用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島中學
樓主: CCCHUNG
go

香島中學

原帖由 motherlau 於 10-7-29 08:59 發表
呢個係我想佢可以原校升既原因,當然,佢地入 U%高都好吸引

因是金字塔式升學的效果嘛,入u的機會當然大啦.

其實中六七係精英制,大部份學校都係由4-5 班縮為2-3班.......入到大學個d真係精英中既精英....

原帖由 Gogojuly 於 10-7-29 21:47 發表

因是金字塔式升學的效果嘛,入u的機會當然大啦.
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

請問是否用Mandarin上堂?
英文班F.1 開甚麼科目?
小兒英强中數較弱,适合讀這校嗎?
收生是否以band 2 為主? 有band1 or band 3 生嗎?
老師惡嗎? 會否成日鬧學生? 老師有心机教學生嗎?
前2天小兒的考官真的very nice, 在小學裏難得一見, 他自已十分喜歡 (他很怕嚴肅黑面的老師), 我想了解多一点,謝謝各位幫忙!

唔知今年有無人讀呢間呢? ok 5 ok 呢?

回復 44# 多利是 的帖子

welcome...

想問 interview 係用 中文 ? 英文 or 普通話 ?

請問有冇家長知道《天水圍香

阿女話interview著重普通話, 要讀古文和應對, 無用英文做過interview

原帖由 知知姐 於 11-7-12 06:47 發表

請問有冇家長知道《天水圍香島》如何呢!今早去咗考分班試!唔該!

回復 48# 多利是 的帖子

去註冊嗰日,唔知係唔係揀英文班,所以有用英文interview。

天水圍唔識呀, 我地in香島正校, 係九龍塘

回覆 50# 知知姐 的文章

去註冊, 也要 interview ?

回覆 48# 多利是 的文章

吓.古文 ? D 小朋友 掂識呀 ??

係呀, 阿女係咁講架, 佢話讀個篇野幾深架, 仲要好多兒化音tim, 不過都收左阿女~

年年唔同,之前係一對一,用中文 、英文  & 普通話 interview, 之後再 in 家長.......

叩門就筆試加 in 小朋友...

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 02:43 發表
想問 interview 係用 中文 ? 英文 or 普通話 ?

係呀! 因為用普通話教中文,佢地要知小朋友既普通話程度...所以有一篇普通話朗讀,都唔洗驚既,佢地預左小朋友唔ok架! 暑假有補課比佢地...

如果派位入,仲會見埋家長,講下學校既要求咁...

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 15:57 發表

我想問 :

如果我 自行 和 大抽獎 都 填了 <香島>
而 AS A 自資 學校 我又報了
那我小朋友 是否 要去 IN 2次??

回復 57# lucia6119 的帖子

sorry...唔太明

1. 經派位的
a..自行分配學位 -- 如果 我選了香島為其中一間 , 那麼 我兒子 要去 面試 (suppose 學校有 provide 面試機會)

b. 電腦派位 : 甲部選 -- 香島 , 乙部也選 -- 香島 ( 雖然 我不是 ssp 校網 , 不過 九龍城區 好像 也有香島這選項)

2. 因為 香島 是自資 學校 , 所以 可以 自己報名去考 ? 如果我又循 這途徑去報名.那麼 我兒子是否 又要 在 另外一個 stream面試 ?
即是 要面試 2 次 ??

另外 我有去他校網看..那表格 是 申請 英文班的, 那如果 我兒子想讀中文班..那便不能申請 嗎 ??

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 07:57 發表

係呀,去註冊要見老師架,重會問我哋d問題。