用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中一派位 [複製鏈接]

我八咗啲料返嚟,不過未齊嘅,聽住啲先喇。

5個 DGS

3個 BPS

3個 Ying Wa

3個 Marymount

2個 St Paul's Convent

1個 HKUGA

每班派唔返隔離嘅大概得五、六個,大家放心喇。

Rattie

5    0    0    0

醒目開學勳章

多謝報料!

原帖由 Rattie 於 10-7-6 11:12 發表
5個 DGS3個 BPS3個 Ying Wa3個 Marymount2個 St Paul's Convent1個 HKUGA
每班派唔返隔離嘅大概得五、六個,大家放心喇。Rattie ...

醒目開學勳章

多謝報料!

5個 DGS3個 BPS3個 Ying Wa3個 Marymount2個 St Paul's Convent1個 HKUGA
每班派唔返隔離嘅大概得五、六個,大家放心喇。Rattie ...

請問是否DGS, St Paul's Convent,  HKUGA(直資/私校)是一早考到? 津校者是抽獎結果? 定第一輪自行考入?

5個 DGS

3個 BPS

3個 Ying Wa

3個 Marymount

2個 St Paul's Convent

1個 HKUGA

醒目開學勳章

私校/直資,學校通知考到0個刻就知。

津貼,就算自行階段得0左,都要等到今日先同統一階段一齊先知結果。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 11:38 發表
請問是否DGS, St Paul's Convent,  HKUGA(直資/私校)是一早考到? 津校者是抽獎結果? 定第一輪自行考入?
5個 DGS3個 BPS3個 Ying Wa3個 Marymount2個 St Paul's Convent1個 HKUGA ...

DGS / SPCS / HKUGA : 有啲一早confirmed咗,有啲係waiting list e 兩日至confirm嘅。

津校大部分係自行考入,有個家長好勇,MMS擺喺自行同甲一乙一,SPSS擺乙二,所以唔知係自行得咗定係大抽獎攪掂,不過派到就極之開心喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 11:38 發表
5個 DGS3個 BPS3個 Ying Wa3個 Marymount2個 St Paul's Convent1個 HKUGA ...

Hi Rattie,

真係好消息呀 ! 我想問下每班唔得果五,六個, 究竟係咩成績升唔到過隔離 ? thanks a lot !

今次考試比早兩次難,有唔少同學有一至兩科肥佬,咁三次計埋都唔掂就危喇。

其實 e + 都係數到十幾個入唔到,未到廿個。

原帖由 chatroom台長 於 10-7-6 17:13 發表
Hi Rattie,

真係好消息呀 ! 我想問下每班唔得果五,六個, 究竟係咩成績升唔到過隔離 ? thanks a lot !

請問如何得知是自行收咗定派位收咗?

因為甲部抽到嘅機會微乎其微,乙部我哋一定要擺隔離做第一**,只有自行時已經收咗,否則九成九係派去隔離。

**85%直屬小學 = 99人,e 99個位係預留俾我哋嘅band 1 + 2學生,條件係我哋一定要擺隔離做乙一,否則就要去爭嗰12個非保留學位。講真冇乜家長夠膽咁做。

原帖由 snkwok 於 10-7-6 21:02 發表
請問如何得知是自行收咗定派位收咗?

RATTIE, 聽聞直屬/聯繫學校之關係剛好在今年入小一的學生到小六時, 便取消吧?!  真係唔知到時又要點玩. 是否到時等於小一派位, 填spss甲一乙一都有機會唔得?!

原帖由 Rattie 於 10-7-7 09:52 發表
因為甲部抽到嘅機會微乎其微,乙部我哋一定要擺隔離做第一**,只有自行時已經收咗,否則九成九係派去隔離。 **85%直屬小學 = 99人,e 99個位係預留俾我哋嘅band 1 + 2學生,條件係我哋一定要擺隔離做乙一,否則就要去爭嗰12個非 ...

明白哂 ! Thanks a lot ! 我都八到今年大約 75-80% 入番隔離中學.

原帖由 Rattie 於 10-7-6 18:31 發表
今次考試比早兩次難,有唔少同學有一至兩科肥佬,咁三次計埋都唔掂就危喇。
其實 e + 都係數到十幾個入唔到,未到廿個。

簽名被屏蔽

candy_kent

小六大約144人,75% = 108人,即係大約 36人走咗,一半去咗更好嘅,一半入唔到。

我知仲有啲同學叩緊 BPS門。

愛愛地球

取消直屬/聯繫 ... 唔擔心得咁多,或者變一條龍呢,咪咁negative喇,裝備好囡囡咁話事權咪喺你手囉。

各位靚太,囡囡今日派彩,戰績如何,收貨嗎?

Hi candy_kent,

Around 110-118 派番隔離中學, 都算幾多嫁喇, 計一計都係全級20個到唔得, 因為全級top ten 一定唔會讀番隔離.

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 13:52 發表

75-80% 即係大約幾多學生呀 ?

簽名被屏蔽

Hi candy_kent,

唔駛客氣, 努力加油!!

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 16:28 發表

台長,
THANKS !

咁都真係幾理想BOR. 真開心 !!

簽名被屏蔽

Rattie,

你好, 小女黎緊升小六, 心急想早D知道點填表, 可否請教?
請問自行收生部份(最多面試試2間), 即是否甲部?  如果驚出面唔收又要保證隔離收番, 是否乙部第一志願要填隔離中學?

第一階段 : 自行收生

計兩次考試 (五下、六上)

揀兩間,不限區域,港九新界都可以。要注意嘅係除非你囡冇信心升過隔離中學,否則唔應該揀d差過隔離中學嘅學校,因為如果自行收咗,你囡就冇得升去隔離或更好嘅中學。

自行兩間分第一同第二選擇,第一有收生優先權,第一唔收就到第二,第二都唔收就等大抽獎。

自行兩間係唔知道你揀佢做第一定第二,除非你傻吓傻吓,meet漏屬於你嗰part。

第二階段 : 大抽獎

計三次考試(五下、六上、下)

分甲部同乙部。

甲部 : 揀三間,不限區域,港九新界都可以。每間大約得十個八個位俾比所有小學(當抽六合彩) 。

乙部 : 揀卅間,乙一要揀隔離中學,咁你囡就可以去抽直屬嗰99個位。先抽Band1,跟住Band2。

如果你囡淨係想升過隔離,自行、甲、乙一就咁填#131(隔離中學) 就done lah。

原帖由 cdfung媽咪 於 10-7-16 00:37 發表
Rattie,

你好, 小女黎緊升小六, 心急想早D知道點填表, 可否請教?
請問自行收生部份(最多面試試2間), 即是否甲部?  如果驚出面唔收又要保證隔離收番, 是否乙部第一志願要填隔離中學? ...
‹ 上一主題|下一主題