用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀? ...
樓主: yuentungchin
go

阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀?

唔溫書,都全級18,佢係叻仔黎, 興趣多都係好事, 反而佢對你$$上既態度真係有D唔好, 家中有其他家人左右教導確係傷腦根...睇完大家的分享...我都開始驚...雖然我囡只係升小5...

遲d個仔話住開間屋都幾廢﹐不如自己起過棟﹐甘就要去還神喇

看完你文章,以目前的情況,溫書不是重點,反而是你倆關係,你一開聲個仔就走入房,其實問題出於那方,最終都係要你去修補.多D同個仔傾計,暫時不要提溫書的事,不單問佢有關佢的所有,你都要講你的.中一啦,你要當佢大人,如每次開聲佢都走左入房,佢學壞左要教才困難.

回復 1# yuentungchin 的帖子

Hi 我囡囡都是今年讀唐乃勤, 想問測驗完後有成績表派?  因我不見囡囡有給我看.

我都想死ar, 我遲d想連房門都拆埋佢. 剛給我收咗部Notebook. 佢遺反承諾, 叫佢10:30pm瞓, 點知候我瞓咗攪到12:30pm.
不能自律, 無承信, 不能自我控制(好似吸咗毒咁)

一般來講,升上中一後功課壓力都會較小學大為減輕,稍一鬆懈就會失去學習重心。
家長一方面應盡可能多關心孩子的心理狀況,與他們建立朋輩關係,分享他們的生活點滴,適時給與正確指引;另一方面,家長也不可以隨意滿足孩子的物欲需求,尤其是電子類產品的需求,設定適當的管控措施,例如上網時間設限,定期檢查上網記錄等等,避免他們接觸不良網站。

其實佢有13歲,你硬時佢又硬,你收左佢電腦,佢未又出第二招,大家最終會攪壞關係,我覺得你目前最重要攪好你倆關係,佢成績咁好,此終有個底,你比半年時間修補好,做得好,佢見你好似見蜜糖咁,何止不頂嘴,仲有事自動報告,我就係一個例子,我仔也是升中一,在小學時,發現行為有異(其一:說謊),我自我儉討之後,發現可能我教仔方式也有問題,慢慢地回復個仔的信任,而家佢雖然有時都有做錯,但他會不再像以前,用說謊及逃避心態去面對.

其實呢個時期係要做到好似朋友咁先有計傾架!

佢要求既野你未必要比佢, 只可以話我認同和支持佢既睇法, 與他一起plan下點先可以達到目標. 但係$$就不可亂花, 要他自己儲$去買.

其實可能小朋友由細到大都要咩有咩. 所以慾望係無止境的.

記得以前聽過朋友講, 有D家長會同小朋友講terms, 即係考到點就會有咩gift...其實係自掘墳墓. 因為佢讀書為咩既reasons都行y左. 朋友話: 如果佢做到某個目標. 係大家"慶祝:而唔係"奬勵". 個point完全唔同!

完全明白樓主的心情.有時真係好難頂.只係一句說話或者小小唔順意就大發脾氣.如果同佢硬鬥就死梗,佢可以更衰更"本par".唯有禁住自己,等佢道氣過咗再同佢講野.但都要等一段時間,雖然開始講野時佢通常都重係戰鬥格,但如果你當無事佢就好快回服正常.之後我就會同佢講番佢有乜唔啱.當時係就係好似明咁,但呢啲情形只會重覆出現.

有時我會問自己咁樣係咪從容緊佢.唔通呢啲就叫反叛期?

讀書成績雖然緊要,但如果同做人比,我寧願佢生生性性,唔好學壞.

唉~都唔知呢個反叛期幾時先完.

唯一慶幸係我同佢啲關係都算唔差,但佢同爸爸就唔得.大家睇大家唔順眼.老公又唔support我,話我同佢唔可以似朋友,總之就好煩.煩完細又要煩大.救命~~~!

原帖由 yuentungchin 於 10-7-8 16:20 發表
我都唔想同佢搞到咁薑, 所以暫時都當自己時運高, 咩都睇唔到, 但係佢完全唔想拎起本書呀 個心淨係諗住玩, 一時又話鍾意影相, 話我部相機廢, 要買相機, 好啦, 自己就上網BIB兩部菲林機返嚟, 跟住又要買菲林, ...

樓主兒子讀書已有基礎,放鬆一點,遲些執翻,還可以...
不過,親子關係/尊重父母,要花點心思...

少年男仔自尊心中很碎弱。升到band1,高手如云,如果出盡力都考唔好,就好似証明自己能力低。他們會選擇放per,唔得只因為自己唔讀,唔關能力問題...
大部份男孩子都有鬥心,不過唔會話俾阿媽知,費事有壓力...
只要keep住中英數ok,中四發力都未遲。

我阿仔中一第一個學期全班第一,學期尾第七。中二已經廿幾...之後平隱...即全級30之內。Now, he is Form4.
當其他學生適應英中時,高手就會出現,名次跌都唔出奇。

有時阿仔都有些反叛,甚至對我不尊重。我不會跟他正面交峰,咁大個人,他知衰...不過青春期,情緒大晒。
我會選擇搵時機再講翻,如只得我地兩個,大家心情好,搭車/行街...
講翻時要...精簡...盡量不責備,只講感受,即「你記唔記得個次...其實你咁做,我唔開心...」

對他們有要求時,盡量以他們做出發點。不妨坦白跟他們說妳的心底話:媽媽著緊你、媽媽愛你...

孩子已經知道錯,他們不是需要責備,而是需要愛和肯定。

I think educate our children must be patient ,the relationship would be worst if only punishment.Try control your emotion and talking with him gently.He need time to grow up.