用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學好唔好?
樓主: wealth
go

聖若瑟英文小學好唔好? [複製鏈接]

貢獻勳章

在一般家長心目中, St. Joseph 只係"二線"私校,但以過來人身份來說,我覺得這間學校不會比所謂的"一線"私校相差很遠。

和樓上那位家長一樣,小兒在聖若瑟只讀了一年,但各方面我都很滿意。升小二,小兒更轉到一所被很多家長追捧的小學。轉校初時,還害怕亞仔只係在"二線"學校讀小一,唔夠人地"鍊",預0左會大倒退! 但事實並非如此,在聖若瑟打下的底子原來係好0野,證明聖若瑟絕非二線!

亞仔轉校,因為有細佬跟尾,唔駛煩多次。如果唔係,我絕對唔會轉校。

本人極力推薦聖若瑟英文小學。

非常同意,St. Joseph是一間很好的學校.

踏腳石 ^^

不是貶, 是讚, 因為我都識有人由聖若瑟英文小學插小2英華.

其實這是讀私校家長的心態,St Joe如是,SFA, APS, KTS亦然。課程比別人深,如仍能名列前茅,當然會想更上一層樓,免卻日後升中之苦。

能夠成為名校之踏腳石,證明程度真不是二線,也應該感到榮幸。如St Joe中學努力加油,再成為受歡迎之中學,St Joe仔是不用再外求更好的小學的!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-15 22:21 發表
踏腳石 ^^

不是貶, 是讚, 因為我都識有人由聖若瑟英文小學插小2英華.

我個仔都考入St. Joe,我怕程度太深,我會很辛苦呢。所以还在考慮是否選擇德信小學,主要贪佢個中學校網比較好。

绝對同意,St. Joe是好學校,但要考慮小朋友的能力同家長有没有时間经常同小朋友温習...

醒目開學勳章

佢地中學係有兩班英文班
‹ 上一主題|下一主題