用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島中學
go

香島中學

SHamShuiPo - 香島中學
Anyone can help of above school ?? What;s the preformance of the students and the result of HKCEE & AL.

Thanks
CCC

Many people don't like this school because it is pro-China traditionally.  In fact, the results of public exam are quite good and I check the comment from other websites are not bad.  I also knock the door of this school with my son yesterday because this school is better than most Band 2 schools.

Hi,

我兩個小朋友都讀香島,校風幾好,師資唔錯......
我幾滿意架

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-7 17:00 發表
Anyone can help of above school ?? What;s the preformance of the students and the result of HKCEE & AL.

Thanks
CCC
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

據我所知,好快知結果....祝你們成功la...

原帖由 candylfl 於 10-7-8 12:59 發表
昨天我都去叩門.. 您入唔入到呀! 我都是聽人說不差的.

回覆 1# motherlau 的文章

我小朋友都讀緊, 老師有愛心, 當然學生都有好壞, 但不太差.

原帖由 bwmama 於 10-7-8 14:42 發表
我小朋友都讀緊, 老師有愛心, 當然學生都有好壞, 但不太差.

我小朋友都入咗, 唔知多唔多課外話動?

f1 唔太多, 只可以選一樣,睇下你選d乜,如果入步操 or繩 隊,就一定用好多時間練習 同出外比賽...

原帖由 honly421 於 10-7-9 17:28 發表

我小朋友都入咗, 唔知多唔多課外話動?

HEUNG TO

Candylfl - how is your child that whether you recd the call from school ??

Mother Lau - what's the grading of your 2 children ?? Is the school hard pushing after S.3 ...??

My daughter will studing this school !!

Thanks
CCC

恭喜.. 呢到比較小人讀香島.....

大女中5會考,細仔今年 S1....希望唔洗留班LA...聽日先知... 驚緊......細仔成績麻麻

谷就年年都有,因為有幾多 TEST 架,仲年年都"西" D 人走...不過通常都係品行同成績差既人.....
S3 係會 "西"多小小,呀女個年係, 但334 佢地話會"西"小D ..唔知係唔係呢 ...操行好通常有得留低..

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-12 00:33 發表
Candylfl - how is your child that whether you recd the call from school ??

Mother Lau - what's the grading of your 2 children ?? Is the school hard pushing after S.3 ...??

My daughter will studing ...

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-7 17:00 發表

Thanks
CCC

會考成績比較

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Fukien (Kwun Tong)

2.70

57.2%

Heung To

2.40

44.4%

Homantin Gov

2.18

44.7%

Ngan Po Ling

2.10

42.0%

有些網友說七月六日後到此校扣門不可到派到的學校註冊,是否真有其事?

原帖由 elbar 於 10-7-12 09:56 發表

會考成績比較

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsFukien (Kwun Tong)2.7057.2%Heung To2.4044.4%Homantin Gov2.1844.7%Ngan Po Ling2.1042.0%

校風ok

今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文班。校舍不大,但校風不錯,F1至F3要留校午膳。

hi,

好開心呀 ,我泡 bk 咁多, 今年係最多香島家長既一年

你同邊個係副校傾呀 有兩個,如果係女既,佢教我大女數架 (死!!比學校知我係邊個添 )超好人架!!你有咩問題都可以個佢講,佢好細心,會幫到你既

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

基本上由F.1 - F.7 d 學生都鐘意係學校食飯, or 買飯返學校食....

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

我諗唔會....佢收你,都要你肯讀先得,就算註冊證比左學校,都可以返,可況註冊證係自己手..

原帖由 ALAL 於 10-7-12 10:09 發表
有些網友說七月六日後到此校扣門不可到派到的學校註冊,是否真有其事?

問香島校園生活

係女副校,的確好好人,香島D程度點樣?你個女中幾?可否分享多些校園生活?香島D數是否好勁?是否有好多來自國內的勁學生?

原帖由 motherlau 於 10-7-13 22:47 發表
hi,

好開心呀 ,我泡 bk 咁多, 今年係最多香島家長既一年

你同邊個係副校傾呀 有兩個,如果係女既,佢教我大女數架 (死!!比學校知我係邊個添  ...

升唔升到中ニ?

你個仔升唔升到中ニ英文班,唔合格可以補考,我問過副校,並非隨便踢人走,所以應無問題。

原帖由 motherlau 於 10-7-12 01:01 發表
恭喜.. 呢到比較小人讀香島.....

大女中5會考,細仔今年 S1....希望唔洗留班LA...聽日先知... 驚緊......細仔成績麻麻

谷就年年都有,因為有幾多 TEST 架,仲年年都"西" D 人走...不 ...

check pm...

check pm...