用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買什麼牌子的黑皮鞋和白色運動鞋給小一學生好 ...
go

買什麼牌子的黑皮鞋和白色運動鞋給小一學生好 [複製鏈接]

Dr. Kong 黑皮鞋好不好?
白色運動鞋 adidas or New Balance 好不好?
謝謝!!
   0    0    0    0

我覺得Dr. Kong黑皮鞋要三、四百蚊都幾貴,所以在普通鞋舖買咗對百幾蚊嘅,我見有些家長買幾十蚊對都有。但白色運動鞋反而不'嬲'都是著Dr. Kong,因囡囡幼稚園時星期一至五都是著白色運動鞋的。
有冇其他家長有好提議呢?

我見dr. kong 黑鞋二百幾蚊(網頁睇就話係會員價, 不過之前去過門市好似無話要係會員, 不過入會都係比$30, 計落都可接受), 我諗住買佢呀..因為一個禮拜要著足幾日, 想買對好d (我諗佢出健康鞋...應該健康掛), 初初都諗住買埋佢對波鞋....不過又係二百幾蚊...我老公話不如買d有牌子減價白波鞋喎....百幾蚊囉

我囡囡今年嚟緊升小一, 我都諗住買Dr. Kong 黑皮鞋比佢, 因之前我懷疑囡囡有扁平足, 所以帶左佢去檢查對腳, 結果佢係有輕微扁平足, 而個位醫生都話Dr. Kong係市面上其中一個健康鞋牌子, 所以我會選擇買Dr. Kong, 波鞋就會選擇New Balance。

黑 > Dr. Kong
白 > New Balance/Reebok

what about kid's buster? any comments?

謝謝你們的意見, 等我去看Dr. Kong黑鞋先

其實舒服咪得囉,小朋友腳大得快,我仔試過一年換三對鞋.我好多時買定d大牌子斷碼鞋係屋企,又平又正,一迫又攞對新野比佢換,有時夜媽媽買唔切架嗎.
但如有腳患或扁平足別論.
無知是福

原帖由 alison_daddy 於 10-7-9 00:00 發表
黑 > Dr. Kong
白 > New Balance/Reebok

白: 我個囝都著緊New Balance 幾輕幾舒服, 值得考慮!

how much? where to buy?
thank
quote]原帖由 fa_fa 於 10-7-9 22:15 發表

白: 我個囝都著緊New Balance 幾輕幾舒服, 值得考慮! [/quote]

個人覺得Buster幾好, 包得唔錯.
Dr. Kong 不是純白色著過3對, 一般啦.

black shoes - Dr kong
sport shoes - Nike (lighter than Dr kong)

醒目開學勳章

Both black and white shoes from Dr. Kong

請問你們的孩子一般多久需要換一對鞋?
一年一對?

我係永安公司買黑&白鞋,黑鞋約$150,白鞋仲抵,減價後約$90

其實小朋友腳大得快,唔使買咁貴,我地學校講明唔好買名牌鞋比小朋友.

金錀校商度有款白色運動鞋, 都幾好.
($60/對) 平!!!

回覆 1# 曲曲 的文章

My son tried Frog, Dr Kong, Buster, Adidas, New Balance, Nike, Elle, Japanese brands, etc.

I think u hv to check the 'foot-shape' of your child first e.g. wide/narrow, big/long 腳趾公, 腳趾尾, 厚/薄肉, 腳踝,腳背腳彎度, 腳板平...

My exp:
Dr Kong not gd for wide foot, 厚肉, 腳背腳踝彎, 腳趾長度平齊
Nike not gd for narrow foot, 薄肉, 腳板平
Elle too soft, 容易變形
Japanese brands (e.g. Thomas, 超人) not gd for wide/fat foot

So different shoes for different foot. 揀啱鞋形, 仲要揀比較襟踢既鞋頭 (esp for boys), 軟硬合適既鞋底, 仲要防水防滑....細心去揀, 唔駛3個月就換一對咁傷!

黑鞋 - Geox

白鞋 - Reebok
‹ 上一主題|下一主題