用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四

Hi Rattie,

你講得岩亞女今年小六要升中真係有得震無得訓 hehe..... 希望佢順順利利過到隔離, 編到邊班都無所謂中一努力d, 好彩科數有中英對照, 如果考全英就可能差d, 其實個編班試係咪考番小六下學期d課程 ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-8-31 17:56 發表
客氣客氣,亞囡學業緊要d,吃飯係閒事啫。編班試考嘅數係中英對照。

醒目開學勳章

開工大吉!

如常喇,考嘅係小六 + previous knowledge!!!

份卷係 EDB 出 ga ma。

原帖由 chatroom台長 於 10-9-1 11:54 發表
Hi Rattie,

你講得岩亞女今年小六要升中真係有得震無得訓 hehe..... 希望佢順順利利過到隔離, 編到邊班都無所謂中一努力d, 好彩科數有中英對照, 如果考全英就可能差d, 其實個編班試係咪考番小六下學期d課程 ? tks a ...

YongXin

今朝我同我囡第一次喺街行冇拖手仔。。。。。

我冇問佢,我覺得佢係著住 (中學) 校服唔想拖,佢 (我) 兩頭望都見唔到有人拖 lor。。。

失落唔失落??

原帖由 YongXin 於 10-9-1 12:11 發表
開工大吉!

醒目開學勳章

高人,洗唔洗咁梗人呀。。。遲0的,你要里埋响條柱後面唔好露面添呀,大個女唔鍾意啊媽跟出跟入。。。係時候養返隻貓/狗有個記托,我到時都會養。

原帖由 Rattie 於 10-9-1 12:54 發表
YongXin

今朝我同我囡第一次喺街行冇拖手仔。。。。。我冇問佢,我覺得佢係著住 (中學) 校服唔想拖,佢 (我) 兩頭望都見唔到有人拖 lor。。。失落唔失落??
...

係 lor,靜靜雞咁跟嘛,收到,跟多幾嘢可以轉行做 C + 偵探。

好咗個 "dun" 仲未闊過條柱 (暫時)。。。。

滴汗 again。。。
原帖由 YongXin 於 10-9-1 14:16 發表
高人,洗唔洗咁梗人呀。。。遲0的,你要里埋响條柱後面唔好露面添呀,大個女唔鍾意啊媽跟出跟入。。。係時候養返隻貓/狗有個記托,我到時都會養。

...

各位媽咪,

明天可能下雨, 亞女小一乘保母車, 想問下應該比雨衣定雨傘比亞女帶會好d呢?
thanks!

原帖由 Rattie 於 10-9-1 16:44 發表
係 lor,靜靜雞咁跟嘛,收到,跟多幾嘢可以轉行做 C + 偵探。好咗個 "dun" 仲未闊過條柱 (暫時)。。。。滴汗 again。。。

I think raincoat is better for lower primary students.

原帖由 joanneka 於 10-9-2 12:53 發表
各位媽咪,

明天可能下雨, 亞女小一乘保母車, 想問下應該比雨衣定雨傘比亞女帶會好d呢?
thanks!

Rattie

唔該晒.
我大女上年F.1仲要DADDY幫佢攞書包.
今年F.2就要自己攞番, 佢話怕人笑!

原帖由 Rattie 於 10-9-2 12:56 發表
I think raincoat is better for lower primary students.

我今朝都想同亞囡攞C包 ga,望落去個C包好似好重咁,不過我都係 "good" 聲吞咗我想講嘅嘢。

原帖由 joanneka 於 10-9-2 13:06 發表
Rattie

唔該晒.

Hi Joanneka,

想問下你大女係咪係SPSS 讀緊F.2 ? 我想知道係咪一班有40人到 ? 如果編到D,E 班係咪自己一層 ? 聽人講A,B,C 班又另外一層, 好似令人覺得D,E 班係最差, 我女同我講上次小六畢業典禮, 佢同學等表演去左 SPSS既E班房, 見到D枱畫到花哂好恐怖, 佢同學同佢講死都唔讀E班 :)

原帖由 joanneka 於 10-9-2 13:06 發表
Rattie

唔該晒.

Hi chatroom台長

係呀, 大女升F.2, 上年學期尾有193人.
亞女話今年F.2 A/B 班係 3/F, C/D/E 班係 2/F.
剛問佢先知, 原來兩層課室的學生枱都有分別, 3/F 係新的, 但2/F係舊的.
不過校長成日講唔可以責怪入左D/E班的學生, 老師會盡力幫佢地.

原帖由 chatroom台長 於 10-9-2 17:07 發表

想問下你大女係咪係SPSS 讀緊F.2 ? 我想知道係咪一班有40人到 ? 如果編到D,E 班係咪自己一層 ? 聽人講A,B,C 班又另外一層, 好似令人覺得D,E 班係最差, 我女同我講上次小六畢業典禮, 佢同學等表演去左  ...

明白哂 tks a lot ! 知道中一已經要讀19科係咪好辛苦 ? 一科肥佬/平均分唔合格就要 repeat ? 嘩 ! 成193人咁多點解睇學校website 又話得 180個位 ?? 其實除左B班係過江龍精英班, 其他4班係咪多數SPPCS 小六d學生 ?

原帖由 joanneka 於 10-9-2 17:51 發表
Hi chatroom台長

係呀, 大女升F.2, 上年學期尾有193人.
亞女話今年F.2 A/B 班係 3/F, C/D/E 班係 2/F.
剛問佢先知, 原來兩層課室的學生枱都有分別, 3/F 係新的, 但2/F係舊的.
不過校長成日講唔可以責怪入左D/E班的 ...

chatroom台長

19科真係好辛苦, 比小學只得中英數常, 初初真係好唔習慣, 都唔知顧邊科好.
不過到下學期就會慢慢習慣.
主科中,英,數其中一科fail就要repeat, 如果係其他科, 就3科fail先repeat.
上年亞女F.1都有10個REPEAT生, 係5班平均分2個留班生.
據我知今年F.1分班又唔同左, 每班都有SPPCS & 外來生, 而D/E 班就係補底班.
我諗小學部收左100人, 即全個FORM 一半到, 有大約80人係外來的.

原帖由 chatroom台長 於 10-9-3 14:50 發表

明白哂 tks a lot ! 知道中一已經要讀19科係咪好辛苦 ? 一科肥佬/平均分唔合格就要 repeat ? 嘩 ! 成193人咁多點解睇學校website 又話得 180個位 ?? 其實除左B班係過江龍精英班, 其他4班係咪多數SPPCS ...

你解釋得好清楚呀唔該哂, 咁照計咪有48人升唔到過隔離中學, 即係一班起碼有12人升唔到都好多喎(有d驚呀), 不過我亞q咁唸cut左全級頭10名同尾10-15個果堆, 其實都係得28人升唔到姐, 哈哈~~

原帖由 joanneka 於 10-9-3 15:09 發表
chatroom台長

19科真係好辛苦, 比小學只得中英數常, 初初真係好唔習慣, 都唔知顧邊科好.
不過到下學期就會慢慢習慣.
主科中,英,數其中一科fail就要repeat, 如果係其他科, 就3科fail先repeat.
上年亞女F.1都有10個RE ...

chatroom台長

你女女就快要揀學校啦, 我當年都係好煩!
不過我諗如果一心一意入番隔離中學, 應該唔難瓜.
祝你女女入到心儀中學!

原帖由 chatroom台長 於 10-9-3 15:55 發表

你解釋得好清楚呀唔該哂, 咁照計咪有48人升唔到過隔離中學, 即係一班起碼有12人升唔到都好多喎(有d驚呀), 不過我亞q咁唸cut左全級頭10名同尾10-15個果堆, 其實都係得28人升唔到姐, 哈哈~~

...

係呀, 今年六年級要揀學校真係好煩, 其實我女都想升番隔離中學, 佢d成績普普通通中游份子, 第2間我又驚考唔到, 但唔考定間做 back up  又驚驚地, 好鬼煩 !! 第一round我都係唸住只填隔離一間, 其實第2round如果只想讀隔離, 係咪只填我地131(SPSS) 其他2X間全部都唔填 ? 多謝哂你呀, 希望我女出年9月可以同你大女同一間中學, hehe......

原帖由 joanneka 於 10-9-3 16:07 發表
chatroom台長

你女女就快要揀學校啦, 我當年都係好煩!
不過我諗如果一心一意入番隔離中學, 應該唔難瓜.
祝你女女入到心儀中學!

So far 我冇聽到有 SPPCS 嘅同學入咗 B 班,A/C/D/E 班都有,包括有 d 平時成績唔錯嘅同學入唔到 A 班就去咗 C 班。

各位前輩:
我想問吓關於寫毛筆字:
1.在學校寫還是在家里寫
2.要預備紙、筆、墨、硯嗎?
3.用什麼樣的筆
4.寫大字還是字帖上大小的

Thanks

醒目開學勳章

初頭會帶返學寫一/两次,老師會教執筆/筆法,跟住就主要係做家課。

帶毛筆同墨盒就得架喇。

去文具舖買寫大字既毛筆,小三只會寫大字,即係一版有8個字0個0的。
通常班大小姐,會寫到好似畫山水畫/填顏色咁

原帖由 snkwok 於 10-9-5 13:04 發表
各位前輩:
我想問吓關於寫毛筆字:
1.在學校寫還是在家里寫
2.要預備紙、筆、墨、硯嗎?
3.用什麼樣的筆
4.寫大字還是字帖上大小的

Thanks ...