用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎? ...
樓主: Wingwingtong
go

培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎?

我都好想知這個問題.

因為我大仔現在讀緊培正K1但係細仔就九月出世所以今年不能考K1要等候年重讀.今年就月讀住另外一間幼稚園先.

原帖由 soonayuen 於 10-10-28 13:35 發表
我都好想知這個問題.

因為我大仔現在讀緊培正K1但係細仔就九月出世所以今年不能考K1要等候年重讀.今年就月讀住另外一間幼稚園先.

阿囝係9月, 又係REPEAT K1, 又OK WO! 雖然D書全部以前都教過, 但又唔見佢話悶, 仲同我講佢同老師講話D歌已經識唱, 老師叫佢教下其他小朋友WO  唯一既問題係而家四樓裝修無得玩, 佢就話鍾意以前個間多D因為日日都有公園玩!

回覆 3# pamelaywy 的文章

我的仔仔都系,重讀左K1,好正常,如果你心儀培正的話

好正常, 我囡囡同班都有差不多10人係重讀!

回覆 4# soonayuen 的文章

Dear soonayuen,

My case is just similar to you.  My big son is K1 now, and small son is Nov 08, so he need to apply PC next year.

明天去交application form啦!

回復 07mama 的帖子

我都想知, 培正幼稚園對於坐唔定, 容易發脾氣嘅小朋友, 係用傳統罰的方法嗎? 我仔仔已被取錄2012/13 k1, 但他有點行為問題, 現在所就讀幼稚園是小班的, 用蒙特教育, 老師是很包容的, 不知培正幼稚園他能適合? 有冇有培幼家長可以給點意見?

My son is similar and is very active. He is a small boy (Nov born) studying K1 in another KG now which is not very strictly disciplined but has NET and PTH everyday. Accepted for K1 2012/13 in PC. Struggling whether to repeat K1 in PC as worried that he cannot adapt and will change his path completely afterwards...
Appreciate if any parents can share more. Many many thanks!
HomeWood 發表於 12-2-6 11:52
回復 07mama 的帖子

我都想知, 培正幼稚園對於坐唔定, 容易發脾氣嘅小朋友, 係用傳統罰的方法嗎? 我仔仔已 ...

To my understanding, the fee will not hike in great deal since the education bureau has much saying n control on such policy

咁想問有無大仔會重讀呢? (即0係另一間讀k1, 再入培正repeat k1, 但又係中b, 五月份), 會唔會大過其他小朋友一年怪怪地?

大家好, 我都係煩惱緊呢個問題呀, 仔仔08年9 月b , 現讀緊k1 , 但今年培正又收左佢wor, 所以可能要重讀k1 啦.  希望阿仔唔會覺得悶啦.

我女一樣!10月出世,已经4歲幾,先可以入K1。我覺得佢仲開心添。因為佢可以扮大家姐照顧D細。

何必呢?

如果培正是符合自己期望的學校, 又何須介懷大一年的問題, 讀書生涯至少廿年, 一年半載又算什麼, 況且這是制度使然, 多從做大b的好處想吧.