用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
樓主: north2010
go

大抽獎怪現象

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-7-14 22:07 發表

我聽到都話係身份證()內既數字,但每年都會抽一個起始號碼, 即唔係1最先,有可能係234567890.....不過,我都唔信,老實講,做學位分配,咁多年都傳唔到一d風聲出黎係點排,無乜可能,而家資訊咁發達,我信真係無人知多d ...

我反而聽到一個rumour, 就係話, 官校的學生的number 係會排先, 之後先到直資, 再到私校

嗱.........rumour, 我吾知真定假

但官校有d 好既官中係聯繫位, 吾知係吾係因為甘, 所以先比人有錯覺, 官校的學生的number 係會前過其他學校的學生

醒目開學勳章

原帖由 ac602 於 10-7-15 11:01 發表
Want to share with you one strange case.

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher ...

今年, 有個女仔放一間好top 既女校係第二位都入到........... 喊到cc 下, 我們成班家長望住佢係樹喊, 都吾知講乜野好..............難為人地band 1 入到band 2 中學

講漏, 但同校有band 1 既女仔, 放呢間top band 1 中學係第一位, 都入吾到, 但點解佢放第二位會入到呢?

我諗, 唯一既可能性係, 自行時比人收入左..........

我甘諗, 係吾係合理d 呢?

Want to share with you one strange case.

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher advised him to fill the form like this).  Admitted by QC.  My colleague was not happy as she's afraid her son will study very hard in QC.  Can anybody explain this strange situation?

當然要假設佢個仔自行和统一派位甲部都無揀皇仁啦!

1. 佢個仔一定屬Band One.
2. 佢唔好彩!1st choice St. Louis的 40個非保留位,都抽唔到!
3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過3個敢搏)
4. 中西區Band1男仔更加無人敢2nd choice搏皇仁,簡值係浪費,更加會影響3rd choice機會!
5. 中西區男仔只會再後啲無得揀,才會揀皇仁填數,但巳經一早派咗俾佢個仔。
6. 佢個仔也是所有中西區Band1男仔2nd choice選皇仁的最幸運的一位。

都唔知恭唔恭喜佢個仔好....

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 10-7-15 11:25 發表

2. 佢唔好彩!1st choice St. Louis的 40個非保留位,都抽唔到!
3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過 ...

好有point 的分析!

原帖由 greendotdot 於 10-7-15 11:25 發表

3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過 ...

有時就係咁,因為無人敢咁填,所以第二先抽到

我諗佢咁唔情願,自行可能無報名,反而甲部大抽獎可能諗住唔會中六合彩,揀咗1st choice,全香港抽9個位都俾佢個仔抽到,這是最合理解釋。

引用:

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher advised him to fill the form like this).  Admitted by QC.  My colleague was not happy as she's afraid her son will study very hard in QC.  Can anybody explain this strange situation?

3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過3個敢搏)
4. 中西區Band1男仔更加無人敢2nd choice搏皇仁,簡值係浪費,更加會影響3rd choice機會!
5. 中西區男仔只會再後啲無得揀,才會揀皇仁填數,但巳經一早派咗俾佢個仔。
6. 佢個仔也是所有中西區Band1男仔2nd choice選皇仁的最幸運的一位。

都唔知恭唔恭喜佢個仔好....
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 Radar 於 10-7-8 19:06 發表
仲有政府果d吾係庸官,佢食左你都吾知,依家就開始擔心334,都吾知佢會點玩你班人,其實我就比較鍾意以前既制度,可能我個人比較古老,其實一生人考三次公開試都吾係多啫.

我重懷舊,最好行番升中試制度,跟成績依次派位.不用像現時要學琴棋詩畫,舞蹈.即使有文憑,也不一定有用.如果不是得獎(公開或校內)多數沒用,自行報名都放不下去.有沒有國際獎項?港隊代表?區域代表?校內代表?有時會問為什麼小朋友學咁多才藝?舊舊制度升中試使很多家庭脫貧,你看今日幾多醫生律師會計師都是從這制度冒出頭來,若升中如今日要求,往昔有幾多家庭可以負擔得起?

又334新制,認受性仍存問題,舊制的B grade怎樣處理?又通識教育,好似樣樣題材都教的,考試又用什麼標準?明年8月就知道,到時又會有新的控訴.

總之,在我而言,一句話:新不如舊.

醒目開學勳章

總算經歷完'大抽獎'   .... 幸好最後都能叩門成功入番第一志願學校!

我囡囡係band 1頭, 大抽獎派咗第二志願, 雖然這學校唔差, 係今年上車英中, 但唔係囡囡最心儀嗰間. 校長&班主任叫我哋去第一志願那間叩門, 最後叩門成功.

我囡囡同學個case跟我囡囡差不多, 同我囡囡一樣揀同一間老牌英中做第一志願, 但佢派咗第三志願. 佢都有去番第一志願那間中學叩門, 結果都成功了.

反而, 我囡囡學校有超過10個學生派入這間老牌英中, 但他們的成績全部到比囡囡&叩門同學低, 有d重係band 2頭...

我d朋友都話... 我囡囡嗰number唔靚...無'計'啦....

所以大抽獎, 真係大抽獎!! 好講彩數!

我同囡囡講, 雖然要經歷叩門先入到這間學校, 但證明佢真係有能力, 佢反而多咗d自信和更加珍惜這個機會.

希望响大抽獎派得唔理想的學生, 早日叩門成功, 入到心儀中學!!

myww 恭喜你. 邊間中學. 自行有無報呀?

Tigi & smleung,

這段日子真不容易經過, 要加油!

Band 1 英中生都未必入到 U,   不要太介懷  :-|

原帖由 mrs.so 於 10-7-7 21:13 發表
北區其中一間鳳溪兩年前, 有個係將鄧顯放係第六之後, 佢係band three學生, 居然大抽獎入到鄧顯...

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學... ...

唔係化!
就算係band 1 生放在第六, 都死硬啦!
可況是band 3生?!
但太神奇la, 會唔會係電腦有bug.
Band three 生, 入到都讀死佢la.
難以置信的神話!

咁大鑊
原帖由 moyan 於 10-7-7 21:26 發表
希望各位家長好好理解派位辦法去揀学校, 有d老師都唔太了解

yes , me too.
原帖由 moochacha 於 10-7-7 22:20 發表
點解要我哋玩呢個遊戲 ,雖然未到我個女,但都唔遠了(2年),我好驚,不安......,希望大家都皆大歡喜,叩門成功

咁如果係英文字母呢?? 咁A抽先,OR 11抽先呢?
原帖由 Radar 於 10-7-8 03:03 發表
請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人, ...

唉~~!!!
原帖由 davidmimi 於 10-7-8 11:59 發表
講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得 ...

當日先知, 咁咪叩咩門都冇得預計??omg:(
原帖由 davidmimi 於 10-7-9 01:28 發表
補充多一點,呈分式計法,即中英數x9、常x6、其他科x1or2,有些學校5-6年級,成績表無跟呈分試計法,還是按小1-小4計法,全部科x1,呢個就好大問題,因為你永遠唔知呈分試真實排名,根本就計唔到banding,兩種計法可以相差10幾名的。

我 ...

原帖由 smalle 於 10-7-22 00:11 發表
當日先知, 咁咪叩咩門都冇得預計??omg:(

.
所以參加統一派位,父母真是有排驚.好在我已經渡過這難關.