小孩之成長有著正面的作用.

please check PM

原帖由 Christi 於 14/7/2010 21:05 發表
flostangraphy,請問你太太的朋友的兒子,在哪裡讀IB?

我咁睇,每套課程總有其所設計的考試制度,以便去評核讀完呢個課程既學生既水平.

(所以我一直覺得,讀書梗係為考試架啦,天公地道....分別只是在你個課程設計,同埋 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題