用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四 [複製鏈接]

醒目開學勳章

位置都好方便。。。我0者
咁都得?留班都有quota!两姐妹一齊用!絕橋!  

原帖由 Rattie 於 10-7-10 14:31 發表
之所以間學校位置咁唔方便我都唔介意.

只可留班一次, 再唔掂就要被勸離場.
我聽聞有人留過兩次班, 係用埋佢家姐個quota,
咁即係點?
即係家姐+細妹之後都唔可以留班囉.

...

唉,家長嘅苦心,為咗個囡出盡八寶,學嘢喇。

學校咁都ok,算係咁啦。

聽聞註冊隔離中學時,老師會見小朋友,有個小小嘅interview。

分班試出咗 results後,邊科成績唔理想邊科就要返學校"輔導"。

原帖由 YongXin 於 10-7-12 10:10 發表
位置都好方便。。。我0者
咁都得?留班都有quota!两姐妹一齊用!絕橋!  

都係多得老帥選她做班長傘!
話時話, 我大女做左班長後自信心真係增加左好多, 以前同人地講野得陣風甘,細聲 依家雖然都仲係好怕羞, 但起碼人地都聽到她講既野

原帖由 candy_kent 於 10-7-9 10:04 發表

GiCa,
叻女 !!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

簽名被屏蔽

所以d家長 (包括我) 恨囡囡做班長、風紀係有實際原因,唔係淨係想成績表上多個銜頭。

啱啱放低亞囡考分班試,見到有十零人嚟考 F2。

原帖由 GiCa 於 10-7-12 18:24 發表
都係多得老帥選她做班長傘!
話時話, 我大女做左班長後自信心真係增加左好多, 以前同人地講野得陣風甘,細聲 依家雖然都仲係好怕羞, 但起碼人地都聽到她講既野

...

講開做班長、風紀,我想問吓:到底老師有什麼準則去選?
猶其小一生,老師對她們可以說是亳無認識,點選?
原帖由 Rattie 於 10-7-13 10:03 發表
所以d家長 (包括我) 恨囡囡做班長、風紀係有實際原因,唔係淨係想成績表上多個銜頭。

Hi Rattie,

你囡唔係讀 St. Paul's Convent 咩 ? 點解會去 SPSS 考分班試, 唔係你女又番去 SPSS

原帖由 Rattie 於 10-7-13 10:03 發表

醒目開學勳章

SPCS都有分班試考。我當年都要考。

原帖由 chatroom台長 於 10-7-16 11:45 發表
Hi Rattie,

你囡唔係讀 St. Paul's Convent 咩 ? 點解會去 SPSS 考分班試, 唔係你女又番去 SPSS

Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。

XongYin, 記得當年去咗邊班冇?

小一點揀班長? 多數揀d生得高d、大隻d,唔係點幫老師攞嘢。

原帖由 YongXin 於 10-7-16 12:23 發表
SPCS都有分班試考。我當年都要考。

醒目開學勳章

SPCS係S,T,P,A,U,L咁分6班。民婦我當年分0左去A班,班中有外籍人仕。

傳統上非官方未經証實路邊社消息一向都係S,A係精零班。

原帖由 Rattie 於 10-7-16 13:56 發表
Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。XongYin, 記得當年去咗邊班冇?
小一點揀班長? 多數揀d生得高d、大隻d,唔係點幫老師攞嘢。

哦...明白哂 !

原帖由 Rattie 於 10-7-16 13:56 發表
Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。XongYin, 記得當年去咗邊班冇?

嘻嘻,原來應該尊稱亞聖保祿精零代表,失覺失覺,嘻嘻。

原帖由 YongXin 於 10-7-16 14:07 發表
SPCS係S,T,P,A,U,L咁分6班。民婦我當年分0左去A班,班中有外籍人仕。

傳統上非官方未經証實路邊社消息一向都係S,A係精零班。

醒目開學勳章

陳年舊樹喇;今日,我只不過係一個返工棄G lar,放工去格價既民婦。

原帖由 Rattie 於 10-7-16 16:19 發表
嘻嘻,原來應該尊稱亞聖保祿精零代表,失覺失覺,嘻嘻。

Thanks

原帖由 candy_kent 於 10-7-13 09:46 發表

GiCa,
咁又真係幾好, 提昇了自信心呢家野係好事來,  叫佢keep住啦 !!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

請問師姐們是要自備小食袋嗎. 還是放餐盒在書包? 是可以周圍走, 如出操場...,所以用一個袋仔會方便d咁解?

醒目開學勳章

比個細細地既袋佢裝住個食物盒同水壺,咁小息就咁力個袋仔出操場就得。

C包剩係擺C都差唔多架喇,食物袋/視藝袋分開力茅咁重。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-3 16:11 發表
請問師姐們是要自備小食袋嗎. 還是放餐盒在書包? 是可以周圍走, 如出操場...,所以用一個袋仔會方便d咁解?

YONGXIN,
THANKS.

視藝袋是學校的嗎? 定第時都要自己買?

原帖由 YongXin 於 10-8-4 12:03 發表
比個細細地既袋佢裝住個食物盒同水壺,咁小息就咁力個袋仔出操場就得。

C包剩係擺C都差唔多架喇,食物袋/視藝袋分開力茅咁重。

醒目開學勳章

又係自己買0個0的公仔袋,一袋裝0西所有視藝用品。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-5 15:40 發表
YONGXIN,
THANKS.

視藝袋是學校的嗎? 定第時都要自己買?

咁係唔係個食物袋要放得入大袋視藝袋?否則要拎三個袋(計埋書包)? 有D食物袋三尖八角,或個底可能好闊...闊過一般F4長型手抽袋...

原帖由 YongXin 於 10-8-6 11:19 發表
又係自己買0個0的公仔袋,一袋裝0西所有視藝用品。

醒目開學勳章

最好啦。通常視藝0個日阿女都要令C包+2個袋。

有0的老師可以比同學長期放個視藝袋响學校,課室外面有條走廊仔叫做有個locker,幾個小朋友share一格;學校地方真係唔大,所以只可以放視藝袋。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-7 09:03 發表
咁係唔係個食物袋要放得入大袋視藝袋?否則要拎三個袋(計埋書包)? 有D食物袋三尖八角,或個底可能好闊...闊過一般F4長型手抽袋...
‹ 上一主題|下一主題