用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買什麼牌子的黑皮鞋和白色運動鞋給小一學生好 ...
樓主: fionsung
go

買什麼牌子的黑皮鞋和白色運動鞋給小一學生好 [複製鏈接]

原帖由 MUMU2004 於 10-7-15 12:34 發表
金錀校商度有款白色運動鞋, 都幾好.
($60/對) 平!!!

我都有睇過,本來都諗住買,不過對鞋好重呢~

又一城商場頂樓有間童鞋專門店好好多靚鞋標榜健康但唔平

black: geox --> color fall off in rainwhite : mizuno --> very light

星期日睇過美津濃或geox的小童鞋,它們的鞋墊都是平的沒有提供弓位,可能會對一些扁平足不太合適。但又一城裡的西班牙鞋實在太貴。

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 10-7-27 13:51 發表
你講dr. shoxx?? 果度d sales好叻嚇人, 有次sell我仔做腳test, 講到我仔隻腳畸型, 要買千多元的健康鞋, 3個月要換一對, 又話遲咗就無得醫..........我即刻去浸會睇骨科, 醫生話無事。

佢地賣果隻西型牙牌子, 在sogo ...

我個女而家著mizuno, 係跑鞋款, 所以好輕. 但係冇弓位.

我都想問reebok全白色有冇輕款(類似arobic 或跑款), 同埋有冇弓位? 係邊度有得賣?

仲有, 請問除左dr.kong, 仲有冇其他鞋店係有偏平足鞋墊配?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我睇過,reebok, adidas, nike, puma都冇弓位,只new balance有微微弓位,但有些鞋墊都黏死不能拆去更換。
兒童弓位鞋墊在一些賣醫療用品的商店有售,通但常要訂size。
Sogo 唔知那層有西班牙皮鞋賣?

My son now is wearing Paralellei (Germany) leather-shoes and New balance sport shoes. So far so good. I bought the Paralellei (有弓位,送厚墊) at 千色店, around $130-160/pair. U may hv a look.

回覆 2# geox 的文章

又一城 6/f 有間 Dr.shoes 有西班牙做的黑皮鞋 牌子 " MOD 8 "   白色真皮運動鞋 意大利"PETTI"  不過動輒要過 800-1000 一對 專門針對高弓腳和扁平足的設計 但小朋友的腳大得快 你要看看是否有這麼需要

我之前在那裡都買了兩對給大細仔,差不多千五,真係赤赤痛。不過皮料同手工亦係好於一般貨色。佢地著得好舒服。
正於你所講,腳大得快,現在又頂趾。
想買那短筒黑皮鞋,wow又千五。唔知那裡會賣得平D?
永安也有其他牌子的西班牙皮鞋,不過冇短筒和波鞋款,也冇咁靚。

亞女對脚瘦長,至愛ECCO (好似六百幾蚊),一年換一對都唔太殘。但亞仔對脚肥,着唔落。

今年ECCO 無佢嘅size,買咗呢對:

http://shop.nordstrom.com/S/2939524/0~2376780~6009391~6017491~6017495?mediumthumbnail=Y&origin=category&searchtype=&pbo=6017495&P=1

佢話鞋底個墊好厚好舒服。

Sogo 6/F 都有Primigi,唔多款。

This shop has a Kowloon City branch. The sales cheated me once. My son 's toe got hurt wearing the shoe she recommended.

I went back and wanted to change another one. The sales' attiutude was quite bad and cannot get another shoe.

This shop should be black-listed.

原帖由 miffy 於 10-7-27 13:51 發表
你講dr. shoxx?? 果度d sales好叻嚇人, 有次sell我仔做腳test, 講到我仔隻腳畸型, 要買千多元的健康鞋, 3個月要換一對, 又話遲咗就無得醫..........我即刻去浸會睇骨科, 醫生話無事。

佢地賣果隻西型牙牌子, 在sogo ...

學校內著的白波鞋買Dr. Kong ,學校外著的白波鞋買Buster,我喜歡Dr. Kong可以拿鞋墊出來比孩子試清楚對鞋型及大小對不對,不用古古下隻腳弓位/大過或細過鞋墊幾多一目了然,有些鞋墊都黏死不能拆去更換不但只,好多名牌個弓位重要黏錯位或鞋墊下啲縫線手工差都死好易斷線.
我第一次在吉島買Buster就試過弓位黏錯位,孩子一著就說痛,但剪了牌電客務話無得換,只好去文具店買番啲扣帶,扣番個牌先拿番去換,點知拿曬五對出來五對都錯位,最後只好在十隻鞋中找出一隻左一隻右做一對.第二次買時又是要拿幾對出來先有一對無問題,真無奈因只得這款鞋桶及Dr. Kong孩子先對腳,開頭每三四個月就要換曬兩對Dr. Kong真重皮.
現在買鞋時都記得用手摸清楚個弓位先買,也發現原來好多牌子都有這問題,有啲錯左右小小位不對稱,有啲錯到黏了其他位置或位置對但個弓墊黏反了不是低面反錯就是左右反錯.肉眼看好像無問題,但用手摸就一清二楚會摸到凸起了.

請問有沒有人試過買hexlthy steps 健x???

今天將軍澳新都城商場二期 204x鞋 舖
有驗腳服務,(唔知堅定流,驗完腳型不是正常,但不是扁平足)我問sales即係點,話有小小對後足外翻,選擇有適當承托能力的鞋,內附有足弓鞋墊,減低足患惡化機會!

如果沒有扁平足,需要足弓鞋墊嗎???thanks!

clarks黑皮鞋我仔話呢隻牌子著得最舒服。

白鞋new balance不錯,我女兒試過多個牌子,她覺得這個牌子最舒服。

終於有人提Clarks,我都揀Clarks,近年出啲款都好靚。
原帖由 10101010 於 10-8-13 10:16 發表
clarks黑皮鞋我仔話呢隻牌子著得最舒服。

醒目開學勳章

黑皮鞋 ---> Clarks﹝著左三年 Dr. Kong,佢 d 鞋比較重 & d 款麻麻地,所以今次試 Clarks﹞
白波鞋 ---> New Balance﹝鐘意佢鞋頭夠闊﹞
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題