用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無陳瑞祺呀?
go

有無陳瑞祺呀? [複製鏈接]

我大仔派到第一志願陳瑞祺呀!準備8号註冊,13号考分班試!
   0    0    0    0

My son is also allocated this school - 2nd choice. I'm satisfied with this result too.

我個仔都派咗呢間呀, 全男班, 唔知校風點   ???

校風ok ga
我個仔今年升中三la
讀得幾開心見佢

唔洗太擔心
比心機考好過13/7 分班試la
努力入英文班ar
比較同計較都一樣令自己唔開心

中文班都大部份英文教,只有三科中英教,1/5機會,今日考完分班試,聽阿仔講有信心,應該無問題,等下星期二結果啦!

原帖由 ho3186 於 10-7-7 11:38 發表
校風ok ga
我個仔今年升中三la
讀得幾開心見佢

唔洗太擔心
比心機考好過13/7 分班試la
努力入英文班ar

原帖由 Taimum 於 10-7-13 20:19 發表
中文班都大部份英文教,只有三科中英教,1/5機會,今日考完分班試,聽阿仔講有信心,應該無問題,等下星期二結果啦!

Copy from CSK school report:
1. 設立四班常規班及一班英語增進班
四班常規班, 全部科目(除中文, 中史及普通話科) 皆以英語教學語言. 一班英語增進班, 專為幫助學業及英語能力較弱的學生而設, 教學語言配合如下:
(1). 主科(中, 英, 數) 教學語言相同於常規班(即數學科以英語教學語言)
(2). 綜合人文科, 綜合科學科及電腦認知科皆於特定課程題目/單元/課節適當以英語或中文為教學語言.
(3). 其他科目皆以中文為教學語言.

2. 英語增進班之配套措施
(1). 編班機制 學生於中一學能測驗中, 英, 數所得之總分將為編班所依之標準. 另外學生需參加校本英語口試, 口試分數將計算學能測驗英文科總分百分之二十. 總分最低的同學將獲編入英語增進班. 獲編入英語增進班的學生, 如於上述英文科所獲之分數高於全級學生一半或更多人數, 將被調整改編入常規班, 相對原編入常規班而三科測驗總分最低的學生,亦將被調整改編入英語增進班.

My child has studied in F.2 this year,  less homework, student performance is ok!  Don't worry!
‹ 上一主題|下一主題