用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
樓主: north2010
go

大抽獎怪現象 [複製鏈接]

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 17:37 發表
I read all you posts on this topic before reply to your comments and that's why I said you are kind hearted. You may not agree with what I said but I am no need to show off here and this timing.

Your ...

I think I have learned a bit from you how to tolerate and respect other people.  
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 carchu12 於 10-7-8 17:37 發表
初初見到個資料,都有d驚,因為亞囝係8(A),下年參加,好彩見到你地既reply,咁都無咁驚

隨機編號一定唔係身分証括弧內嘅數字, 係另一組由電腦隨機編配的號碼, 返而我覺得電腦會唔會出錯, 因為我朋友個仔係BAND 1, 派到BAND 2尾嘅學校, 佢個仔一定係BAND1生, 因為成績差過去嘅同學可以派到Band 1 學校,不過我唔知佢個同學嘅選校策略,唔可以一口斷定電腦出錯,不如樓主試下去教育局查吓。

醒目開學勳章

前年個女隔離班個男同學,經過兩次呈分試後,係band2學生,但他自行選校時,選band1的英中,亦有面試,但唔知大抽獎點排.因佢有個人課外獎項(非學術性),而且本身英文科都不太差,是其他科拉低平均分而變band2,可能那間中學看到這兩點而收佢,所以大家如有個人強項,都可以在自行收生時進取些.

另外,又可能有學生在頭兩次呈分成績好,在自行時學校已收,到第三次成績差而跌grade,跌名次,所以便有錯覺名次後的派得仲好.

係呀! 自行收生只計頭兩次呈分試成績而取錄, 第三次呈分係用嚟定Banding 作大抽獎之用, 所以頭兩次呈分試對自行收生很重要, 差都唔好差喺頭兩次呈分試。

原帖由 toyocat 於 10-7-8 21:26 發表
前年個女隔離班個男同學,經過兩次呈分試後,係band2學生,但他自行選校時,選band1的英中,亦有面試,但唔知大抽獎點排.因佢有個人課外獎項(非學術性),而且本身英文科都不太差,是其他科拉低平均分而變band2,可能那間中學 ...

補充多一點,呈分式計法,即中英數x9、常x6、其他科x1or2,有些學校5-6年級,成績表無跟呈分試計法,還是按小1-小4計法,全部科x1,呢個就好大問題,因為你永遠唔知呈分試真實排名,根本就計唔到banding,兩種計法可以相差10幾名的。

我最近先知有些學校係派位當天先派成績,完全無理學生叩門的需要,政府有幾"庸"我知道,學校(少部分)可以幾"庸",真是計不到的。

我唸唔會, 因為我所講個怪case嘅小朋友嘅身份證號碼最後個數字係"7" !
原帖由 Radar 於 10-7-8 03:03 發表
請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人, ...

原帖由 north2010 於 10-7-7 17:21 發表
朋友個仔在二線小學考6X/12X, 竟然在大抽獎派到
沙田蘇浙, band2學生派入band1中學, 大抽獎怪現象可見一班 !

band1学生派去band3中学就怪。

band2、3学生派去band1中学就一啲都唔怪!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 north2010 於 10-7-7 17:21 發表
沙田蘇浙, band2學生派入band1中學, 大抽獎怪現象可見一班 !

沙田區band 2 派 band 1 都好平常,
2年前已經有.

看了您女兒的CASE,我也明白我家大少算是走運了。但著實我也在您身上學懂了很多很多。因為大少派不到心儀那一間後,我們都放出了一個失望的樣子,後來我才發現,我這個表情及樣子確實影響了他,令他自信心受了打擊。

我們將會繼續為您和令嬡打氣的,請加油及不要放棄,小朋友也不要灰心,這個是運氣的問題,並不代表小朋友的能力,要看真正的實力,就在您叩門、甚至小朋友上中一以後,就可以看到真功夫了。WORST CASE的話,找一家BAND 2中學努力讀好書,中二時轉回英中,我深信是可以的。我已告訴大少,他只是運氣稍遜,但他有的是實力,我們可以一起努力,用自己的實力戰勝運氣的。

另外,有退休的老師告訴我,可以試試在八月下旬,甚至九月初再打電話給心儀中學的校長,問問是否有中一插班位。既然中西區有那麼多好中學,相信學生流動性也頗大的,令嬡未必無機會。加油啊!

原帖由 tigi 於 10-7-8 17:34 發表
多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡 ...

沙田好多學生BAND2派英中, 唔出奇. 派曬BAND1,間英中仲有位, 比BAND2生NO前果批入.

BAND1生派BAND3中學, 機會唔大, 一定有內情.
朋友個仔話自己係BAND1尾, 間小學係敦佐, 自己住沙田, 番去沙田抽, 佢考沙呂中, 連個面試機會都無, 佢將勁學校放係前, 結果派了去BAND3裡面BAND3中學.
其實個小朋友已經係BAND2.

而同佢同班, 都係BAND1尾既同學, 成績好少少, 第一志願選林看光,入埋.  

原帖由 bnene 於 10-7-14 00:34 發表
看了您女兒的CASE,我也明白我家大少算是走運了。但著實我也在您身上學懂了很多很多。因為大少派不到心儀那一間後,我們都放出了一個失望的樣子,後來我才發現,我這個表情及樣子確實影響了他,令他自信心受了打擊。

我們將會 ...

冇錯,入英中校門ge最後機會將會係8月中/下旬出現,千其唔好放棄!
但有一嘢你要清楚,如果你自已走出搵校長,我唔覺得個 Band1 校長會賣喱個"人情"比你囉!因為除左你,可能仲有其它人"猴"住ed位架,點解個校長會揀你?

回覆 7# moyan 的文章

我個case絕對唔係填錯form的問題,亞囡選校第一志願係band 1 中的學校,第二志願已经楝band 1尾。其實同班band1的同學選校都是這樣,可惜ranking比亞囡後的同學都派到英中。

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中

原帖由 smleung 於 10-7-14 17:48 發表

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中 ...

Congratulations !!!

原帖由 smleung 於 10-7-14 17:48 發表
我個case絕對唔係填錯form的問題,亞囡選校第一志願係band 1 中的學校,第二志願已经楝band 1尾。其實同班band1的同學選校都是這樣,可惜ranking比亞囡後的同學都派到英中。

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中 ...

Ranking -> Banding -> Random number
Central Allocation - Random number

Most districts, Band 1 bottom achool are CMI schools. So your daughter's case may be random number not favourable.

Anyway, congratulation. Still have have time to plan for the holiday with your daughter.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-8 15:01 發表

你係指( ) 入邊果個數字? 如果是的話, 我可以同你講, 我個女係8, 夠大啦卦, 但佢派到第一志願

我聽到都話係身份證()內既數字,但每年都會抽一個起始號碼, 即唔係1最先,有可能係234567890.....不過,我都唔信,老實講,做學位分配,咁多年都傳唔到一d風聲出黎係點排,無乜可能,而家資訊咁發達,我信真係無人知多d

有時隨機號碼唔好彩就係唔好彩! 我要更改下.我上次話隔黎班個位女同學..佢唔係全級考第三...係全級第二先真...畢業禮我睇住佢take獎學金..排全級第十九位女同學入左庇理羅士女子中學...有時我都唔太明d中學點計分..舉例..我囡囡同考全級第二位女同學.一齊去叩一間中中門...最後我囡囡入左..佢落選...不過去到後補註冊完左後...個位女同學又收到電話..話有位比佢註冊....真係不幸之中既大幸...我地都為佢感到高興....始終..要一位b1生入去b3學校...無論心理同身理上絕對難受..仲要發生係一位十一,二歲既小朋友身上..係e段時間....我囡囡...in 左2間中中...3間英中...有2間英中已經落選左...最後個間仲要等消息..不過我地已經預最壞打算..曾經in其中一間英中個校長同我囡囡講...妳雖然成績同各方面都唔差,但我地得幾個叩門位...但我地又要in成5x人,所以我地要係裡面挑選最top既...有時搞珠既野好難講.就算派到邊間妳有心讀既就一定讀到.當時因為我地都在場(因為要見埋家長)個刻我囡囡就cry左出黎!!事後我地同囡囡講...妳已經好叻女...叩門有得比妳in已經代表妳有機會..妳既成績及各方面已經合符佢地既基本要求..好多人連in都唔會有機會嘛...已家入到一間校風同各方面都唔錯..只要入到英文班..同英中唔會差太遠....等等安慰既說話.有時我又覺得好殘忍...好似e家我地叩到既中學咁.in 7x個學生..但只收9個...最大問題係佢地有份面試名單...約分1-15組..(每組5人)但最後公佈入選名單..除左第1-4組入面有9位同學個名之外...根本第五組打後既同學一個都冇份入選...雖然囡囡入左選...唔知係咪我諗多左...既然學校一早已經有一定既分數分左排名...又點解要in咁多位呢? 同學派得唔理想,已經唔開心,仲要周圍搵學校去叩門,東奔西走,難道辦教育界既就係用e個心去為學生?

tigi

原帖由 tigi 於 10-7-15 00:40 發表

有時隨機號碼唔好彩就係唔好彩! 我要更改下.我上次話隔黎班個位女同學..佢唔係全級考第三...係全級第二先真...畢業禮我睇住佢take獎學金..排全級第十九位女同學入左庇理羅士女子中學...有時我都唔太明d中學點計分..舉例..我囡囡同考全級第二位女同學.一齊去叩一間中中門...最後我囡囡入左..佢落選...不過去到後補註冊完左後...個位女同學又收到電話..話有位比佢註冊....真係不幸之中既大幸...我地都為佢感到高興....始終..要一位b1生入去b3學校...無論心理同身理上絕對難受..仲要發生係一位十一,二歲既小朋友身上..係e段時間....我囡囡...in 左2間中中...3間英中...有2間英中已經落選左...最後個間仲要等消息..不過我地已經預最壞打算..曾經in其中一間英中個校長同我囡囡講...妳雖然成績同各方面都唔差,但我地得幾個叩門位...但我地又要in成5x人,所以我地要係裡面挑選最top既...有時搞珠既野好難講.就算派到邊間妳有心讀既就一定讀到.當時因為我地都在場(因為要見埋家長)個刻我囡囡就cry左出黎!!事後我地同囡囡講...妳已經好叻女...叩門有得比妳in已經代表妳有機會..妳既成績及各方面已經合符佢地既基本要求..好多人連in都唔會有機會嘛...已家入到一間校風同各方面都唔錯..只要入到英文班..同英中唔會差太遠....等等安慰既說話.有時我又覺得好殘忍...好似e家我地叩到既中學咁.in 7x個學生..但只收9個...最大問題係佢地有份面試名單...約分1-15組..(每組5人)但最後公佈入選名單..除左第1-4組入面有9位同學個名之外...根本第五組打後既同學一個都冇份入選...雖然囡囡入左選...唔知係咪我諗多左...既然學校一早已經有一定既分數分左排名...又點解要in咁多位呢? 同學派得唔理想,已經唔開心,仲要周圍搵學校去叩門,東奔西走,難道辦教育界既就係用e個心去為學生?

回覆 2# tigi 的文章

校長可能好心做壞事,佢想比多少少人有機會面試而已,如果面試20人,果100+學生同家長更失望。

回覆 77# tigi 的文章

Hi Tigi,

我與你同一感受,我哋都去咗7間英中叩門,雖然囡囡沒有哭過,我知道她的心情是非常不好受。希望囡囡能夠努力讀書,因為辛苦得來的學位真不容易(對我囡囡來講)。

‹ 上一主題|下一主題