用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
樓主: north2010
go

大抽獎怪現象 [複製鏈接]

醒目開學勳章

拿!呢個就係我想做資料搜集既目的,睇下如果括弧內係英文字母同埋係0既係吾係睇括弧前果個no.

大家幫下手啦,問下人,或者睇下自己果個,上來講下,我果個就已成定局,但都想幫下以後既小朋友.

仲有,我朋友話,有陣時會2號抽先,有時會1號抽先,但號碼大就無咩機.

不過大no.都不用驚,只要你係band1生,讀緊一條龍學校,又或者有直屬中學就不用怕,又或者自行考到都不用怕.

原帖由 KWT 於 10-7-8 12:22 發表

我仔仔no.是Yxxxxx2(0),派左第一志願,但不清楚究竟是自行得左還是統一派位攪珠得左.如果是(x)內的字是0,大林把應該沒有機會,如果是(x)前一個數字是2,似乎有機會. ...

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:49 發表
拿!呢個就係我想做資料搜集既目的,睇下如果括弧內係英文字母同埋係0既係吾係睇括弧前果個no.

大家幫下手啦,問下人,或者睇下自己果個,上來講下,我果個就已成定局,但都想幫下以後既小朋友.

仲有,我朋友話,有陣時會2 ...

早幾年我大仔派到第一志願,no. xxxxxx4(9).會不會是年年不同,好似六合彩咁攪珠一個號碼出來?

今早我個補習老師有話他另一個學生又是BAND2 生派了BAND 3 學校

他說可能受歡迎的BAND2學校 BAND 1&BAND 2 中間人都會選,所以可能競爭激烈.

原帖由 ALAL 於 10-7-8 09:56 發表
我朋友又是這樣,BAND 2 大抽獎選兩間受歡迎BAND2但多位的同區 齋校,但派左去後D 的BAND 3 學校,究竟點解?

原帖由 memomixer 於 10-7-7 21:22 發表

好同情你地, 係Band1一定可以叩門成功, wish you luck!!

其實下屆家長要按自己情況選校,唔好聽人講話Band1一定派不到去Band3便信十足.

其實睇點擺位個wor,如果頭幾位好進取,後邊又放band 3,lucky #又唔及人,咁band 1入左band 3 一d都唔出奇wor。

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:30 發表
你甘信政府既,你不如去做下資料搜集,問下身邊既人,睇下佢地係大no.定細no.囉,我依家都仲做緊資料搜集.

講真,我係一個好自量既人,如果係技不如人,我無話可說,但依家出來既結果吾係甘,係人地成績差過自己果個都入到好 ...

唔使咁勞氣...

1. 我唔係信政府,而係政府班庸官無誘因去呃你,按本子辦事已經唔使孭鑊,反而學校會為掩識跌band,會不清不楚說banding的。

2. 假設學校有30% band 1位,全級200人即係約70人係band 1,統一派位時考70派得好過考第1的,這些情況經常出現,呢個係政府想來的"差異共融"的教育政策,願景係將好學生派去差學校,同時亦將差學生派去好學校.....極無聊的!

3. 填統一時,如果隨機編號差,而家長又無考慮該排位,就好容易出現"選擇題順延式錯誤",即係將答案填了下一題,如是者...下面的繼續錯落去。

4. 隨機編號係一個謎,一世都唔會查得出的謎!

醒目開學勳章

Basically not necessary to research.  A primary school in C&W district has over 92% receiving their first choice this year.  I guess unless they select students based on ID card number, otherwise, your theory is hard to be proved.

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:49 發表

仲有,我朋友話,有陣時會2 ...

原帖由 aryee 於 10-7-8 13:41 發表

其實睇點擺位個wor,如果頭幾位好進取,後邊又放band 3,lucky #又唔及人,咁band 1入左band 3 一d都唔出奇wor。

Band One小朋友的媽咪是不會願意選任何Band Three學校,好似中西區網,就讀於無直屬中學的小學生家長,统一派位乙部也不大願意選Band Two做後備,因為所有Band Two學校都屬於他區,果張表可能填幾間Band Two便算,連我自己都是衹填咗1-8志願,咁如果唔好彩連第8志願都抽輸,就一定派Band Three俾我,呢間學校不是位於東涌我都偷笑。

ANCHAN59都講得啱,家長填表有一定責任,不過我覺得呢種「不甘心」的家長心態不算mistake,如果小朋友真是好的Band One學生,就算我乖乖填滿晒30個志願呢啲他區Band Two,真係派到做後備的Band Two,都依然一樣盡量去叩Band One門,最後盡咗力都唔得,咪同自己講,塞翁失馬,焉知非福  囉,「明天仍要繼續」嗎!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

原帖由 Radar 於 10-7-8 03:03 發表
請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人, ...

你係指( ) 入邊果個數字? 如果是的話, 我可以同你講, 我個女係8, 夠大啦卦, 但佢派到第一志願

我都聽過呢個講法,我個仔派到第一志願,
而佢個最尾號碼係7

原帖由 primary2007 於 10-7-8 11:00 發表
好無奈,好多個成績差過佢都入到英中!

After confirming the banding (1, 2, 3), all base on random number and no more rely on examination results.

My experience, focus on DP and not on CA, in CA luck more important than results.

多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡囡面前呼天搶地.第一時間跑去叩門.叩得幾多得幾多.最多等佢訓左.返房狂cry.第日再叩過.盡量做.比個積極既態度比佢.唔係仲可以點.親戚朋友放榜個日,個個打黎問候,派成點,自已就講一次cry一次.唉.自已都好難去控訴自已既情緒.上黎訴下苦,舒緩下就算啦,不過有時得我同囡囡2個人既時候.佢會無啦啦講句..媽咪.我覺得自已好無用..一聽到.個心up到死...唯有解釋比佢聽.安慰佢.作為父母真係好難過,算啦!!聽日就有間英中公佈收唔收..其它個d..要再等有冇位先知可唔可以再in...希望再明天..有好消息..再話你地知...

初初見到個資料,都有d驚,因為亞囝係8(A),下年參加,好彩見到你地既reply,咁都無咁驚

原帖由 ##21# 於 10-7-8 17:06 發表
我都聽過呢個講法,我個仔派到第一志願,
而佢個最尾號碼係7
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆 26# greendotdot 的文章

I read all you posts on this topic before reply to your comments and that's why I said you are kind hearted. You may not agree with what I said but I am no need to show off here and this timing.

Your method also fine and now we can tell our estimation are pretty close to the no. of Band 1 students and the vacancies. Unless the estimated banding is wrong or the order of selection is unreasonable, you may drop one band only. Drop from Band 1 to Band 3, must be something terribly wrong.

I suggest parents should quote their orders of choices and their estimating banding here. We can discuss here and may help other parents to make a better choice next year.

原帖由 tigi 於 10-7-8 17:34 發表
多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡囡面前呼天搶地.第一時間跑去叩門.叩得幾多得幾多.最多等佢訓左.返房狂cry.第日再叩過.盡量做.比個積極既態度比佢.唔係仲可以點.親戚朋友放榜個日,個個打黎問候,派成點,自已就講一次cry一次.唉.自已都好難去控訴自已既情緒.上黎訴下苦,舒緩下就算啦,不過有時得我同囡囡2個人既時候.佢會無啦啦講句..媽咪.我覺得自已好無用..一聽到.個心up到死...唯有解釋比佢聽.安慰佢.作為父母真係好難過,算啦!!聽日就有間英中公佈收唔收..其它個d..要再等有冇位先知可唔可以再in...希望再明天..有好消息..再話你地知...

我覺得你囡囡很懂事,因為佢有位懂事的媽咪,你囡囡佢唔係無用,無用嘅係我哋呢啲係度嘈嘈閉嘅大人,當事人心情咁沉重,仲要係到做和事姥,對不起!And wish your girl good luck !

回覆 3# tigi 的文章

Your positive attitude, caring and put her first are so important to her upbring; you are a perfect model for her and for us.

Keep it up and wish to hear your good news asap.

My son's school is good, the students will have the result slip in the classroom and the parents knows the result simanteously.

Just in case the result not as expected, the principal and other teachers can clam down upset parents. Even later the unhappy kids join their parents, parents are clamed down and can comfort the kids and ready to "knock doors".

It's parents-friendly.........

原帖由 Radar 於 10-7-8 05:12 發表
係括弧內的數字.

我估不是吧? 我仔(9),  本身成績 band 1尾, band 2頭. 但好好彩, 都派到第一志願. band 1尾英中. 都要去還神.

醒目開學勳章

我只係勞氣點解仲話政府吾會呃人,佢吾呃人點做靚條數,點顯得佢公平呀,其實甘多年上甘多網,我覺得政府係玩緊報復,因為d家長成日嘈要政府取消公開試,所以佢地就想出呢個攪珠方法,又話用隨機no.抽,你想投訴佢出術都吾得,因為你無可能有證據,佢今次玩你依區,下次又可以玩第二區都得.

仲有政府果d吾係庸官,佢食左你都吾知,依家就開始擔心334,都吾知佢會點玩你班人,其實我就比較鍾意以前既制度,可能我個人比較古老,其實一生人考三次公開試都吾係多啫.

不過今次既錯節我都有好大既得着,就係個女乖左好多,做事認真左,吾再馬乎了事.其實我只係擔心個女去到d黑學校啫,而吾係擔心去到d程度低既學校,因為我有能力既大可以中二中三轉校,係吾係?

大家吾如意既家長互勉啦,明天會更好.

原帖由 davidmimi 於 10-7-8 14:14 發表

唔使咁勞氣...

1. 我唔係信政府,而係政府班庸官無誘因去呃你,按本子辦事已經唔使孭鑊,反而學校會為掩識跌band,會不清不楚說banding的。

2. 假設學校有30% band 1位,全級200人即係約70人係band 1,統一派位時考70派得好 ...

醒目開學勳章

tigi,

我都祝你個女快快考入英中,不用再四處叩門.

我都祝我個女快快有間band2學校收,呵呵呵!不好意思用左你個位祝福自己個女添.

原帖由 tigi 於 10-7-8 17:34 發表
多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡 ...

原帖由 Radar 於 10-7-8 19:27 發表
tigi,

我都祝你個女快快考入英中,不用再四處叩門.

我都祝我個女快快有間band2學校收,呵呵呵!不好意思用左你個位祝福自己個女添.

你一啲都唔古老噃,我覺得仲幾睇得開添,我都祝福你個女啦
‹ 上一主題|下一主題