用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正喜歡收大b,請問...?
樓主: lovelinda
go

培正喜歡收大b,請問...? [複製鏈接]

各位好, 我個囝係0812, 不過都想考2011入k1, 咁想問下培正係幾時派表??

原帖由 SYK 於 10-7-15 11:03 發表
各位好, 我個囝係0812, 不過都想考2011入k1, 咁想問下培正係幾時派表??

9月開始留意網頁

回覆 22# NICOLE123 的文章

謝謝你. 我9月要日日上去睇一睇

原帖由 SYK 於 10-7-15 11:03 發表

你 BB 係0812, for 培正應該係出年先報 K1, 2012年9月入學, 因為培正派表時已對左出世紙, 8月31日打後出世係唔派表的, 要遲一年先可以考...

呢個係以往既做法, 不過你到時再 check 真d 佢地個 website, 睇下有冇變啦...:

:lol: :oops: :roll: ;-) :wave:

回覆 24# 小齊媽媽 的文章

我都係試下, 當係比小朋友學習下點面試, 唔得就下年再試.

原帖由 SYK 於 10-7-15 17:02 發表

你係無得試,因為佢地係唔會比表你
你寄信去拎表要寄埋出世紙copy去佢地對左你係8月31日起出生佢地先會比表你

原帖由 SYK 於 10-7-15 17:02 發表

你係唔會有機會試的,佢連表都唔會俾你
有心讀的話,明年試下

我個囡囡8/07出世, PC嚟講算超細B.  入去in時好乖無哭, 不過就唔知佢喺裡面表現點, 出嚟時都好震定, 加上我地兩公婆都係PC畢業, 但最後都要wait...

請問你們是幼稚園至中學都讀PC? 有何評價 (特別FOR男生)? 英文要外補?
原帖由 tongl 於 10-7-28 01:14 發表
我個囡囡8/07出世, PC嚟講算超細B.  入去in時好乖無哭, 不過就唔知佢喺裡面表現點, 出嚟時都好震定, 加上我地兩公婆都係PC畢業, 但最後都要wait... ...

佢地D FORM寫明係適齡8月31日前出生的小朋友可報名, 9-12月的細B是否一定冇得IN呢? 我又唔想佢遲一年WO....

原帖由 fithy 於 10-7-29 14:07 發表
佢地D FORM寫明係適齡8月31日前出生的小朋友可報名, 9-12月的細B是否一定冇得IN呢? 我又唔想佢遲一年WO....

無錯 係唔會比form你 你要等一年

原帖由 NICOLE123 於 10-7-29 14:20 發表

無錯 係唔會比form你 你要等一年

SO BAD.細b即係唔洗諗啦!

原帖由 fithy 於 10-8-4 12:37 發表

SO BAD.細b即係唔洗諗啦!

諗第二間囉.....
香港大把好學校喎

我身邊都有10個8個親朋戚友的小朋友都係培正讀。培正故之然要收大B,但有一樣我察覺到的是我認識的親朋戚友都是做政府工的,例如警察、消防員、老師等等。當中有一些是很醒目的,但有一些根本連說話都講不清,又不回答問題的小朋友都收。我相信家庭背景、家長職業對這間學校來說都佔很重的比例。

(這純粹是我觀察身邊所得,不喜勿插。利益申報:本人住港島區,小女從沒報考這所學校,沒有利益衝突)

其實培正的家長有不同背景,我認悉的有在銀行或私人機構做.當時是有一些政府做.原因是以往公務員子女有學費津貼,一些公務員喜歡把子女送到直資或私立小學.正如我也認識一些公務員子女讀蔡繼有和崇真小學.

致於interview就很難講.我小朋友入去時好似木頭,心想一定唔得,點知十分鐘後出來變左第二個人,出來時很開心,講左好多野.

其實我除了看其他家長的意見.也上了網站了解培正是怎樣的學校.今年培中會考也不錯,共有8人獲拔尖學上大學.

原帖由 manheichuchu 於 10-8-5 15:20 發表
我身邊都有10個8個親朋戚友的小朋友都係培正讀。培正故之然要收大B,但有一樣我察覺到的是我認識的親朋戚友都是做政府工的,例如警察、消防員、老師等等。當中有一些是很醒目的,但有一些根本連說話都講不清,又不回答問題的 ...
‹ 上一主題|下一主題