用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 明珠檔案 about Autism
樓主: dada5
go

明珠檔案 about Autism

我仔仔吃了兩個幾月,暫時未見有甚麼異樣,關於DMSA的副作用,可參考香港自閉症聯X
http://www.autism.hk/asd-biomedical.htm

你醫生有無開minerals (礦物質補充丸)給你呢?DMSA隔幾時吃一次呢?用不用戎口呢?

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-8 23:20 發表
謝謝myson727, 我想再問小朋友吃DMSA有没有副作用, 因為我的小朋友剛開始吃 DMSA, 醫生已經解釋了可能會有副作用, 所以我想問下你。

謝謝!

多謝資料提供!

醫生有開維他命及礦物質, Vitabex A+Lipoic Acid Syr, Magnesium & Zinc, Omega 3, Selenium

由於我的小朋友年紀少, 醫生將2粒DMSA 250mg 溶解成 40ml 藥水, 每次服5ml, 服3天

我剛發現原來有人有人在這個版開了一個標題叫 "Biomedical Treatment - Parents' Group"
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ge%3D7&page=154

請問你每月須花費多少?

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-9 23:25 發表
多謝資料提供!

醫生有開維他命及礦物質, Vitabex A+Lipoic Acid Syr, Magnesium & Zinc, Omega 3, Selenium

由於我的小朋友年紀少, 醫生將2粒DMSA 250mg 溶解成 40ml 藥水, 每次服5ml, 服3天

我剛發現原來有人有 ...

原帖由 owl_2046 於 10-8-10 12:38 發表
請問你每月須花費多少?

大約要$2,500

可否pm我有關醫生的資料~ Thanks

請問你兒子在療程之中覺得辛苦嗎? 可否給我有關醫生資料? 謝謝!

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-10 14:16 發表

大約要$2,500

我都想要醫生資料

另外, 我想問一問, 如果要介奶, 吾飲牛奶改飲羊奶粉, 可以嗎? 定係一定要改飲豆奶?

如果飲益力多, 會吾會有幫助?

醫生應該會開益新菌給小朋友,我醫生開了兩種給我仔仔。我估會比益力多好

原帖由 Yvonne_ng 於 10-8-12 00:26 發表

如果飲益力多, 會吾會有幫助?

我個人覺得療程之中,覺得戎口最辛苦,以為麥XX的薯條食得,最近(星期六)覆診,醫生話這些都是加了麪粉(即有小麥),不能吃,米粉都是唔食得,最好是標明GFCF,才好買。這幾天戎足100%清,見他反應非常好,拉小提琴好聽好多,連印傭都有同感。

最近見百X超市都有GFCF的朱古力賣,$6.x一排,立刻掃貨。

原帖由 owl_2046 於 10-8-11 10:21 發表
請問你兒子在療程之中覺得辛苦嗎? 可否給我有關醫生資料? 謝謝!

除了戒口辛苦, 小朋友想吃, 但又吃不得外, 當然是要打針, 見佢打針哭成淚人, 十分心痛。

那個朱古力是什麼牌子?

原帖由 myson727 於 10-8-12 11:21 發表
我個人覺得療程之中,覺得戎口最辛苦,以為麥XX的薯條食得,最近(星期六)覆診,醫生話這些都是加了麪粉(即有小麥),不能吃,米粉都是唔食得,最好是標明GFCF,才好買。這幾天戎足100%清,見他反應非常好,拉小提琴好聽好多,連印傭都有同感 ...

我既醫生開頭都提及打針或食藥,我地唔想個仔打針哭成淚人,所以選擇了食藥。

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-12 22:43 發表
除了戒口辛苦, 小朋友想吃, 但又吃不得外, 當然是要打針, 見佢打針哭成淚人, 十分心痛。

DxxxM 山莓不含奶黑朱古力, DxxxM 杏仁不含奶黑朱古力, 註明 Dairy Free, Gluten, 真係買得放心,食得開心。而且新出品做promotion,超值!我們一家大細吃了一pack之後,好味道,跟住就一次買左十packs !

http://www1.parknshop.com/WebShop/Home.do

原帖由 Yvonne_ng 於 10-8-12 22:52 發表
那個朱古力是什麼牌子?

hi myson727
請問朱古力牌子是否叫DREAM?
thanks ^^

hi ling 619,

Yes!! 朱古力牌子是叫DxxxM.  
第一次係normal supermarket 見到GFCF食品, 好開心。  Supermarket最緊要 Demand & Supply,我地班家長一定要「買」, 同講比多D人知,相信之後會有更多GFCF 既products!!

原帖由 ling619 於 10-8-12 23:36 發表
hi myson727
請問朱古力牌子是否叫DREAM?
thanks ^^

我都係好怕呢類入侵性治療, 請問你兒子幾歲?
返緊主流學校嗎?

原帖由 myson727 於 10-8-12 23:11 發表
我既醫生開頭都提及打針或食藥,我地唔想個仔打針哭成淚人,所以選擇了食藥。

原帖由 myson727 於 10-8-13 00:06 發表
hi ling 619,

Yes!! 朱古力牌子是叫DxxxM.  
第一次係normal supermarket 見到GFCF食品, 好開心。  Supermarket最緊要 ,我地班家長一定要「買」, 同講比多D人知,相信之後會有更多GFCF 既products!!
...

can you tell me one more for GFCF products  
Demand & Supply ,many thanks^^

我個仔8歲,是返緊主流學校,間學校的課程都好深下,
例如數學,通常第二學期半,都教下年的書和作業。

原帖由 owl_2046 於 10-8-13 17:13 發表
我都係好怕呢類入侵性治療, 請問你兒子幾歲?
返緊主流學校嗎?

有Demand (需求), 就有 Supply(供應), 特別香港係一個商業社會,多人買就自然多人賣。好似近來D人興食低糖,就大把飲品都出低糖既款式囉。
e.g. 美國醫療有重視小麥/牛奶敏感既問題,多customers 要買 GFCF products,自然就去多人去製造GFCF食品,跟住多多shops/restaurants 去售賣!!

原帖由 ling619 於 10-8-13 23:03 發表

can you tell me one more for GFCF products  
Demand & Supply ,many thanks^^

上星期發現,百X超市,做緊個推介: "有機、天然、不含穀膠食物"