用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四

仲有想提下, 有d老師會比小朋友放一件雨衣或傘响locker, 但亦試過有d老師連視藝袋都唔比放.

原帖由 YongXin 於 10-8-7 09:31 發表
最好啦。通常視藝0個日阿女都要令C包+2個袋。
有0的老師可以比同學長期放個視藝袋响學校,課室外面有條走廊仔叫做有個locker,幾個小朋友share一格;學校地方真係唔大,所以只可以放視藝袋。

...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

請問要視藝袋個size要幾大?要準備咩?木顏色筆, 膠水, 剪刀?

thx

醒目開學勳章

視藝通常只需A4既畫簿就OK,所以個視藝袋放得落A4簿就得。其他要既視藝用品,响開學後0個次家長日就會詳細講,其他科目既事項都會講。

原帖由 hellobaby888 於 10-8-10 14:09 發表
請問要視藝袋個size要幾大?要準備咩?木顏色筆, 膠水, 剪刀?

thx

師姐,我想問放學安排.  之前路過, 見學生只自己落樓梯, 不用出示接送卡? 小一是自行接送的話, 都係在樓梯下面等?咁阿女點知我幾時到?萬一我都可能遲下到.  家長不可上去吧?!

原帖由 YongXin 於 10-8-11 11:17 發表
視藝通常只需A4既畫簿就OK,所以個視藝袋放得落A4簿就得。其他要既視藝用品,响開學後0個次家長日就會詳細講,其他科目既事項都會講。

醒目開學勳章

家長,nannybus姨姨,賓姨,印姨,全部唔准上樓梯上面,要响梯底玩尋人,所以接送時間梯底行人路會有一大班人响度頭顎顎等女。

樓梯會有一位當值老師,如果仲未尋到親,老師會叫小朋友企埋一邊,等到家長來先准出校門。

唔係幼稚園囉,唔水接送卡;放學會有好多小朋友落來,個個都識自己搵人/搵車架喇。我家大小姐小一放學係搭nannybus,咁跟車姨姨好鬼眼利快手就執齊人出車。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-11 13:49 發表
師姐,我想問放學安排.  之前路過, 見學生只自己落樓梯, 不用出示接送卡? 小一是自行接送的話, 都係在樓梯下面等?咁阿女點知我幾時到?萬一我都可能遲下到.  家長不可上去吧?!

...

唔該晒

原帖由 YongXin 於 10-8-11 11:17 發表

thx. 但好難想像...咁多班, 咁多學生, 唔係個個都可以攞倒個好位, 望正鐵閘口阿媽吧?! 要大叫阿女個名比樓梯上的當值老師?  咁下雨天, 一定不是企在樓梯頂吧?!  只感到會很混亂添.....

今天到北角華生取了夏季運動服(一早請求的,因28日先攞,萬一要換就煩,佢話定送去分店都可能只快一兩日,好在快咁多日.) . 28碼我真係怕阿女賴褲, 校裙都只是26碼,睇怕今晚試完, 結果都係要換. 裙腰圍23, 哎,都唔知點解是當日度身, 都預咁鬆. 22腰沒有現貨, 21好似有, 都係自己度好d, 仲有時間再訂造.

原帖由 YongXin 於 10-8-11 14:12 發表
家長,nannybus姨姨,賓姨,印姨,全部唔准上樓梯上面,要响梯底玩尋人,所以接送時間梯底行人路會有一大班人响度頭顎顎等女。

樓梯會有一位當值老師,如果仲未尋到親,老師會叫小朋友企埋一邊,等到家長來先准出校門。

唔係幼稚園囉 ...

醒目開學勳章

又唔覺好亂播,亂中有序。唔會12班一齊衝出0黎既,係一群群咁,有先有後一條條隊咁行落0黎,然後响梯底執人,阿媽未0黎就企返响門邊咁囉。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:16 發表
thx. 但好難想像...咁多班, 咁多學生, 唔係個個都可以攞倒個好位, 望正鐵閘口阿媽吧?! 要大叫阿女個名比樓梯上的當值老師?  咁下雨天, 一定不是企在樓梯頂吧?!  只感到會很混亂添.....

今天到北角華生取了夏季運動 ...

yongxin,

另外請問影學生相,長髮的話,也要紮頭髮?可以放直,不帶夾,不紮辮嗎.

原帖由 YongXin 於 10-8-12 16:29 發表
又唔覺好亂播,亂中有序。唔會12班一齊衝出0黎既,係一群群咁,有先有後一條條隊咁行落0黎,然後响梯底執人,阿媽未0黎就企返响門邊咁囉。

...

Cannot.
私人建議紮2條辮, 好看d.

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:39 發表
yongxin,

另外請問影學生相,長髮的話,也要紮頭髮?可以放直,不帶夾,不紮辮嗎.

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

影左一次, 辮子影了出來不太對稱 :( 怕又入手.

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.

==> 怕又失手. :p

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.

如果一條辮就會好似無hair 甘

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:55 發表
影左一次, 辮子影了出來不太對稱 :( 怕又入手.

醒目開學勳章

!

係呀,頭髮撒開後面學校唔會收貨架喇,前面留海都唔好長,總之要扎得整齊乾净。两條啦,鬢2條辮咪靚囉。

原帖由 GiCa 於 10-8-12 17:04 發表
如果一條辮就會好似無hair 甘

所以要紮2條辮, 好看d.
原帖由 YongXin 於 10-8-12 17:28 發表
!

係呀,頭髮撒開後面學校唔會收貨架喇,前面留海都唔好長,總之要扎得整齊乾净。两條啦,鬢2條辮咪靚囉。

我想問吓9月1日開學.係唔係照平時咁吖,有乜要帶,返放幾點吖???
阿大小姐乜都話唔知,都3年班架啦,都唔知佢點算!!!

我都想知, 亞女升二年級, 想問9月1日開學那天, 家長可以入學校嗎? 家長需要回校嗎?

:loveliness:

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-13 12:56 發表
我想問吓9月1日開學.係唔係照平時咁吖,有乜要帶,返放幾點吖???
阿大小姐乜都話唔知,都3年班架啦,都唔知佢點算!!!

醒目開學勳章

Sep 1 (Wed)
P.1/3/5: 1300-1500
P.2/4/6: 0800-1000

開學日只需帶簡單文具用品(同埋要搵返個腦同個魂魄出0黎帶返學。。。)

Sep 2 (Thu) 正常時間:
P.1/3/5: 1300-1750
P.2/4/6: 0755-1245

開學日家長基本上唔水返學;如果送返學,最可能都只可响梯底/梯頂遠觀。

回覆 78# YongXin 的文章

我想問吓係唔係有出通告o架?因為阿女好似乜都唔知咁!!!
另外唔知你清唔清楚田徑隊D嘢呢?
thx

醒目開學勳章

上學年年尾有出過關於新學年既通告。同埋要帶C期作業返去交呀。
你問着個運動白痴 ,啊女盡得我真傳,所以田徑隊既0野我唔豬呀。

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-16 21:29 發表
我想問吓係唔係有出通告o架?因為阿女好似乜都唔知咁!!!
另外唔知你清唔清楚田徑隊D嘢呢?
thx