用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四 [複製鏈接]

田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。

學校會請教練 (溫健儀) 教。

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-16 21:29 發表
我想問吓係唔係有出通告o架?因為阿女好似乜都唔知咁!!!
另外唔知你清唔清楚田徑隊D嘢呢?
thx

回覆 81# Rattie 的文章

thx Rattie ,我想再問多少少,通告話8月下旬開始,但又冇再通知實際日期......

sorry呀,囡囡小四操咗一年就唔再繼續,佢樣樣嘢都係扮吓代表就算,我冇乜印象會喺暑假開始 bor。

點解唔打電話問學校 / 同學呢?

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-17 15:12 發表
thx Rattie ,我想再問多少少,通告話8月下旬開始,但又冇再通知實際日期......

回覆 83# Rattie 的文章

負責嘅羅老師未返學,阿女又冇其他同學有參加,不過都唔該哂你 我會再打返學校問吓,thx

醒目開學勳章

昨日行過學校大門口,鐡閘上面掛0左個綠色邊新校徽喇

又開波喇,同各位靚太囡囡打吓氣先。

唔知幾年班開始? 小一有冇份?

原帖由 Rattie 於 10-8-17 13:40 發表
田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。學校會請教練 (溫健儀) 教。

冇記錯應該小三學期尾選拔,小四開始操,其實年年都有運動會,跑步、接力、跳遠、擲豆袋等,努力d小一開始做定小運動員喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-27 11:34 發表
唔知幾年班開始? 小一有冇份?

Haha, she is my 師姐.  When she was in secondary school (St Stephen's College, Stanley), she always represented our school to enrol for the 校際比賽and always won.  
原帖由 Rattie 於 10-8-17 13:40 發表
田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。學校會請教練 (溫健儀) 教。

醒目開學勳章

高人,啊女準備成點?中學生喇,唔水再好似小學咁跟到貼凑bb咁。。。有茅少少失落呢?

原帖由 Rattie 於 10-8-27 11:30 發表
又開波喇,同各位靚太囡囡打吓氣先。

亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!

講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星星河一等獎同一張華廈奧數一等獎,雖然係遲咗d --- 考完學校至收到,算係給小學生涯一個美好句號。

星期六 SPCS S1 orientation,感覺 Sister Wong 好有 heart為學生。Sister 話今年有54個拔尖 ----- 好 encouraging : 9A 10A對我嚟講太遙遠,整體成績好反而令我有少少憧憬,希望他朝有日我囡掹車邊有佢份。

囡囡話 "第九堂" 多數有佢份喎,我同佢講佢唔洗留班就係幫我慳咗 $$。。。

Q&A好攪笑,d家長仲問緊小一開學問題,如 1/9 要帶d乜嘢。Sister話要帶。。。個心返來。。。

Sister同家長講係時候放手喇。

中學生喇。

原帖由 YongXin 於 10-8-30 16:05 發表
高人,啊女準備成點?中學生喇,唔水再好似小學咁跟到貼凑bb咁。。。有茅少少失落呢?

Wa..... 今年有54個拔尖? 真係唔係野少, 好勁啊!

原帖由 Rattie 於 10-8-30 18:07 發表
亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

醒目開學勳章

都話高人出品係有返咁上吓,叻叻!

拔尖就要會考叻,JUPAS就要AL叻;你問我,Cert同AL簡直係两個世界,Cert真係易到,肯背吓C就得。。。考過AL先知0羊係思考力/分析力/表達力;我地當年讀AL就等同人地U讀既0野。

我地當年都有0的人S6後就比CU暫取0左,但係有更多人S7考AL,結果大半班人入到HKU。

原帖由 Rattie 於 10-8-30 18:07 發表
亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星 ...

講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。

家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。

有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。

我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅好處就係都叫做入到間唔錯嘅英中,可以(希望)喺中學再嚟過。

醒目開學勳章

我0個件,讀C前後左右上下勁一向都茅物,玩勁就過多

原帖由 Rattie 於 10-8-31 10:12 發表
講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。
我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅 ...

呵呵呵,我囡都係,玩勁多多貨都有,讀C就算住算住,荒C讀多咗會蝕水!!!

原帖由 YongXin 於 10-8-31 11:16 發表
我0個件,讀C前後左右上下勁一向都茅物,玩勁就過多

Hi Rattie,

我想問下SPSS中一編班試係咪暑假7月1X號去SPSS考中, 英, 數(英maths)3科, 一舖過唔計你小五, 六成績 ? 其實係咪A班係我地小學精英班, B班就係過江龍既精英班, 其他C,D,E 多數係收番我地小六學生 ? 聽D媽咪講如果讀D,E班d老師唔多理佢地半放棄態度, 不過如果我女考到E班我都會叫佢比心機讀 :D

原帖由 Rattie 於 10-8-31 10:12 發表
講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。
我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅 ...

SPSS中一編班試嘛,緊係用嚟編班喇,計中英數,計唔計平時成績?? errrrrr,CDE班都有SPPCS嘅學生。我知有個平時成績中等嘅同學 miss 咗個編班試,佢被編入D班,e個 case 我覺得有 reference 到佢嘅平時成績囉,否則都應該E硬喇係咪?

A精靈班係全SPPCS ----- 我覺得係淨計編班試嘅成績,因為有d估唔到嘅人入咗。又有d平時成績幾好嘅卻被編入D班。

B精靈班係過江龍。

外來生人數其實佔咗兩班,都會按照編班試成績分散喺CDE班。

S2 就見真章。

不過我都識個 friend 個囡S3至發力,我覺得讀C主要靠自己,le 間學校嘅老師都希望教好學生嘅,半放棄態度 ------ 我諗係學生多d。家長要多多鼓勵才是。

原帖由 chatroom台長 於 10-8-31 15:46 發表
Hi Rattie,

我想問下SPSS中一編班試係咪暑假7月1X號去SPSS考中, 英, 數(英maths)3科, 一舖過唔計你小五, 六成績 ? 其實係咪A班係我地小學精英班, B班就係過江龍既精英班, 其他C,D,E 多數係收番我地小六學生 ? 聽D媽 ...

Hi Rattie,

而家清楚哂喇, thanks a lot ! 唔好意思我唔記得左約你食 lunch tim, 開左學搵日出黎傾傾升中大計 :)

原帖由 Rattie 於 10-8-31 16:42 發表
SPSS中一編班試嘛,緊係用嚟編班喇,計中英數,計唔計平時成績?? errrrrr,CDE班都有SPPCS嘅學生。我知有個平時成績中等嘅同學 miss 咗個編班試,佢被編入D班,e個 case 我覺得有 reference 到佢嘅平時成績囉,否則都應該E硬喇係咪 ...

客氣客氣,亞囡學業緊要d,吃飯係閒事啫。

編班試考嘅數係中英對照。

原帖由 chatroom台長 於 10-8-31 17:21 發表
Hi Rattie,

而家清楚哂喇, thanks a lot ! 唔好意思我唔記得左約你食 lunch tim, 開左學搵日出黎傾傾升中大計 :)

‹ 上一主題|下一主題